Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Dijital Tedarik Zinciri İçin Otomatik CNC İşleme Sistemleri ⚙️

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_195_456571b7ab7132fb2426f614043d6829.jpg

Günümüzün hızla değişen üretim dünyasında, verimlilik ve esneklik her zamankinden daha kritik. SW North America, bu ihtiyaca yenilikçi bir çözüm sunuyor: işbirlikçi robotları (cobot) çok milli yatay mimariyle birleştirerek, yüksek karışımlı üretim ortamlarında verimi artırıyor. Peki, bu entegrasyon dijital tedarik zincirini nasıl dönüştürüyor?

─────────────────────────

🚀 İşbirlikçi Robotlar ve Dijital İkiz Entegrasyonu​

SW North America, yatay CNC işleme ile işbirlikçi robot otomasyonunu birleştiren entegre üretim hücrelerini sergiliyor. Özellikle havacılık sektörü ve genel dijital tedarik zinciri için tasarlanan bu sistemler, akıllı görüntüleme sistemlerini çift milli platformlarla birleştirerek, karmaşık üretim döngülerinde manuel müdahaleyi azaltırken öngörülebilir bileşen üretimini sağlıyor.

IMTS (Uluslararası Üretim Teknolojisi Fuarı)'nda tanıtılacak olan bu sistemler, BA 322 çift tablalı, çift milli CNC işleme merkezini, insan personelle güvenli bir şekilde çalışmak üzere tasarlanmış bir cobot ile eşleştiriyor. Bağımsız Z eksenleri ve bilyalı vidalı platform, operasyon sırasında sağlamlığı korurken, cobot ham madde yükleme ve bitmiş bileşen boşaltma işlemlerini yönetiyor. Akıllı görüntüleme teknolojisi, makine besleme görevlerini koordine ederek, bağımsız işleme ile sürekli otomatik üretim arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor.

Ayrıca, Dijital İkiz (Digital Twin) teknolojisi, fiziksel işleme sürecinin sanal bir temsilini oluşturuyor. Bu simülasyon, makine operatörlerinin süreç değişikliklerini doğrulamasına ve performans parametrelerini sanal bir ortamda optimize etmesine olanak tanıyor. Böylece, operasyonel riskler ve malzeme israfı minimize ediliyor.

✈️ Havacılık Bileşen Üretimi ve Takım Ön Ayarı​

Hassas boyutsal toleranslar gerektiren kritik havacılık uygulamaları için, BA W06-22 işleme merkezi, karmaşık kanatlı disk (blisk) bileşenlerinin üretimi için özel olarak yapılandırılmış. Bu karmaşık geometrilerin üretimi, yüksek performanslı malzeme kaldırma oranları ve katı proses güvenilirliği gerektiriyor. Sistem, yerelleştirilmiş bir ön ayar ve dengeleme istasyonu entegre ediyor. Bu takım altyapısı, malzeme teması öncesinde takım geometrisini ve dönme dengesini fiziksel olarak doğrulayarak hassasiyet ve işleme tutarlılığı sağlıyor, böylece havacılık üretiminin katı boyutsal gereksinimlerini karşılıyor.

🔄 Yüksek Karışımlı Ortamlar İçin Sıfır Nokta Fikstür Değişimi​

Düşük hacimli, yüksek karışımlı üretim operasyonlarının taleplerini karşılamak için, sistem doğrudan işbirlikçi robot tarafından manipüle edilen sıfır nokta fikstür değişim teknolojisi kullanıyor. Bu otomatik fikstür değişim platformu, hızlı ve hassas iş parçası bağlama değişikliklerini kolaylaştırarak farklı üretim serileri arasındaki makine duruş süresini azaltıyor. Sıfır nokta sıkıştırma mekanizması, yüksek konumlandırma tekrarlanabilirliği sağlayarak üreticilerin üretim çevikliğini artırırken sıkı boyutsal kontrolü sürdürmelerine olanak tanıyor. SW North America Genel Satış Müdürü Andrew Rowley'e göre, otomatik fiziksel yürütme ve deterministik CNC işlemenin bu entegrasyonu, gelişen endüstriyel gereksinimleri karşılayabilecek daha uyarlanabilir bir üretim ortamı oluşturuyor.

📊 Teknik Karşılaştırma ve Performans Metrikleri​

Yatay çok milli CNC işleme pazarında, bu mimari Grob G-serisi ve Makino a-serisi yatay işleme merkezleri gibi platformlarla rekabet ediyor. Bu yüksek üretim sistemleri için kıyaslama genellikle hızlı travers hızları, talaş-talaş takım değiştirme süreleri ve hacimsel konumlandırma doğruluğunu değerlendiriyor. Makino modelleri gibi tek milli sistemler, sert metal havacılık alaşımlarını işlemek için maksimum mil rijitliğine odaklanırken, SW North America ve Grob gibi çift milli mimariler, bağımsız Z eksenleri ve senkronize mil aralığı arasındaki termal stabilite açısından değerlendiriliyor. Bu otomatik hücreler için kritik bir performans metriği, makinenin programlanabilir mantık denetleyicisi (PLC) ile işbirlikçi robotun görüntüleme sistemi arasındaki entegrasyon gecikmesidir; bu, otomatik, yüksek karışımlı üretim senaryolarında genel çevrim süresi verimliliğini belirler.

Özetle, SW North America'nın sunduğu bu entegre çözümler, modern üretimin karmaşık taleplerine cevap vererek, otomasyon, hassasiyet ve esnekliği bir araya getiriyor. Dijitalleşen üretim süreçlerinde rekabet avantajı arayan işletmeler için bu tür sistemler, geleceğin üretim standartlarını belirliyor.

Geri