Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## CVE, Polonya’nın İlk Vakum İçinde Lazer Kaynak Makinesini Kurdu
Cambridge Vacuum Engineering (CVE), Kielce Teknoloji Üniversitesi Lazer Araştırma Merkezi’ne Polonya’da bir ilk olan vakum içinde lazer kaynak makinesini başarıyla kurdu. Bu ileri teknoloji yatırımı, Polonya Bilim ve Yükseköğretim Bakanlığı tarafından desteklenerek gelişmiş mühendislik eğitiminde önemli bir adım oluşturdu.
Yeni sistem, Merkezi Avrupa genelinde akıllı üretim teknolojilerinin ve endüstriyel altyapı projelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. CVE’nin İngiltere’deki merkezinde üretilen bu ileri seviye kaynak platformu, 35 mm derinliğe kadar çok temiz ve yüksek bütünlükte kaynaklar elde edebiliyor.
### Vakum İçinde Lazer Kaynak Sistemi Özellikleri
- 35 mm derinliğe kadar yüksek bütünlüklü kaynak yapabilme
- Titanyum, magnezyum ve alüminyum gibi yüksek performanslı ve gaz duyarlı alaşımlar için uygun
- Beş eksenli CNC hareket sistemi ile karmaşık geometrilerin ve büyük parçaların kaynaklanabilmesi
- Entegre tel besleme sistemi sayesinde ek işlemler: katmanlı üretim ve kaplama
### Araştırma ve Sanayi İşbirliğinin Güçlendirilmesi
Kaynak makinesinin kurulumu, CVE’nin Polonya’daki ortağı Technika Spawalnicza aracılığıyla gerçekleştirildi. Bu yeni sistem, üniversitenin deneysel araştırma altyapısını ve laboratuvar kapasitesini genişletme stratejisini destekliyor.
Ekipman, araştırmacılara zorlu kaynak uygulamalarında ileri düzey çalışmalar yapabilme imkanı sunarken, havacılık ve ileri üretim gibi özel kaynak tekniklerine bağımlı sektörleri de destekleyecek.
Kielce Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hubert Danielewski, "Bu sistemin müfredatımıza ve araştırma programlarımıza dahil edilmesi bizi heyecanlandırıyor. CVE teknolojisinin kurulumu, mühendislik ve üretim alanlarında Polonya’nın gelişimine önemli katkılar sağlayacak güçlü çalışmalar yapmamıza olanak tanıyacak," diye belirtti.
### Gelecek Nesil Mühendislerin Desteklenmesi
CVE Satış ve Pazarlama Direktörü Paul Haselgrove, işbirliğinin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Kielce Teknoloji Üniversitesi ile ortaklık yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Öğrencileri ve araştırmacıları son teknoloji vakum içinde lazer sistemiyle donatarak, Polonya ve Orta Avrupa’da üretimi destekleyecek yenilikçi çözümler geliştirmelerine katkı sağlıyoruz."
Ayrıca projede destek veren Technika Spawalnicza'nın da önemli rolü olduğunu ifade etti.
### Vakum İçinde Lazer Kaynak Teknolojisi
Cambridge Vacuum Engineering, atmosferik kirlenmeyi ortadan kaldıran kontrollü vakum ortamı ile ileri lazer işlem teknolojisini birleştirerek, özellikle kaynak bütünlüğü, güvenilirlik ve temizlik gerektiren sektörler için yüksek hassasiyetli ve kusursuz kaynak çözümleri sunmaktadır.
Bu teknoloji, zor kaynaklanan malzemelerde bile dayanıklı ve temiz birleşimler elde edilmesini sağlar.
Bu gelişme, Polonya’daki endüstri ve eğitim alanında önemli bir yeniliği temsil etmektedir.