- Konu Yazar
Zayo tarafından yayımlanan 2026 Siber Güvenlik İçgörüleri Raporu, 2024 yılından itibaren üretim sektörüne yönelik siber saldırılarda önemli bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle dağıtık hizmet engelleme (DDoS) saldırılarının şiddeti ve hedef odaklılığı son dönemde yükseldi. Bu saldırılar, geleneksel veri ihlallerinden farklı bir yöntemle, daha yaygın olarak sanayi sektörüne yönelik tehdit unsuru haline geliyor.
### DDoS Saldırısı Nedir?
DDoS, tek bir bilgisayar yerine binlerce "zombi" cihazın oluşturduğu botnet aracılığıyla bir site veya ağı aşırı trafikle bozma girişimidir. Bu saldırılar, yasal kullanıcıların erişimini engellemek üzere sunucuları işlevsiz bırakır.
Zayo’nun raporuna göre, saldırganlar geleneksel telekomünikasyon hedeflerinin ötesine geçerek doğrudan işletmeler ve kritik kuruluşlara saldırıyor. 2024 yılına kıyasla saldırı sayısı biraz azalsa da, saldırıların sıklığı tarihsel olarak çok yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.
### Üretim Sektörüne Yönelik Artan Tehditler
Zayo Ağ Bağlantısı Kıdemli Başkan Yardımcısı Max Clauson, saldırılardaki artışın yapay zeka, IoT cihazları ve kiralık botnetlerin yükselişiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bu durumun DDoS saldırılarını tüm organizasyonlar için kalıcı ve ciddi bir sorun haline getirdiğini vurguluyor.
Üretim sektörünün saldırı yoğunluğu açısından toplam saldırı hacminde nispeten küçük bir paya sahip olmasına rağmen, ortalama saldırı büyüklüğü 11,6 Gbps ile en yüksek seviyede. Bu da kısa süreli kesintilerin bile operasyonel açıdan büyük etkiler yaratabileceğini gösteriyor.
### Yükselen Bağlantılılık ve Güvenlik Stratejileri
Clauson, üretimde artan AI ve IoT cihaz sayısıyla birlikte IT ve OT sistemlerinin entegrasyonunun saldırı yüzeyini genişlettiğine dikkat çekiyor. Üreticilerin yeni güvenlik yaklaşımlarına ihtiyaç duyduğunu belirterek, aşağıdaki önerilerde bulunuyor:
- Geleneksel, reaktif güvenlik yöntemleri artık yeterli değil, gerçek zamanlı ve otomatik saldırı önleme sistemleri şart.
- Güvenlik çözümleri doğrudan ağ altyapısına entegre edilmeli; DDoS koruması, SD-WAN ve yönetilen güvenlik duvarları gibi teknolojiler kullanılmalı.
- Ağ trafiğinin görünürlüğü artırılmalı ve ortamlar segmentlere ayrılarak saldırılar hızlıca tespit edilip durdurulmalı.
- Sonuç olarak operasyonel dayanıklılık (resilience) sağlanmalı, böylece aksaklıklar yaşansa bile üretim devam etmeli.
### Saldırı Hacmi (Attack Volume) ve Önemi
Saldırı hacmi deyince sadece saldırı sıklığı değil, saldırılarla ilişkili toplam trafik miktarı ve saldırı büyüklüğü kastediliyor. Araştırma, ortalama saldırı büyüklüğünün yıllık %70 büyüdüğünü gösteriyor. Bu da üreticilerin sadece saldırı sayısına değil, saldırının şiddetine ve yoğunluğuna da odaklanması gerektiğini ortaya koyuyor.
Üretimde yaşanan ağ kesintilerinin doğrudan ekonomik kayıplara yol açması nedeniyle, kapsamlı ve hızlı müdahale hayati önem taşıyor.
Bu gelişmeler, bağlantının artmasıyla birlikte siber güvenlik için proaktif ve ağ bazlı çözümlerin sektörün önceliği haline geldiğini gösteriyor.