- Konu Yazar
🚀 Üreticiler Yapay Zeka Yatırımlarını Büyütüyor!
Yeni bir araştırmaya göre, üreticiler yapay zeka yatırımlarını o kadar artırdılar ki, odak noktaları artık sadece otomasyondan, sensörler ve fiziksel süreçlerle etkileşime giren daha büyük bir fiziksel yapay zeka ekosistemine kaydı. Bu da demek oluyor ki, fiziksel yapay zeka "ana akım" haline geldi!
🤝 İnsan Odaklı Dijital Dönüşüm
Mumbai merkezli Tata Consultancy Services (TCS) tarafından hazırlanan "Geleceğe Hazır Üretim: TCS Fiziksel Yapay Zeka Hazırlık Raporu"na göre, üreticiler fiziksel yapay zekayı insan odaklı dijital dönüşümlerde kullanıyor. Yani süreçler iş gücünün yerini almak yerine, akıllı sistemler çalışanların daha güvenli, verimli ve üretken çalışmasına yardımcı oluyor. Bu, "insan artı yapay zeka" işletim modelinde iş gücünün yeniden dağıtımını da destekliyor.
📊 Araştırma Detayları
TCS'nin Mart ve Nisan aylarında Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 300 üretim şirketinin C-seviye yöneticileri ve başkan yardımcılarıyla yaptığı anket, otomotiv, elektronik, yüksek teknoloji üretimi, endüstriyel ekipman, proses endüstrileri ve havacılık-savunma gibi sektörleri kapsıyor.
💡 Öne Çıkan Bulgular
- Ölçeklenme Hazırlığı: Katılımcılar, fiziksel yapay zekayı fabrikalar, depolar, lojistik ağları, bakım operasyonları ve kalite yönetim ortamlarında ölçeklendirmeye hazırlandıklarını belirtiyor.
- Uzun Vadeli Yatırım: Hiçbir kuruluş fiziksel yapay zeka yatırımını azaltmayı planlamıyor; %26'sı harcamaları artırmayı düşünüyor. Bu, kısa vadeli pilot projeler yerine sürdürülebilir dönüşüme işaret ediyor.
- Depo Operasyonlarında Yüksek Etki: Katılımcıların %77'si depo operasyonlarında, %75'i montaj ve üretim operasyonlarında, %72'si ise lojistik ve malzeme hareketinde önemli veya dönüştürücü bir etki bekliyor.
- İnsan Merkezli Dönüşüm: %42'si, fiziksel yapay zekanın güvenlik iyileştirmeleri ve karmaşık, tehlikeli veya tekrarlayan endüstriyel ortamlarda çalışanları destekleyerek iş gücünü önemli ölçüde artırmasını bekliyor.
- Erken Aşama Benimseme, Net Yol Haritası: Üreticilerin %68'i henüz dağıtım dışı veya deneysel aşamalarda. Eski sistem entegrasyonu, veri altyapısı ve iş gücü becerileri, kurumsal ölçekte dağıtım için birincil yollar olarak belirlenmiş.
- Yönetişim Bir Sonraki Sınır: %44'ü fiziksel yapay zeka arızaları için belirsiz veya resmi bir hesap verebilirlik yapısı olmadığını, %40'ı ise ortaya çıkan düzenleyici gerekliliklere hazırlıksız olduğunu belirtiyor. Bu, dağıtım hızlandıkça üreticilerin odaklanması gereken alanları gösteriyor.
🗣️ TCS Başkanı Anupam Singhal'dan Mesaj
TCS Üretim Başkanı Anupam Singhal, "Fiziksel yapay zeka, zekayı ekranın ötesine, makinelerin gerçek zamanlı olarak algıladığı, adapte olduğu ve hareket ettiği üretim alanına taşıyor. Bunu başarıyla ölçeklendiren üreticiler, üretimin bir sonraki çağını tanımlayacaklar," dedi. Singhal, tüm üreticilerin yatırım yapmaya devam etme veya artırma planları göz önüne alındığında, daha dirençli, uyarlanabilir ve geleceğe hazır üretim işletmelerine doğru yönün açık olduğunu vurguladı.