Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Düşük Hacimli Üretimde CNC Mengene Yükleme Otomasyonu: Tezmaksan'dan Yenilikçi Çözüm 🚀

Mucitler Elektrik

Kurumsal
Industry Valley
  • Mucitler
  • art_112_eb4bf1d32f0a5c290cbefa6f8bb5dfd1.jpg

Düşük hacimli, yüksek çeşitlilikteki üretim ortamlarında otomasyon, verimlilik ve esneklik açısından kritik öneme sahip. Tezmaksan, bu zorluğun üstesinden gelmek için tasarladığı kompakt robotik otomasyon sistemiyle dikkat çekiyor: CubeBOX Blues RT-VISE.

Bu yenilikçi sistem, bilgisayar destekli sayısal kontrol (CNC) makinelerinde iş parçalarının mengene ile yüklenmesi ve konumlandırılması süreçlerini otomatikleştirerek, hassas imalat, fason üretim ve özel parça üretim sektörlerinde manuel müdahaleyi minimuma indiriyor.

─────────────────────────

⚙️ Robotik Mimari ve İş Parçası Tutma Operasyonu​

Sistemin kalbinde, depolama döner tablası ile entegre edilmiş 6 eksenli bir endüstriyel robot bulunuyor. Bu konfigürasyon, iki adede kadar CNC makinesi için standart mengenelerin otomatik yüklenmesini ve boşaltılmasını yönetiyor. Operatörler, birden fazla iş parçası tutma konfigürasyonunu çevrimdışı hazırlayarak, manuel iş değişimiyle ilişkili makine duruş sürelerini azaltabiliyor.

Önceden hazırlanmış mengenelerin sürekli kullanılabilirliği sayesinde, operatör bulunmayan vardiyalarda bile takım tezgahı kesintisiz işleme döngülerini sürdürebiliyor.

💡 Donanım Uyumluluğu ve Kinematik Entegrasyon​

Otomasyon ünitesi, farklı ham malzeme şekilleri için özel robotik uç efektör (end-of-arm tooling) entegrasyonuna gerek kalmadan çeşitli mengene tiplerini destekliyor. Kontrol ve sıralama, endüstriyel bir bilgisayar ve özel RoboCAM+ yazılımını çalıştıran bir robot kontrolörü aracılığıyla sağlanıyor.

Yazılım, grafiksel bir arayüz kullanarak parça koordinatlarını ve işleme sıralarını tanımlıyor, böylece manuel koordinat programlama ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Sistem, bilgisayar destekli tasarım (CAD) verilerini doğrudan robot kinematiğine dönüştürerek, sık üretim değişiklikleri sırasında kurulum sürelerini kısaltıyor ve farklı partilerde standart bir işleme sağlıyor.

📐 Yapısal Ayak İzi ve Dağıtım Mekaniği​

Sistem, mevcut atölye düzenlerine ve sınırlı zemin alanına entegre olmak üzere tasarlanmış modüler bir yapıya sahip. Robotik hücrenin modülerliği, belirli takım tezgahı hizalamalarına ve standart arayüzlere uyacak şekilde konfigürasyon ayarlamalarına olanak tanıyor.

Sistem, tek tek iş parçası elleçlemeye güvenmek yerine mengenenin manipülasyonunu otomatikleştirerek, yüksek değişkenlik gösteren üretim partilerinde üretim çıktısını ve makine kullanım oranlarını artırıyor.

🔬 Teknik Detaylar ve Sektör Karşılaştırması​

CNC otomasyon sektöründe, robotik mengene yükleme sistemleri, endüstriyel robotun ham malzemeyi kavramak yerine tüm iş parçası tutma cihazını transfer etmesine olanak tanıyan standartlaştırılmış sıfır nokta bağlama arayüzleri prensibiyle çalışır. Bu yaklaşım, Halter CNC Automation ve Fastems gibi sağlayıcıların esnek üretim sistemleri (FMS) ve otomatik palet değiştiricileriyle karşılaştırılabilir.

Yüksek hacimli otomasyon, belirli iş parçası boşluklarını elleçleyen özel robotik tutuculara dayanırken, mengene yükleme, robot ile takım tezgahı tablası arasındaki fiziksel arayüzü standartlaştırır. Bu sistemlerin karşılaştırması, mengene ve iş parçasının birleşik ağırlığını belirleyen taşıma kapasitesine ve depolama tablasının mekansal yoğunluğuna dayanır.

Bu tür sistemler genellikle 15 ila 35 kilogram arasında otomatik taşıma kapasitesini destekler ve ağır frezeleme operasyonları sırasında mengenenin mekanik olarak sabitlenmesi için CNC makine yatağının içine otomatik pnömatik veya hidrolik sıfır nokta bağlama mekanizmalarıyla entegrasyon gerektirir.

Tezmaksan'ın CubeBOX Blues RT-VISE çözümü, düşük hacimli ancak yüksek çeşitlilikteki üretim senaryolarında otomasyonun getirdiği verimlilik ve esnekliği bir araya getirerek, modern imalatın rekabetçi ortamında işletmelere önemli avantajlar sunuyor.

Geri