Ahmet Ö.
Moderasyon
- Konu Yazar
## DeWalt ve August Robotics'ten Veri Merkezi İnşaatına Özel Otonom Beton Delme Robotu
DeWalt ve August Robotics iş birliğiyle geliştirilen otonom beton delme robotu, CAD tabanlı konumlandırma kullanarak beton yerleştirme ve delme işlemlerini hızlandırıyor.
Siyah-sarı renkleriyle tanınan DeWalt ve teknoloji öncüsü August Robotics ortak bir platformla veri merkezi inşaatlarında beton çalışmasını kolaylaştırıyor. Bu otonom mobil robot platformu, beton yüzeylere CAD üzerinden belirlenen desenlere göre binlerce delik açarak raflar, elektronik altyapı ve ağ tesisatları için sağlam bağlantı noktaları oluşturuyor.
### Beton Delme Robotu ve Çalışma Prensibi
İnşaat sektöründe dijital mimari planlar, yeni binalardaki sabit yapıların tam konumlarını belirler. Beton döküldükten sonra, iç duvarlar, ağır raf sistemleri ve kablo taşıma sistemleri için ankraj delikleri açılması gerekir. Geleneksel yöntemle bu işlemler manuel ölçüm ve işaretleme sonrası gerçekleştirilir, ancak bu yöntem uzun mesafelerde hassas ölçüm yapmayı zorlaştırır. DeWalt'ın geliştirdiği robot ise bu problemi otonom ve kesin ölçüm sistemiyle çözüyor.
DeWalt'ın August Robotics iş birliğiyle hayata geçirdiği platform, çoklu robotların noktaları verimli şekilde haritalandırıp delmesini sağlayan filo yönetim sistemiyle donatılmıştır. Bu sistem, enerji yönetimi ve şarj planlamasıyla robotların sürekli çalışmasını optimize eder.
### Teknik Özellikler
- Delme çapı: 12 mm (½ inç) ila 38 mm (1½ inç)
- Maksimum delme derinliği: 35 cm (14 inç)
- Dikey hizalama hassasiyeti: 1 derece
- Konum hassasiyeti: CAD verisinde belirtilen yerde 3 mm (⅛ inç) sapma ile
- Toz toplama sistemi mevcut
### Kullanım ve Entegrasyon
Robotik sistem, çeşitli CAD yazılımlarından ya da CSV formatında delik konum verilerinden yararlanarak otomatik olarak konfigüre edilir. Başlangıç kalibrasyonu öğretim tabletinde yapılır, ardından filo yönetim yazılımı navigasyon ve görev dağılımını üstlenir.
### Geleceğe Yönelik Bakış
Veri merkezi gibi yüksek talep gören alanlardaki inşaat hızını artırmak için otomasyon ve robotik çözümler kritik önem taşıyor. DeWalt ve August Robotics’in bu yeni platformu, beton delme işini hızlandırarak verimlilik sağlıyor. Ayrıca robotun adı "Boris" olarak açıklanarak teknoloji ve endüstri dünyasında dikkat çekmiştir.