- Konu Yazar
HANNOVER MESSE 2026 fuarında yaklaşık on şirket, "Battery Use Case" (Pil Kullanım Örneği) adı altında bir ortak sergi düzenliyor. Bu sergi, elektrikli araç (EV) pil hücresi üretimini canlı olarak gösterirken, pil hücresinden pil üretimine ve geri dönüşümüne kadar tam entegre bir değer zinciri sunuyor.
### Pil Kullanım Örneği ve Otomasyon
Bosch Rexroth, Hall 26’daki bu alanda elektrikli araç pillerinin geri dönüşümü için süreç çözümleri tanıtacak. Bu çözümler, tanılama, boşaltma ve söküm aşamalarında güvenlik risklerini azaltırken, süreç verimliliğini arttırmakta ve maliyet etkinliği sağlamaktadır. Elektrikli araçların hızla yaygınlaşması, önümüzdeki beş yıl içinde geri dönüştürülecek pil miktarının en az 10 kat artacağını öngörüyor. Bu büyük artış, özellikle pil durumu bilinmeyen durumlarda söküm ve elleçleme için mevcut geri dönüşüm altyapısında zorluklar yaratıyor. Bosch Rexroth, üretim, lineer teknoloji, kontrol sistemleri ve sürücüler alanlarındaki geniş ürün yelpazesiyle manuelden yarı ve tam otomatik çözümlere kadar kapsamlı sistemler sunuyor.
Fraunhofer Batarya Hücre Üretim Araştırma Enstitüsü (FFB) ise dijital teknolojiler ve yenilikçi lojistik çözümler aracılığıyla Avrupa’nın batarya hücresi üretiminde endüstriyel bağımsızlığı destekliyor. EDAG Grubu ile birlikte FFB, Münster’deki araştırma üretim sahasının sanal üç boyutlu turunu mümkün kılan bir demo sunuyor. Bu demo, elektrot üretimi, hücre montajı ve pil formasyonu süreç zincirini açık ve etkileşimli şekilde gösteriyor.
### Syvairo Mini-Çevre Taşıma Kutusu
FFB'nin bir yan kuruluşu olan Syvairo, sürekli atmosfer izlemeli gaz geçirmez konteyner sistemiyle hassas batarya ara ürünlerinin korunaklı ortamda taşınmasını sağlıyor. Argon veya azot gibi gazlarla ortam kontrolü yaparak kalite kayıplarını azaltıyor ve süreç güvenilirliğini artırıyor.
### SCHUNK: Pil Hücresi Üretiminde Otomatik Elleçleme
SCHUNK, pil hücresi üretiminin kalbinde yer alan yüksek hassasiyet, hız ve temizlik gereksinimlerine özel otomasyon çözümleri sunuyor. Temiz ve kuru ortamlarla yüksek hızlı üretim hatlarında güvenilir çalışan sistemler geliştiriyor. SCHUNK, "Battery Use Case" alanında prizmatik pil hücrelerinin kaynak sistemlerine yüklenmesi, pozisyonlandırılması ve kaynak sonrası çıkarılması süreçlerine yönelik otomatik elleçleme çözümleri sergileyecek.
### HANNOVER MESSE Hakkında
HANNOVER MESSE, endüstri alanındaki dünyaca önde gelen fuarlardan biridir. Mekanik mühendislik, elektrik, dijital endüstri ve enerji sektörlerinden 3.000'e yakın katılımcı, rekabetçi ve sürdürülebilir çözümlerini burada sunmaktadır. Ana sergi alanları Otomasyon & Dijitalleşme, Enerji & Endüstriyel Altyapı ve Araştırma & Teknoloji Transferi'dir. Yapay zeka tüm sergi alanlarında önemli bir tema olarak öne çıkar. 20-24 Nisan 2026 tarihlerinde Brasil, partner ülke olarak yer alacaktır.