Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Endüstriyel Yapay Zeka: Üreticiler Arasında Görüş Ayrılıkları ve Potansiyel 🚀

Semih Asil

Endüstri Vadisi
Industry Valley
art_211_6a5ee322a5ef53cd481b6346acb59965.jpg

Endüstriyel üretimde yapay zekanın (YZ) etkisi konusunda üreticiler arasında farklı görüşler hakim olsa da, teknolojinin genel potansiyeli konusunda fikir birliği bulunuyor. Yeni bir rapora göre, şirketler YZ'yi benimsemeye devam ettikçe ve üretim tabanlı uygulamalara geçtikçe bu ayrım daha da belirginleşiyor.

─────────────────────────

📊 YZ'nin Etkisi: Dönüştürücü mü, Deneysel mi?​

Katılımcıların %40'ından fazlası YZ'nin etkisini "dönüştürücü" olarak tanımlarken, %57'si farklı kategorilere ayrılıyor. Bu kesimin %29'u YZ'yi önemli bulsa da birincil büyüme faktörü olarak görmüyor, %15'i geride kalmamak için bir strateji olarak değerlendiriyor ve %9'u ise deneysel buluyor.

Bu bulgular, Corning Data adlı bir BT danışmanlık firmasının 2026 Sentiment Raporu'ndan geliyor. Rapor, ABD genelinde 250'den fazla üretici ve Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren iki Kanadalı kaynaktan elde edilen verilerle hazırlandı.

Ulusal Üreticiler Birliği (NAM) istatistikleri de Corning Data'nın bulgularını destekliyor. NAM üyelerinin %40'ı YZ'nin potansiyeline inanırken, bu oran iki yıl önce 2024'te sadece %10 idi.

⚙️ YZ Benimseme Motivasyonları Değişiyor​

Corning Data raporu, katılımcıların %66'sının endüstriyel YZ'ye ek yatırım yapma konusunda en cazip gerekçe olarak gelişmiş verimliliği gösterdiğini ortaya koyuyor. Verimlilik ve gelir, yeni üretim odaklı hizmet modelleri ve YZ araçlarına yatırım yapmanın birincil motivasyonları arasında yer alıyor.

Ancak, rapor aynı zamanda katılımcıların yaklaşık %60'ının endüstriyel YZ'yi işleri için vazgeçilmez görmediğini de belirtiyor.

Bu durum, tedarik zinciri belirsizlikleri, Donald Trump'ın tarifelerinin yarattığı çalkantılar ve üretim sektöründeki artan siber saldırı oranları gibi üreticilerin karşılaştığı zorluklardan kaynaklanabilir. Ayrıca, üretim şirketleri YZ ajanlarını benimserken yüksek başarısızlık riskleriyle de karşı karşıya kalıyor.

Raporda dikkat çeken ortak bir tema ise, YZ projelerinin yalnızca BT girişimleri olarak ele alındığında başarısız olma olasılığının daha yüksek olması.

art_211_4d4ba8d98379979d2c86a915d02b6304.png

🧑‍💻 İş Fonksiyonlarına Göre YZ Görüşleri Farklılaşıyor​

Endüstriyel YZ'nin önemine ilişkin görüşlerin, iş fonksiyonlarına ve rollere göre değiştiği de raporda belirtiliyor.

• []C-seviyesi yöneticilerin %54'ü endüstriyel YZ'yi dönüştürücü olarak tanımlarken, bu oran BT rollerinde (%54) ve liderlik pozisyonlarında (%50) da benzer seviyelerde.

[
    ]Ancak, operasyonlarda çalışan katılımcıların sadece %37'si aynı görüşü paylaşırken, finans fonksiyonlarında çalışanların %23'ü bu görüşte.
Bu nedenle, uygun yönetişim, C-seviyesi yöneticileri, iş sahiplerini ve son kullanıcıları içeren çapraz fonksiyonlu bir "orta-içeriden" yaklaşım gerektiriyor. Yarı iletken üretim alanında bir uzmanın belirttiği gibi, şirket departmanları arasındaki iletişim, YZ ajanlarını başarıyla dağıtmanın anahtarıdır.

💰 Maliyet ve Zamanlama Faktörleri​

Maliyet, şirketlerin YZ ile inovasyona öncelik verme istekliliğini belirleyen ek bir faktör. Corning Data raporu, maliyetler, fonlama önceliklendirmesi ve işletme modellerini değiştirme istekliliğinin ilerlemeyi ve uzun vadeli başarıyı en çok engelleyen konular olduğunu ortaya koyuyor.

Corning Data araştırmasına katılan üreticilerin %80'inden fazlası, inovasyon için satış gelirlerinin %1 ila %2,5'ini bütçelediklerini belirtiyor. Bu oran, olgun üretim firmalarının inovasyona gelirlerinin %1 ila %3'ünü ayırdığını gösteren endüstri standartlarına uygun.

Zamanlama da önemli bir faktör. Katılımcıların yaklaşık %80'i girişimlerin ilerleme kaydettiğini, ancak yarısı ilerlemenin yavaş ama istikrarlı olduğunu söylüyor. Yaklaşık %80'i üç ila 12 ay arasında bir zaman dilimine sahipken, önemli bir kısmı etkinliği üç ila altı ay içinde belirliyor. Ancak, küçük şirketler daha büyük bir aciliyet ifade ediyor; zira start-up'lar da dahil olmak üzere küçük endüstriyel üretim firmalarının iş ve inovasyon planları için daha dar zaman çizelgeleri ve finansal kısıtlamaları olması daha olası.

Üreticileri YZ'yi benimsemeye motive eden faktörler arasında, katılımcıların %50'sinden fazlası verimlilik ve üretkenliği, ardından karar verme hızı ve kalitesini gösteriyor.

Corning Data Baş Mimarı John Walczak, "İnovasyon ve teknoloji, amaçlandığı gibi çalıştığında çözümler üretir, sorunları çözer ve iş dünyasında fırsatlar yaratır. Ancak bu sihirli bir şekilde bir gecede olmaz. Çözümler bulmak planlama, taahhüt, sabır ve esneklik gerektirir." diyor.

art_211_8ade3631516bde8bd2929cea692fb7b5.jpg

Geri