- Konu Yazar
🚀 Hitachi ve FANUC'tan Üretim Otomasyonuna Yeni Bir Bakış
Hitachi ve FANUC, endüstriyel otomasyon dünyasında çığır açacak bir iş birliğine imza attı. Bu ortaklık, fiziksel yapay zeka sistemlerini üretim ortamlarına entegre ederek, karmaşık parça elleçleme ve üretim hattı değişimlerini otomatikleştirmeyi hedefliyor. Özellikle ayrık üretim ve proses endüstrilerine odaklanan bu girişim, yüksek varyasyonlu montaj, lojistik ve malzeme taşıma görevlerini otonom bir şekilde gerçekleştirebilen robotlar geliştirmeyi amaçlıyor.
🤔 Mevcut Robotların Sınırlılıkları ve Çözüm
Standart endüstriyel robotlar, genellikle önceden belirlenmiş programlara ve simülasyonlara bağımlıdır. Bu durum, tek tip olmayan parçaların işlenmesinde veya sık sık parti değişimlerinde adaptasyon yeteneklerini kısıtlar. Hitachi ve FANUC, bu operasyonel kısıtlamaları aşmak için, atölye verilerini kullanarak sürekli makine öğrenimi gerçekleştiren kapalı döngü kontrol mimarileri geliştirecek.
🤝 İş Birliğinin Detayları
- Hitachi'nin Katkısı: HMAX Industry paketinden alan özel modeller, üretim hattı mühendisliği yetenekleri ve operasyonel yazılımlar dahil olmak üzere dijital altyapı çerçevesini sağlayacak.
- FANUC'un Katkısı: Hitachi'nin algoritmalarını programlanabilir endüstriyel robotları, robotik hareket kontrolörleri ve makine seviyesi algılama platformları ile doğrudan entegre edecek.
⚙️ Teknik Mimari ve Entegrasyon
Yeni sistem, yapay zeka çıkarım modüllerini makine kontrolörleri ile birleştirerek, robot kollarının uzamsal varyansı algılamasını, kavrama yörüngelerini hesaplamasını ve tutarsız geometrilere sahip bileşenleri manipüle etmesini sağlayacak. Robotlar, katı koordinat yollarına güvenmek yerine, bileşen sapmalarına dinamik olarak uyum sağlamak için sürekli sensör geri bildirimi kullanacak.
İlk uygulamalar, yapılandırılmamış kutu toplama, rastgele yönelimli parça hizalama ve hızlı takım yeniden yapılandırmayı kapsayacak. Bu entegre dijital altyapı, ürün değişimleri sırasında tipik olarak gereken programlama yükünü azaltırken, deterministik döngü sürelerini koruyacak.
🧪 Saha Doğrulaması ve Dağıtım Takvimi
Entegrasyon testleri, Hitachi Grubu'nun üretim tesislerinde "Müşteri Sıfır" doğrulama protokolü altında gerçekleştiriliyor. Bu testler, robotik sistemleri mekanik titreşimler, ortam ışığı değişimleri ve değişken bileşen toleransları gibi gerçek dünya operasyonel değişkenlerine maruz bırakarak, harici dağıtımdan önce yinelemeli parametre ayarlamasına olanak tanıyor.
Doğrulanmış sistemlerin ticari dağıtımının 2027 mali yılında başlaması planlanıyor. Başlıca uygulama sektörleri arasında otomotiv alt montajı, yarı iletken paketleme, ilaç işleme, lojistik sıralama, gıda paketleme ve ileri malzeme üretimi yer alıyor.
🗣️ Yöneticilerden Görüşler
Hitachi, Ltd. Başkanı ve CEO'su Toshiaki Tokunaga: "FANUC'un dünya standartlarında gelişmiş endüstriyel robotik teknolojilerini Hitachi'nin üretim uzmanlığı, üretim hattı mühendisliği yetenekleri ve dijital teknolojileriyle birleştirerek, üretim sahalarında Fiziksel Yapay Zeka'nın uygulanmasını hızlandıracağız."
FANUC CORPORATION Başkanı ve CEO'su Kenji Yamaguchi: "Yapay zekanın fiziksel dünyayı robotlar ve makineler aracılığıyla algıladığı, düşündüğü ve hareket ettiği Fiziksel Yapay Zeka'nın pratik dağıtımı, çeşitli endüstrilerde bir gerçeklik haline geliyor. Bu stratejik ortaklık, Hitachi'nin gelişmiş yapay zeka teknolojilerini FANUC'un yüksek güvenilirliğe sahip ürünleri, sofistike kontrol teknolojileri, yapay zeka uzmanlığı ve kapsamlı robotik deneyimiyle birleştirerek Fiziksel Yapay Zeka'nın dağıtımını hızlandıracak."
📈 Endüstriyel Operasyonlara Etkisi
Uyarlanabilir robotların dağıtımı, yüksek karışımlı üretimdeki yapısal iş gücü kısıtlamalarını hedefliyor. Manuel öğretim rutinlerini uyarlanabilir yörünge üretimiyle değiştirerek, tesisler genel ekipman etkinliğini artıracak, döngü tekrarlanabilirliğini stabilize edecek ve dalgalanan parti hacimlerinde üretim esnekliğini koruyacak.