Banner alanı
IFM Sensor

Fraunhofer’den Dayanıklı Endüstri Teknolojileri Çözümü

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
1776274821699-109228-fraunhofer.jpg

Fraunhofer-Gesellschaft, Hannover Messe 2026 fuarında, endüstriyel sistemlerde dayanıklılığı, verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik yeni teknolojilerini tanıtıyor. Etkinlik, veri, yapay zeka (AI) ve gelişmiş malzemeler arasındaki entegrasyona odaklanarak, belirsiz küresel koşullarda esnek ve uyarlanabilir endüstriyel değer üretimini destekliyor.

### Veri Ekosistemleri ve Yapay Zeka ile Dayanıklı Endüstri
Fraunhofer, bağlantılı veri sistemleri ve yapay zeka destekli süreçlerin endüstriyel esnekliği nasıl artıracağına dair çözümler sunuyor. Akıllı veri hatları, otomatik iş akışları ve dijital ikizler sayesinde karar alma süreçleri hızlanırken, sistemler daha esnek hale geliyor.

Bu teknolojiler, sürekli veri toplama, doğrulama ve üretim ile lojistiğin optimize edildiği dijital bir tedarik zincirinin temelini oluşturuyor. Ayrıca "güvenli unutma" (secure unlearning) gibi yöntemlerle verinin güvenliği sağlanarak, dağıtık AI sistemlerinde belirli verilerin kaldırılması mümkün hale geliyor.

### Dijital İkizler ve Sanal Mühendislik Ortamları
Fraunhofer, dijital ikizler, sanal görselleştirme ve AI avatarlarının entegre edildiği uygulamalarla mühendislik ve servis geliştirmeyi destekliyor. Bu sistemler, endüstriyel süreçlerin sanal simülasyonunu sağlayarak iş birliğini artırıyor ve fiziksel prototip ihtiyacını azaltıyor.

### Gelişmiş Elektronik ve Yarı İletken Entegrasyonu
APECS pilot hat çözümleri üzerinden yüksek performanslı paketleme teknolojileri tanıtılıyor. Çip entegrasyonu, ısıl yönetim ve güvenilirlik üzerine odaklanan bu gelişmeler, Avrupa yarı iletken girişimleriyle uyumlu kompakt ve verimli elektronik sistemler oluşturuyor.

### Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilir Malzemeler
Kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomi odaklı sergilerde, kimyasal içermeyen elektrokimyasal süreçlerle bataryalardan kritik hammaddelerin enerji tasarrufu sağlayarak geri kazanımı gösteriliyor. Ayrıca, biyojenik atıkların sentez gazına, biyo-yağa ve biyokömüre dönüştürüldüğü Termo-Katalitik Reformlama (TCR) teknolojisi sunuluyor.

Fraunhofer, sentetik bağlayıcı içermeyen ve geri dönüştürülebilir ahşap bazlı Lignew köpük malzemesiyle hafif ve sürdürülebilir yapı, mobilya ile ambalaj uygulamalarını destekliyor.

### Tarım ve Enerji Sektörlerinde Endüstriyel Uygulamalar
Biyolojik bazlı gübreler kontrollü besin salınımıyla aşırı gübrelemenin çevresel etkisini azaltırken, hidrojen değer zincirinde üretim, depolama, taşıma ve endüstriyel kullanımı kapsayan teknolojiler enerji sektöründe yer alıyor.

### Üretim ve Lojistik Sistemlerinde Optimizasyon
Matematiksel optimizasyon araçları, karmaşık çok değişkenli üretim planlamasında kullanılacak çözümler sunar. Bu sayede işletmeler, üretim kapasitesini artırırken maliyetleri düşürüp teslimat güvenilirliğini sağlar.

### Küresel İşbirliği ve Endüstriyel Dönüşüm
Fraunhofer, Brezilya'daki irtibat ofisi aracılığıyla yürütülen uluslararası projelerle küresel inovasyon ağlarının endüstriyel dönüşüm ve bilgi paylaşımındaki rolünü vurguluyor.

Fraunhofer'in uygulamalı araştırma yaklaşımı, yapay zeka, veri ekosistemleri ve sürdürülebilir teknolojileri entegre ederek, küresel belirsizlikler karşısında dayanıklı ve adapte olabilir endüstriyel sistemler oluşturulmasını sağlıyor.

Geri