Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Endüstriyel Makine Görüşünde Yeni Dönem: ctrlX OS ve evoVIU VIUx!

Elif Özaksu

Kurumsal
Industry Valley
  • Altanlar
  • art_678_fa4c70b5e90598b3f946323c4307f606.jpg

💡 Teknolojiye Genel Bakış​

Üretim tesislerindeki karmaşık bilgi işlem ihtiyaçları, mühendislik ekiplerini genellikle kompakt sensörler, endüstriyel PC'ler ve merkezi sunucular için ayrı geliştirme ortamları kullanmaya zorlar. Bu mimari parçalanmayı gidermek amacıyla, Bertrandt AG'nin bir iştiraki olan evopro systems engineering AG, Bosch Rexroth'un Linux tabanlı işletim sistemi ctrlX OS'u kendi görüntü otomasyon portföyüne entegre etti.

evopro, VISIONWEBx uygulama ortamını ctrlX OS üzerinde dağıtarak, makine görüşü görevlerinin kod yeniden yazımı olmadan birden fazla yürütme katmanında ölçeklenebildiği, otomotiv veri ekosistemi ve dijital tedarik zinciri için standartlaştırılmış bir çalışma zamanı çerçevesi oluşturuyor.

🎯 Vizyon Dağıtımındaki Parçalanmaya Son​

Modern üretim ve lojistik sektöründeki makine görüşü uygulamaları, tarihsel olarak katı mimari bağlantılardan muzdaripti. Kompakt bir akıllı kamera için tasarlanmış bir denetim algoritması, genellikle endüstriyel bir PC (IPC) veya kenar sunucusunda önemli yazılım yeniden yapılandırması olmadan çalışamazdı. Bu farklılık, toplam mühendislik yükünü artırır, yaşam döngüsü bakımını karmaşıklaştırır ve görsel denetim metriklerinin üst düzey operasyonel sistemlere gerçek zamanlı aktarımını engeller.

evopro, bir OEM ortağı olarak ctrlX OS'u benimseyerek ve evoVIU VIUx yazılım tanımlı kamerayı piyasaya sürerek, görüntü algoritmalarının belirli fiziksel hedeflerden ayrıldığı bir mimari oluşturuyor. ctrlX OS Store aracılığıyla sunulan tarayıcı tabanlı VISIONWEBx geliştirme ve çalışma zamanı ortamı, mühendislerin görüntü denetim iş akışlarını bir kez tasarlamasına, parametreleştirmesine ve çalıştırmasına olanak tanır, ardından aynı yürütme mantığını cihaz üzerindeki akıllı kameradan merkezi bir sunucuya kadar ölçeklendirebilir.

⚙️ Gömülü Donanım ve İşlem Mimarisi​

evoVIU VIUx donanım platformu, görüntü verilerini yakalama noktasında işlemek için doğrudan makine katmanında çalışır, böylece ağ bant genişliği yükünü ve deterministik aşağı akış kontrolü için gecikmeyi en aza indirir.

Kameranın bilgi işlem mimarisinin merkezinde, bir Hailo-8 yapay zeka hızlandırıcısı ile eşleştirilmiş bir NXP i.MX95 uygulama işlemcisi bulunur. Bu heterojen silikon yapısı, anomali tespiti için yüksek hızlı çıkarım gibi karmaşık derin öğrenme iş yüklerini ana ana bilgisayar işlemcisinden boşaltır. Fabrika ortamlarındaki çeşitli algılama gereksinimlerini karşılamak için kamera platformu, aşağıdakiler dahil modüler sensör yapılandırmalarını destekler:

• Kısa Dalga Kızılötesi (SWIR) sensörler: Tahribatsız malzeme analizi ve opak ambalajlar aracılığıyla denetim için.
    • Yüksek çözünürlüklü küresel deklanşör görüntü sensörleri: Yüksek hat hızlarında hareket eden bileşenlerin bozulmasız yakalanması için.
    • Uçuş Süresi (ToF) sensörleri: Hassas 3D uzamsal koordinat üretimi ve hacimsel analiz için.

Kontrol entegrasyonu için cihaz, EtherCAT aracılığıyla gerçek zamanlı endüstriyel fieldbus desteği içerir, bu da görüntü denetim verilerinin harici ara geçitlere yönlendirilmeden doğrudan eksenleri ve hareket mantığını tetiklemesini sağlar. Bağımsız ağ arayüzleri, Operasyonel Teknoloji (OT) determinizmi ile Bilgi Teknolojisi (IT) telemetrisi arasında operasyonel ayrımı sağlar.

🏭 Endüstriyel Uygulamalar​

Kenar yapay zeka hızlandırması ve yerel otomasyon bağlantısının birleşimi, çeşitli üretim alanlarını hedefler:

• Hat içi kalite güvencesi: Sürekli montaj hatlarında otomatik optik denetim, yüzey kusuru taraması ve optik karakter tanıma (OCR) veya Veri Matris kodu okuma.
    • Endüstriyel robotik: Robotik rehberlik, kutu toplama ve otomatik toplama ve yerleştirme rutinleri için 3D nokta bulutu edinimi ve yerelleştirilmiş koordinat iletimi.
    • İç lojistik: Konveyör ağları boyunca hacimsel izleme, otomatik ürün sıralama ve malzeme akışı izleme.

💻 Yazılım Tanımlı Vizyon Stratejisi​

Makine görüşü yazılımını standartlaştırılmış bir Linux dağıtımında kapsüllenmiş uygulamalar olarak konumlandırmak, yazılım tanımlı üretime doğru devam eden bir değişimi yansıtır. Bu modelde, fiziksel görüş cihazları, daha geniş bir yazılım altyapısı içinde esnek yürütme uç noktaları olarak hizmet eder.

Bosch Rexroth Otomasyon ve Elektrifikasyon Çözümleri İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Steffen Winkler'e göre, entegrasyon, akıllı kameralardan, kenar kontrolörlerinden, endüstriyel PC'lerden ve sanallaştırılmış sunucu ortamlarına kadar endüstriyel görüntü işleme için uçtan uca bir temel sağlar ve kullanıcıların bir uygulamayı bir kez geliştirip istedikleri donanım katmanına dağıtmalarına olanak tanır.

evopro systems engineering AG'de Ürün Geliştirme Başkanı ve evoVIU Ürün Müdürü Stefan Kraus, fiziksel yapay zekanın görüntü işleme, yapay zeka ve otomasyonun tutarlı bir sistem olarak çalışmasını gerektirdiğini belirtiyor. Açık mimari, görsel algılama rutinlerinin gerçek zamanlı süreçlerde eyleme geçirilebilir kontrol fonksiyonlarıyla doğrudan eşleşmesini sağlar.

Geri