Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Fiziksel Yapay Zeka Uygulamaları için Endüstriyel Robotik Simülasyon Platformu
ABB Robotics ve NVIDIA, yapay zeka destekli endüstriyel robotların geliştirilip uygulanmasını desteklemek amacıyla NVIDIA Omniverse simülasyon kütüphanelerini ABB RobotStudio mühendislik ortamına entegre etmek için iş birliği yapıyor. Bu ortaklık, dijital ortamda robot eğitimlerinin güvenilirliğini artırmayı ve geliştirilmiş modellerin gerçek üretim süreçlerine sorunsuz aktarılmasını hedefliyor.
### İş Birliği Kapsamı
Endüstriyel robotlar, gerçek üretim ortamına geçmeden önce simüle edilmiş yapay zeka modellerine dayanarak eğitiliyor. Ancak simülasyon ile gerçek dünya arasındaki farklar, yani "sim-to-real gap (simülasyondan gerçeğe geçiş açığı)", sanal eğitimlerin güvenilirliğini sınırlıyordu. ABB Robotics, üretim otomasyonunda kullanılan endüstriyel robotları ve mühendislik yazılımlarını geliştirirken, NVIDIA yüksek performanslı hesaplama ve simülasyon platformları sunuyor. Bu iş birliği, robotik mühendislik araçlarını gelişmiş simülasyon altyapısıyla birleştirerek ölçeklenebilir üretim otomasyonu ve fiziksel yapay zeka uygulamalarını destekliyor.
### Teknik Çözüm ve Görevler
- ABB, RobotStudio mühendislik platformunu sağlıyor. Bu platformda yer alan sanal denetleyici, fiziksel robotlarda kullanılan aynı yazılım ile çalışıyor. Böylece simülasyonda test edilen kontrol programları doğrudan üretim ekipmanında aynı şekilde kullanılabiliyor.
- NVIDIA, üretim ortamlarında karşılaşılan ışıklandırma, malzeme, doku, nesne geometrisi ve çevresel koşulları yüksek fiziksel doğrulukla taklit eden Omniverse simülasyon kütüphaneleri ile hızlandırılmış hesaplama teknolojileri sunuyor.
- Ortak sistem RobotStudio HyperReality adını taşıyor ve mühendislerin yapay zeka eğitiminde kullanılmak üzere yüksek hacimli sentetik veri üretmelerine olanak tanıyor.
- ABB'nin Absolute Accuracy teknolojisi, simülasyon ile gerçek operasyon arasındaki konumlandırma hata payını 8–15 mm'den yaklaşık 0,5 mm'ye indirerek %99'a varan doğruluk sağlıyor.
### Uygulama ve Yaygınlaştırma
RobotStudio HyperReality platformunun, ABB’nin küresel RobotStudio kullanıcılarına 2026'nın ikinci yarısında sunulması planlanıyor. Platform mevcut ABB robot denetleyicileri ve mühendislik iş akışlarıyla uyumlu çalışacak. Ayrıca ABB, NVIDIA Jetson kenar bilişim platformunun OmniCore robot denetleyici mimarisine entegrasyonunu değerlendiriyor. Bu sayede robotlar, üretim sahasında gerçek zamanlı yapay zeka çıkarımı yapabilecek.
### Uygulama Alanları ve Örnek Kullanımlar
- Platform, yüksek hassasiyet gerektiren tüketici elektroniği üretimi, otomotiv montajı ve lojistik otomasyonu gibi sektörlerde kullanılması hedefleniyor.
- Foxconn, tüketici elektroniği montajında platformu pilot olarak kullanıyor. Burada robotlar, küçük parçaları işleyip çeşitli ürün varyantlarını desteklemek için simüle eğitim verileriyle hazırlık yapıyor.
- ABD merkezli WORKR şirketi, küçük ve orta ölçekli imalatçılar için robotik çözümleri bu platformla dağıtıyor.
### Sonuçlar ve Beklenen Etkiler
Fiziksel olarak doğru simülasyon ve sentetik eğitim verileri, üreticilerin robotik sistemleri fiziksel kurulumdan önce tasarlayıp doğrulamasına olanak sağlıyor. ABB analizlerine göre, sanal devreye alma süreçleri %80'e varan oranda hızlanıyor, geliştirme maliyetleri %40'a kadar düşüyor ve karmaşık ürünlerin üretim hızı artıyor. Robotik mühendislik araçlarının yüksek doğruluklu simülasyon ve yapay zeka eğitim imkanlarıyla entegrasyonu, akıllı robotik sistemlerin üretim ortamlarında ölçeklenebilir şekilde yaygınlaşmasını destekleyecek.