- Konu Yazar
Modern üretim tesisleri, sürekli olarak büyük miktarda operasyonel veri üretir. Ancak bu veriler genellikle izole edilmiş fabrika sistemlerinde sıkışıp kalır. Geleneksel olarak, bu operasyonel teknolojileri (OT) üst düzey kurumsal BT ve bulut platformlarıyla birleştirmek, karmaşık ve bakımı zor IoT ara yazılımları (middleware) gerektirir.
Bu ek yazılım katmanları, veri işleme darboğazları yaratır, altyapı maliyetlerini artırır ve kapsamlı veri hazırlığı gerektirir. Endüstriyel şirketler için bu durum, bağlamsallaştırılmış üretim verilerini gerçek zamanlı olarak aktarmayı zorlaştırır. Bu da makine öğrenimi modellerinin birden fazla üretim sahasında verimli bir şekilde geliştirilmesini, eğitilmesini ve küresel olarak ölçeklendirilmesini engeller.
─────────────────────────
💡 Uçtan Uca BT/OT Entegrasyonu: Çözüm Bu Mu?
Bu yapısal engelleri ortadan kaldırmak için, fabrika katındaki uç cihazları (edge devices) merkezi bir bulut veri ve yapay zeka platformuna karmaşık ara yazılımlar kullanmadan bağlayan doğrudan bir sistem mimarisi uygulandı. Bu teknik çözüm, endüstriyel bir uç platformu ile buluttan bağımsız bir analitik ortamın etkileşimine dayanıyor.
Veri aktarımı, özel, endüstriyel sınıf bir veri hattı (data pipeline) aracılığıyla yönetiliyor. Bu uygulama, verileri doğrudan üretim ekipmanlarından alıyor, bağlamsallaştırıyor ve sürekli olarak yönlendiriyor. Böylece kapalı döngü bir iş akışı oluşuyor: Temizlenmiş fabrika verileri, bulutta gelişmiş algoritmaların eğitimi için temel oluşturuyor. Tamamlanan modeller daha sonra yerel uç cihazlara geri dağıtılıyor ve fiziksel makinelere yakın bir şekilde doğrudan üretim sürecinde çalışıyor.
⚙️ Teknik Özellikler ve Otomatik Veri Hatları
Uç katman (edge layer), kontrolörlerden ve makinelerden izole edilmiş bilgileri güvenli bir şekilde açığa çıkarmak için endüstriyel veriler için merkezi bir entegrasyon merkezi kullanır. Yerel uygulama ekosistemi, güvenlik açısından kritik süreçlerin yürütülmesi için gerekli olan düşük gecikmeli veri işlemeyi ve yüksek sistem kullanılabilirliğini sağlar.
FFT DataBridge uygulaması, bağlantı köprüsü görevi görüyor. Bu yazılım, manuel ve maliyetli veri hazırlığını ortadan kaldıran, kullanıma hazır bir ağ geçidi (gateway) olarak işlev görüyor. Ham üretim verilerini yapay zeka için hazır veri kümelerine dönüştürüyor ve bunları güvenli bir şekilde şifrelenmiş olarak Databricks platformuna aktarıyor. Bulut ortamında, tahmine dayalı bakım, kalite optimizasyonu, enerji yönetimi ve otonom süreçlerin kontrolü gibi uygulamaları desteklemek için bilgiler merkezi olarak yönetiliyor.
FFT Produktionssysteme COO'su Volker Stark, "Çözüm kullanıma hazır ve karmaşık, maliyetli veri hazırlığı gerektirmiyor. BT ve OT'yi yerel olarak bağlayarak, karmaşık IoT katmanlarını ortadan kaldırıyor ve endüstriyel bağlantıyı önemli ölçüde basitleştiriyoruz," diye açıklıyor.
📊 Operasyonel Faydalar ve Küresel Ölçeklenebilirlik
Merkezi veri analizi ve merkezi olmayan yürütme kombinasyonu, gerçek zamanlı olarak veriye dayalı kararlar alınmasını sağlıyor. Sistem mimarisi buluttan bağımsız ve standartlara dayalı olduğu için, tamamen eğitilmiş yapay zeka modelleri, tek bir tesise bağlı kalmak yerine, minimum özelleştirme ile küresel üretim ağlarına dağıtılabiliyor.
Karmaşık ara yazılım katmanlarının atlanması, BT altyapısının idari yükünü ve bakım maliyetlerini azaltıyor. Optimize edilmiş algoritmaların doğrudan makinelere dağıtılmasıyla, kullanıcılar daha istikrarlı süreçlerden, tahmine dayalı analizler sayesinde azalan arıza sürelerinden ve artan genel üretkenlikten faydalanıyor. Bu uçtan uca bağlantı, gelecekteki otonom üretim iş akışları için teknik temeli oluşturuyor.
Siemens Digital Industries Otomasyon COO'su ve CTO'su Rainer Brehm, "Endüstriyel yapay zeka, ancak veri, bağlam ve yürütme bir araya geldiğinde değerini ortaya koyar. Birlikte, müşterilerimizin endüstriyel yapay zekayı ekipman ve fabrikalar arasında ölçeklendirmesini ve yapay zeka destekli üretimi gerçekleştirmesini sağlıyoruz," diyor.
Bu entegre yaklaşım, endüstriyel yapay zekanın potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkararak, üretim süreçlerinde devrim yaratma yolunda önemli bir adım teşkil ediyor.