Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Bağlantı Devrimi ve Siber Saldırılardaki Artış Üzerine Soru-Cevap

1776776467862-69e650dcf8402760c6995806-dreamstime_m_117546229.png

Zayo'nun yayınladığı 2026 Siber Güvenlik Raporu, üretim sektörüne yönelik siber saldırıların hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Özellikle dağıtık hizmet engelleme (DDoS) saldırılarının ölçeği ve hedefi büyüyor. Bu tür saldırılar, çok sayıda "zombi" cihaz kullanarak ağları meşru kullanıcılar için erişilemez hale getirmeyi amaçlıyor.

### DDoS Saldırıları ve Üretim Sektörü
  • DDoS, bir web sitesi veya ağı, çok sayıda ve genellikle ele geçirilmiş cihazdan gelen yoğun trafikle hedef alır.
  • Geleneksel hizmet engellemenin aksine, DDoS saldırıları binlerce cihazı kullanır ve daha karmaşıktır.
  • Saldırganlar, telekomünikasyonun yanı sıra doğrudan üretim gibi kritik sektörlere yönelmeye başladı.
  • Üretimde ortalama saldırı büyüklüğü 11,6 Gbps ile en yüksek seviyede; bu da kısa süreli kesintilerin bile büyük operasyonel etki yaratabileceğini gösteriyor.

### Siber Güvenlikte Yeni Normal ve Öneriler
  • Yapay zeka (AI), IoT cihazlarının yaygınlaşması ve kiralık botnetlerin artması, DDoS saldırılarının kalıcı ve yaygın bir tehdit haline gelmesine neden oldu.
  • Saldırılar artık daha hızlı ve odaklanmış; çoğunluğu 10 dakika içinde sona eriyor, bu yüzden reaktif koruma yetersiz kalıyor.
  • Gerçek zamanlı, otomatik saldırı tespiti ve müdahale sistemleri şart.
  • DDoS koruması, SD-WAN ve yönetilen firewall hizmetleri proaktif güvenlik stratejileri için örnek olarak öneriliyor.
  • Sistemlerin görünürlüğü ve ağ segmentasyonu artırılmalı, böylece anlık trafik akışı izlenip saldırılar hızlıca engellenebilir.

### Saldırı Hacmi ve Ölçütler
  • Saldırı hacmi, dönemsel toplam saldırı aktivitesini; hem saldırı sıklığını hem de trafik miktarını ifade eder.
  • Ayrıca saldırı büyüklüğü, tek bir saldırının bant genişliği yoğunluğunu (Gbps cinsinden) ölçer.
  • Ortalama saldırı büyüklüğü %70 artış gösterdi, bu da sadece saldırı sayısına değil, yoğunluğuna da dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, artan bağlantı ve entegrasyon seviyesi, üretim sektörünü DDoS saldırıları için daha hassas hale getiriyor. Organizasyonların, bu yeni tehdit ortamında proaktif ve entegre çözümlerle siber güvenliği sağlamaları kritik önem taşıyor.

Geri