- Konu Yazar
## Emerson DeltaV Edge: Operatör Görüşlerini Senkronize Ederek Hızlı Müdahale Sağlıyor
Emerson'un DeltaV Edge Environment platformu, operatör panellerini senkronize ederek endüstriyel ekiplerin operasyonel veri paylaşımını güvenli ve gerçek zamanlı hale getiriyor. Böylece, arıza giderme süreçleri hızlanıyor ve iletişim hataları minimize ediliyor.
DeltaV Edge, mühendislerin, IT uzmanlarının ve operatörlerin birbirlerinin gördüklerini anlık olarak görmesini sağlayan bir uygulama ortamı sunuyor. Bu ortak görünürlük, teknik sorunların hızlıca çözülmesini kolaylaştırırken, ekipler arasında yanlış anlaşılmaları önlemek için herkesi aynı panellere ve ekranlara hizalıyor. Bunun ötesinde platform, özelleştirilebilir görünümlerle tesis verilerini bağlamlı hale getirmekle kalmıyor; aynı zamanda güvenli analiz ve eğitim için bir “sandbox” ortamı da sunuyor. Otomatik güncellemeler, güvenli veri hattı ve OPC UA ile REST API gibi açık standartlar sayesinde, DeltaV Edge IT ve OT sistemlerini birbirine bağlayarak entegrasyonu ve siber güvenliği kolaylaştırıyor.
### DeltaV Edge Environment Özellikleri
- Operatörlerin aynı anda birbirlerinin ekranlarını gerçek zamanlı görmesi
- Özelleştirilebilir gösterge panelleri ile veri bağlamlandırma
- Güvenli "sandbox" ortamında veri analizi ve eğitim imkanı
- Otomatik güncellemelerle kolay bakım
- OPC UA ve REST API desteği ile açık standart entegrasyonları
- Güvenli veri iletimi sağlayan tekil veri hattı
- IT ve OT sistemleri arasında köprü oluşturma
DeltaV Edge çevresi, özellikle sorun giderme süreçlerinde fark yaratıyor. Sahadaki teknik personel ile IT ekibi farklı ekranlar ve veriler üzerinden iletişim kurduğunda, talimatların doğru aktarılması zorlaşır. Ancak DeltaV Edge'de IT ekibi, sahadaki teknisyenin gördüğü ekrana tam olarak erişebiliyor. Böylece "Akış hızını kontrol et, ekranın üst sol tarafındaki üçüncü göstergede" gibi net talimatlar verilebiliyor; bu da iletişimde kafa karışıklığını önlüyor.
Bununla beraber, çok sayıda cihazın veri ürettiği bir tesiste, verilerin bağlamından kopuk olması verinin etkin kullanılmasını sınırlıyor. DeltaV Edge, özelleştirilmiş gösterge panellerinin karşılıklı görüntülenmesine olanak tanıyarak, tesis çapında kritik performans göstergelerinin (KPI) doğru şekilde takibini destekliyor.
Platformun etkili çalışabilmesi için tesis çapında çok sayıda cihaz ve makine üzerinde dağıtılması gerekiyor. Bu durum, birçok cihazda güncelleme ve güvenlik yamalarının yönetilmesi karmaşasını doğurabilir. Ancak Emerson, uygulamanın kendi kendini otomatik olarak güncellemesini sağlayarak IT ekibine önemli bir zaman kazandırıyor.
Ayrıca, kullanıcıların gerçek zamanlı verilere dokunarak analiz yapabildiği ‘‘sandbox’’ ortamı mühendisler ve teknisyenler için veriyi daha iyi anlamlandırma ve eğitim amacıyla güvenli bir alan sunuyor. Bu sayede gizli kalmış eğilimler ortaya çıkarılabilir ya da yeni operatörlerin eğitim süreci hızlandırılabilir.
DeltaV Edge aynı zamanda OT ve IT sistemleri arasındaki entegrasyon sorunlarını çözmek için köprü işlevi görüyor. REST API ve OPC UA gibi yaygın iletişim standartlarıyla donatılan sistem, otomasyon altyapısına yeni donanımlar eklenmesini kolaylaştırıyor. Tüm veri, tek ve güvenli bir kanal üzerinden aktarılıyor, böylelikle entegrasyon süresi azalıyor ve siber saldırı riskleri minimize ediliyor.
Özetle, DeltaV Edge sadece arıza gidermeyi kolaylaştırmakla kalmıyor; veri bağlamlandırması ve eğitim desteğiyle operasyonların verimliliğini artırıyor. Operatörler, deneyimsizliğe bağlı hataların üretimi olumsuz etkilemeden gerçek veri üzerinden pratik yapabiliyor ve tüm rollerini etkin biçimde deneyimleyebiliyorlar.