- Konu Yazar
Fraunhofer IPMS, Photonix Japonya'da Çığır Açan SLM Teknolojisini Tanıttı
Fraunhofer IPMS, mikroelektromekanik sistem (MEMS) tabanlı uzamsal ışık modülatörleri (SLM) alanındaki en son araştırmalarını Photonix Japonya 2026'da sergiledi. Bu yüksek hassasiyetli cihazlar, ışığın hem genliğini hem de fazını hızlı bir şekilde modüle ederek, derin ultraviyoleden (DUV) yakın kızılötesine kadar geniş bir dalga boyu aralığında çalışan çok yönlü bir teknoloji platformu sunuyor.
Mikroskobik Düzeyde Işık Kontrolüyle Yeni Ufuklar
SLM'ler, ışığı mikroskobik düzeyde hassas bir şekilde manipüle ederek mikrolitografi, gerçek 3D holografik görüntüleme, lazer malzeme işleme ve gelişmiş mikroskopide örnek aydınlatma gibi alanlarda önemli ilerlemeler sağlıyor.
"DIFFRACTIVE MEMS KİTİ" ile Endüstriye Destek
Enstitü, endüstri ortaklarının bu teknolojiyi test etmelerine ve uygulamalarına yardımcı olmak amacıyla kapsamlı bir değerlendirme sistemi olan "DIFFRACTIVE MEMS KİTİ"ni tanıttı. Bu kit, her biri 16 mikrometre boyutunda, ayrı ayrı adreslenebilir 256 × 256 analog eğimli mikromirorlara sahip bir mikroçip içeriyor. Bu mikromirorlar, ışığı belirli yönlere yönlendirmek için sürekli hareket edebiliyor.
Kit, tam kontrol elektroniği, hızlı başlangıç yazılımı ve bir PC arayüz kütüphanesi ile birlikte geliyor. Bu sayede şirketler, ilk fizibilite analizinden özel pilot üretime kadar kendi ortamlarında farklı SLM mimarilerini doğrulayabiliyorlar.
Kuantum Hesaplamadan Yarı İletken Üretimine: SLM'lerin Etkisi
- Kuantum Hesaplama: SLM'lerin kuantum hesaplamadaki kullanımı, atom düzeyinde manipülasyonda büyük bir atılımı temsil ediyor. Nötr atom kuantum bilgisayarlarında, SLM'ler dinamik, holografik optik tuzaklar (optik cımbızlar) oluşturmak için kullanılıyor. Bu tuzaklar, tek tek atomları hassas 2D veya 3D ızgaralarda tutar ve düzenler. Fraunhofer'in SLM'lerinin derin ultraviyole (DUV) spektrumunda mikromirorları bozmadan verimli bir şekilde çalışabilme yeteneği, kararlı kuantum durum kontrolü için kritik öneme sahip.
- Yarı İletken Üretimi: Ticari yarı iletken üretiminde, statik kırınımlı optik elemanların programlanabilir, yüksek hızlı MEMS ayna dizileriyle değiştirilmesi, fabrikaların lazer ışın profillerini anında dinamik olarak ayarlamasına olanak tanıyor. Bu elektronik uyarlanabilirlik, optik kayıpları önemli ölçüde azaltıyor, DUV litografi süreçlerini hızlandırıyor ve optik bileşenleri fiziksel olarak değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırarak genel üretim verimliliğini artırıyor.