Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Emerson’un Otomasyon Uygulamasıyla 5 Gün İçinde Özel Pnömatik Vanalar

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 69a99c12ac52a079197e5cb5-automated_assembly.png

## Emerson’un Otomasyon Uygulamasıyla 5 Gün İçinde Özel Pnömatik Vanalar

Endüstri üretim süreçleri, giderek daha sıkı zaman çizelgeleri, artan ürün karmaşıklığı ve verimlilik ile sürdürülebilirlik beklentilerinin yükselmesi ile şekilleniyor. Bu koşullar, üreticilerin aynı zamanda kalifiye işgücü sıkıntısı ve beceri açıkları ile mücadele ettiği bir dönemde yaşanıyor.

Üreticiler, hız ve esneklik sunan otomasyon ve dijitalleşmiş iş akışlarına yatırım yaparak bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor. Ancak otomasyon, üretim süreçleriyle sıkı entegrasyon, ölçeklenebilirlik ve uyarlanabilirlik sağlandığında değer yaratabiliyor.

### Emerson Bonneville Tesisinde Otomasyon

Fransa Alpleri’nde bulunan Emerson’un Bonneville üretim tesisinde, Aventics XV pnömatik vana sistemleri üretiliyor. Bu vanalar, müşteriye özel konfigüre edilebiliyor ve müşteriler genellikle haftalar değil, günler içinde teslimat bekliyor.

Tesis, tamamen dijital ve otomatik, veri odaklı bir üretim iş akışı kullandığı için müşteriden gelen konfigürasyonlar doğrudan üretime hazır bileşenlere dönüşüyor. Müşteri siparişiyle sistem;

• Vana tabanı ve modülleri için 3D CAD modelleri oluşturuyor.
    • Kesme ve delme için işleme talimatları hazırlıyor.
    • Takım yollarını doğrulamak ve çarpışmaları önceden tespit etmek için simülasyon dosyaları üretiyor.

Takım yolları, programcıların manuel müdahalesine gerek kalmadan post-processing yazılımı ile CAD montajlarından makine komutlarına dönüştürülüyor. Her program, işleme başlamadan önce otomatik olarak simüle edilip doğrulanarak hata riski ortadan kaldırılıyor.

### Emerson Aventics XV Özellikleri

• 100 milyondan fazla konfigürasyon seçeneği
    • Alüminyum vana tabanları ve bileşenlerin CNC makinelerinde üretimi
    • Yazılım kontrollü ve modüler üretim kapasitesi ile ölçeklenebilirlik

### Üretim Süreci ve Akıllı Otomasyon

Bonneville hattında pnömatik aktüatörler, vana adaları, sensörler ve hareket sistemleri kullanılarak malzeme akışı, konumlama ve montaj işlemleri yapılıyor. Tesis genelinde akıllı cihazlar ve debi sensörleri, sıkıştırılmış hava tüketimi, basınç stabilitesi ve sistem performansını anlık izleyerek kaçak ve verimsizliklerin erken tespiti sağlanıyor.

Gerçek zamanlı izleme yazılımı, operatörlere ekipman durumu, verimlilik ve kaynak kullanımı hakkında canlı veri sunarak hızlı müdahale imkânı tanıyor. Modüler yazılım tabanlı sistem, ilave iş gücü ya da makine değişimi gerektirmeden üretim kapasitesini artırıp azaltabiliyor.

### 5 Günde Özel Vana Teslimatı

Emerson’un otomatik konfigürasyon, simülasyon, işleme ve akıllı fabrika izleme sistemlerini birleştirmesi sayesinde, Bonneville tesisi tamamen müşteri taleplerine uygun Aventics XV vana sistemlerini 5 gün veya daha kısa sürede teslim edebiliyor. Bu hız, bu karmaşıklıkta ürünler için daha önce mümkün değildi.

### Otomasyonun Sağladığı Başlıca Avantajlar

• Hızlı üretim: Otomatik konfigürasyon ve programlama ile sipariş başına 2-4 saat manuel iş azalıyor.
    • Kısa sipariş-üretim döngüsü: Çevrimiçi yapılandırma siparişleri yaklaşık 10 dakikada makine programına dönüşüyor.
    • Kalite ve tutarlılık: Her tasarım işleme öncesi simüle edilip doğrulanıyor.
    • Esnek ve ölçeklenebilir: Düşük hacimli yüksek çeşitlilik ve yüksek hacimli üretimler aynı altyapı ile destekleniyor.

Emerson’un bu yenilikçi otomasyon yaklaşımı, üretimde hız, esneklik ve kaliteyi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

Geri