Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Endüstriyel Hareket Sistemlerinde Doğal Dil Kontrolü
Beckhoff, doğal dil kontrolünün endüstriyel hareket sistemlerine entegrasyonunu tanıtarak, dil modellerinin deterministik kontrol platformlarıyla koordineli robot hareketi ve üretim ortamlarında tanılamalar yapmasını sağlıyor.
Geleneksel endüstriyel kontrol sistemleri önceden tanımlanmış mantık ve mühendislik araçlarına dayanırken, Beckhoff'un yaklaşımı büyük dil modellerini gerçek zamanlı otomasyon platformlarıyla ilişkilendirerek makinelerin sabit komutlar yerine operatör niyetini anlamasını mümkün kılıyor. Hannover Messe 2026 fuarında sunulan bu fiziksel-YZ kontrol mimarisi, LLM'nin hareket kontrol donanımıyla doğrudan bağlantısını sağlıyor.
### Hareket Kontrolünde Dil Modeli ve PLC Mantığı
Klasik otomasyonda IT seviyesindeki zeka OT seviyesindeki deterministik kontrolden ayrıdır. PLC'ler önceden doğrulanmış sekansları uygular, optimizasyon ve analiz ise çoğunlukla harici olarak gerçekleştirilir. Beckhoff'un yeni mimarisi, standart arayüzler aracılığıyla bu katmanları birleştirerek AI modelinin gerçek zamanlı kontrolcünün güvenli ve deterministik olarak uygulayacağı talimatlar üretmesine olanak tanır.
Bu sistem, sık yeniden yapılandırma gerektiren üretim hücreleri, robotik, montaj ve esnek malzeme taşıma sistemleri için uygundur. Operatörler kontrol kodunu düzenlemek yerine görevlerini doğal dil ile belirtir; kontrol sistemi niyeti yorumlayıp hareket talimatlarına dönüştürür ve endüstriyel zamanlama sınırları içinde uygular.
### Sesli Komutlarla Koordine Hareket
Hannover Messe basın önizlemesinde Beckhoff, XPlanar yatay motor taşıma sistemi, TwinCAT CoAgent YZ çalışma zamanı ve ses arayüzü kombinasyonuyla bir demo hücresi sundu. Konuşulan dili temel alan hareket talimatları kayan taşıyıcılara iletilerek sonraki hareket dizisi otomatik başlatıldı. Kontrolcü anlamsal girişi deterministik yol izlerine dönüştürürken kontrol döngüsü gereksinimlerini korudu.
Bu demo, dil tabanlı kontrolün el ile programlama olmadan çok eksenli koordineli hareketi tetikleyebileceğini ve otomasyon süreçlerini uzman olmayan kullanıcıların bile yönetebileceğini gösterdi.
### Endüstriyel Robotik ve Yapay Zeka Entegrasyonu
Hannover Messe 2026'da bu senaryo, TwinCAT CoAgent operasyonu ile çalışan ATRO modüler endüstriyel robot sistemine genişletilecek. Model Context Protocol (MCP) ile dil modeli makine kontrol yığınına bağlanacak.
Sistem, sesli komutları yorumlayarak yol planlama parametreleri oluşturacak ve tanı süreçlerini başlatacak. Sergide robot, gerçek zamanlı algılama, karar verme ve hareket kontrolüyle ziyaretçilerle satranç oynayarak koordineli işlevselliği kanıtlayacak.
### Mühendislik ve Çalışma Zamanı Tanımlaması
Beckhoff, TwinCAT CoAgent aracılığıyla dil modelleri ile kontrol sistemleri arasındaki çalışma zamanı arayüzü görevini üstlenirken, TwinCAT Machine Learning Creator ile model oluşturma ve uygulamaya destek sağlıyor. Bu araçlar hem mühendislik hem de işletme aşamalarında otomatik konfigürasyon ve arıza analizine imkan veriyor.
Sistem PLC mantığını değiştirmek yerine, deterministik kontrol sınırları içinde yapısal talimatlar üreten üst denetim katmanı ekliyor.
### Otomasyon Mimarisi İçin Çıkarımlar
Yapay zeka kontrol çerçevesinin içine entegre edilerek dışsal bir analiz aracı olmaktan çıkarılıyor. Dil modeli bağlamı yorumlarken, deterministik kontrolcü zamanlama ve güvenlik sınırlarını koruyor. Bu ayrım endüstriyel güvenilirliği sürdürürken uyarlanabilir davranışa izin veriyor.
Ürün varyantları ve iş akışlarının sık değiştiği üretim ortamlarında doğal dil etkileşimi devreye alma sürecini kısaltırken, MCP gibi standart protokoller robotik ve üretim sistemlerindeki mevcut otomasyon uygulamalarıyla uyumluluğu garanti ediyor.