- Konu Yazar

Enerji kabloları, elektrik enerjisinin güvenilir ve verimli şekilde iletilmesini sağlayan, kritik öneme sahip ürünlerdir. Enerji naklinde doğru kablo seçimi, standartlara uyum amacı ile renk kodlarına dikkat edilmesi, sistemin güvenliği ve uzun süreli kullanım için uygundur.
Dünya ve ülkemizde renk kodlarıyla işlem yapılması, kabloların kullanım şekillerinde birlikte sağlanmasına yardımcı olur. Bu şekilde yıllar sonra bile arıza tespiti ya da sistemin yenilenmesinde sorun yaşanmaz.
Enerji Kablo Çeşitleri
Enerji kablo çeşitleri dünya genelinde gerilim ve izolasyon çeşidine göre ayrılır.
Gerilim Seviyesine Göre Enerji Kabloları;
- Alçak gerilim – 0,6/1kV – kullanım alanı genellikle bina içi dağıtım hatlarıdır
- Orta gerilim – 6/36kV – sanayi ve şebeke hatlarının beslemesinde kullanılır
- Yüksek Gerilim – 36 kV ve üstü – enerji iletim hatlarında kullanılır
Yalıtım Türüne Göre Enerji Kabloları;
- PVC: ekonomik ve kimyasal dayanımı yüksek kablolardır
- XLPE: Yüksek sıcaklık ve yüksek akım kapasitesini sağlarlar
- ERP: esnek ve titreşimi yüksek ortamlarda kullanılırlar
Enerji Kabloları Montajı Neye Göre Yapılır?
Kablonun montaj edileceği alanda gerekli incelemeler ve hesaplamalar yapılmalıdır. Öncelikle geçecek olan akımın belirlenmesi için kaç Volt olduğu saptanmalıdır. Bu şekilde kullanılacak kesit de ortaya çıkacaktır. Sonrasında uygulama güzergahının planı yapılarak, mekanik darbe, nem ya da farklı faktörlerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu sayede, zarar görme riski düşerken, uzun süreli kullanım da söz konusu olacaktır.
Toprak altı döşeme yapılacaksa, koruma borusu içine montaj önerilir. En sağlıklı sistem 60 – 80 cm derinlikte, üzerine uyarı bandı çekilerek montaja başlanmalıdır. Bu sayede kazı ve benzeri işlemler için önlem alınmış olacaktır.
Endüstriyel tesislerde ise kablo tavası ve kanal sistemleri en sık tercih edilen, sağlıklı sistemlerdir. Alan geçişlerinde ve yol verme işlemlerinde, minimum bükülme yarıçapı değerlerine dikkat edilmelidir.
Ekleme ya da uç bırakma işlemleri titizlikle yapılmalı, ısı büzüşmeli aksesuarlar, papuçlar ya da ek muflar tercih edilmelidir.
Montaj sonrasında kaçak olup olmadığını kontrol etmek için, izolasyon testi (megger testi) ve faz sıra kontrolü yapılmalıdır. Tüm kontroller yapılmadan enerji verilmemelidir.
Enerji Kablo Renkleri Ve Özellikleri
TS HD 308 S2 standartlarına göre kablo damar renklerinin açıklamaları;
- Kahverengi – siyah – gri : Faz rengi olarak kullanılır
- Açık mavi – Nötr iletkendir
- Sarı/Yeşil – Topraklama
- Kırmızı – Turuncu – Mor: özel devreler için kullanılır.
Ülkemizde üretim yapan bazı enerji kablo üreticileri; Türk Prysmian Kablo, Nexans Türkiye, HES kablo, Öznur Kablo, Emta Kablo, Seval Kablo, Vatan Kablo, Pamukkale Kablo olarak sayılabilir.
Ülke ekonomisinde büyük öneme sahip olan kablo üretimi, yurt dışına da ihracat yaparak, döviz girdisine katkı sağlamaktadır.
Son düzenleme: