Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Beckhoff Vision Unit Aydınlatmalı Serisi Genişliyor: Daha Yüksek Çözünürlük, Daha Fazla Fonksiyonellik!

art_223_5250085d6d4292296c5cc3839d609b8e.jpg

Endüstriyel otomasyonun öncü isimlerinden Beckhoff, Vision Unit Aydınlatmalı (VUI) serisine 16 yeni model ekleyerek makine görüşü portföyünü güçlendirdi. Bu genişleme, kamera, aydınlatma ve sıvı lensi tek bir kompakt ünitede birleştirerek kurulum ve devreye alma süreçlerini önemli ölçüde basitleştiriyor.

─────────────────────────

💡 Sensör Entegrasyonu ve Uygulama Profilleri​

VUI serisi, makine imalat ve üretim ortamlarının zorlu koşullarına uygun olarak tasarlandı. Sağlam ve kompakt yapısıyla doğrudan makine kontrol ağlarına entegre olabiliyor. Yeni eklenen 16 model, farklı ölçüm ve algılama hassasiyet seviyelerini karşılamak üzere Sony Pregius S™ global shutter görüntü sensörleri ile donatıldı.

• []5.1 MP Çözünürlük: Yüksek hızlı montaj hatları ve hızlı üretim döngüleri için optimize edildi.

[
    ]8.1 MP Çözünürlük: Standart endüstriyel denetim ve parça takibi için ideal.
  • 12.4 MP Çözünürlük: Detaylı özellik tanımlaması gerektiren yüksek hassasiyetli kalite kontrol uygulamaları için geliştirildi.

🔍 Optik Filtreleme ve Yansıma Engelleme​

Donanımın operasyonel çok yönlülüğünü artırmak amacıyla, yeni VUI modelleri entegre çapraz polarize filtreler ile sunuluyor. Bu optik konfigürasyon, dahili aydınlatma elemanlarından kaynaklanan speküler yüzey yansımalarını seçici olarak bastırarak karmaşık görüş görevlerini çözüyor. Polarize olmayan parlamayı filtreleyerek, kamera hedef özellikleri daha yüksek kontrastla yakalıyor. Bu özellik, cilalı sac, cam levhalar, plastik ambalaj filmleri ve su gibi sıvı yüzeyler dahil olmak üzere yüksek yansıtıcı veya şeffaf bariyerler üzerinden bile tutarlı görüntü elde edilmesini sağlıyor.

⚙️ Beckhoff Vision Portföyü ile Entegrasyon​

VUI ailesi, endüstriyel makine görüş donanım ve yazılım katmanlarını EtherCAT endüstriyel iletişim ağlarıyla birleştiren modüler Beckhoff Vision portföyünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu entegrasyon, görüş alt sisteminin aktif makine hareket kontrol eksenleriyle doğrudan senkronize olmasını sağlar. Tüm görüş algoritmaları, makine mantığı ve hareket görevleri, endüstriyel PC'ler ve TwinCAT otomasyon yazılımı kullanan birleşik bir PC tabanlı kontrol platformunda çalıştırılarak, sistemler arası iletişim gecikmeleri en aza indirilir ve toplam üretim verimi artırılır.

🔬 Teknik Derinlemesine Bakış: Polarizasyon ve Sıvı Lensler​

Endüstriyel makine görüş denetimlerinde, parlak, metalik olmayan yüzeylerden ışık ışınlarının yansıması sonucu oluşan parlama ve speküler yansımalar sıkça görüntü bozulmalarına neden olur. Entegre bir LED halkasından gelen polarize olmayan ışık, plastik bir blister ambalaj veya cam kap gibi parlak bir hedefe çarptığında, yansıyan ışık yüzey düzlemine paralel olarak kısmen veya tamamen polarize hale gelir. Bu yansıyan ışık doğrudan görüntü sensörüne ulaştığında, pikselleri doyurarak yapısal kusurları veya barkodları gizleyen parlak beyaz kör noktalar oluşturur.

Çapraz polarizasyon, dahili LED aydınlatma kaynağının üzerine bir doğrusal polarize filtre yerleştirerek gelen ışık dalgalarını tek bir düzlemde yönlendirir. Kamera lensinin önüne ise 90 derecelik açıyla (analizör) ikinci bir doğrusal polarize filtre yerleştirilir. Speküler yansımaya uğrayan ışık polarizasyon açısını korur ve dikey analizör tarafından tamamen engellenir. Buna karşılık, alttaki parçanın gerçek detaylarından yayılan veya saçılan ışık depolarizasyona uğrar ve analizörden geçerek sensör matrisine ulaşır, böylece yüksek kontrastlı, parlamasız bir görüntü sunar.

Sıvı lens odaklanabilir optiklerin entegrasyonu, dinamik üretim değişiklikleri sırasında birleşik görüş sensörlerinin esnekliğini daha da artırır. Geleneksel motorlu lensler, odak düzlemini değiştirmek için cam lens elemanları arasındaki mesafeyi fiziksel olarak ayarlamak için minyatür mekanik dişlilere ve step motorlara dayanır; bu süreç mekanik aşınmaya neden olur ve yerleşmek için birkaç yüz milisaniye gerektirir.

Bir sıvı lens, farklı kırılma indekslerine sahip iki karışmayan sıvı (genellikle sulu iletken bir çözelti ve yalıtkan bir yağ tabakası) ile dolu, hidrofobik bir kaplama üzerinde duran kapalı bir hücre içerir. TwinCAT kontrol yazılımı, EtherCAT aracılığıyla lense bir elektrik voltaj komutu gönderdiğinde, sıvılar arasındaki küresel menisküs arayüzünün eğriliğini değiştiren bir elektro-ıslatma etkisi indükler. Bu şekil değişikliği, optik sistemin odak uzaklığını milisaniyeler içinde değiştirerek, VUI kamerasının fiziksel kamera düzeneğini hareket ettirmeden farklı yüksekliklerdeki ardışık ürün partileri arasında anında odaklanmasını sağlar.

Beckhoff'un bu yeni genişlemesi, endüstriyel otomasyon ve makine görüşü alanında önemli bir adım teşkil ediyor. Gelişmiş sensör teknolojileri, optik filtreleme yetenekleri ve sıvı lens entegrasyonu sayesinde, üretim hatlarında daha yüksek hassasiyet, verimlilik ve esneklik vaat ediyor.

Geri