Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Hexagon'dan Üretimde Devrim: Hassas Metroloji Otomasyonla Buluşuyor!

art_306_3e8bcdbc7ea5ff59046d81c72f05bfaf.jpg

🎯 Büyük Ölçekli Üretimde Hassasiyet Devrimi​

Hexagon'un Üretim İstihbaratı bölümü, büyük ölçekli metroloji yazılımı SpatialAnalyzer'a OPC UA desteği ekleyerek endüstriyel otomasyonda çığır açıyor. Bu entegrasyon, yüksek hassasiyetli lazer ölçüm sistemlerini endüstriyel robotlar ve otomatik üretim hatlarıyla doğrudan bağlıyor. Böylece, havacılık, enerji ve gemi yapımı gibi sektörlerdeki büyük formatlı robotik üretimde yaşanan doğruluk sorunlarına çözüm getiriyor.

✈️ Havacılık Sektöründe Artan Talep ve Otomasyon İhtiyacı​

Ticari havacılık sektöründe, 2026 Mayıs sonu itibarıyla 16.000'den fazla uçak sipariş birikimi bulunuyor. Bu da mevcut teslimat hızında yaklaşık on yıllık bir üretimi temsil ediyor. Bu devasa üretim hacmini karşılamak için otomasyon şart. Ancak endüstriyel robotlar fiziksel erişim sağlasa da, hassas delme gibi yüksek toleranslı görevler için gerekli mutlak konumlandırma doğruluğuna sahip değillerdi. İşte burada OPC UA devreye giriyor!

🔒 Güvenli ve Akıllı İletişim: OPC UA​

OPC UA, endüstriyel kontrol sistemlerini (PLC'ler ve robot kontrolörleri gibi) birbirine bağlayan şifreli ve standart bir iletişim protokolüdür. Bu sayede, otomatik metroloji geri bildirim döngüleri oluşturulabiliyor. SpatialAnalyzer'ın OPC UA istemcisi, endüstriyel ağlar üzerinden güvenli veri iletimi için yerel şifreleme ve kimlik doğrulama protokollerini içeriyor. Ayrıca, sistem entegratörlerinin ve yazılım mühendislerinin otomatik metroloji iş akışları oluşturmasını sağlayan 25 yeni Ölçüm Planı (MP) ve Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) komutu sunuyor.

🤖 Robot Kalibrasyonunda Yeni Bir Dönem: SARCA​

Hexagon, yazılım güncellemesinin yanı sıra, endüstriyel robotların mutlak konumlandırma doğruluğunu on kata kadar artıran bir donanım kalibrasyon cihazı olan SARCA'yı (SpatialAnalyzer Robot Kalibrasyon Cihazı) tanıttı. Bu cihaz, üretim öncesinde endüstriyel manipülatörlerin kalibrasyonunu kolaylaştırıyor.

✨ Geniş Kapsamlı Entegrasyon ve Uyumluluk​

SpatialAnalyzer 2026.1 sürümü, Leica Absolute Tracker ATS800 için tam cihaz desteği, Google Sheets entegrasyonu ve API LADAR, Leica RTC360, Nikon LR hassas tarayıcılar gibi çeşitli cihazlarla genişletilmiş uyumluluk sunuyor. Ayrıca RDS 6.6 ve Leica TS20 ile de operasyonel uyumluluk sağlıyor.

💡 Gerçek Zamanlı Düzeltmelerle Kusursuz Üretim​

Endüstriyel robotlar yüksek tekrarlanabilirlik sunsa da, eklem uyumu, termal genleşme ve kinematik bağlantı toleransları nedeniyle mutlak konumlandırma doğruluğunda zayıftırlar. SpatialAnalyzer'ın OPC UA entegrasyonu, lazer takipçileri gibi optik metroloji cihazları ile robot kontrolörü arasında gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak bu konumlandırma sapmalarını gideriyor. Örneğin, havacılıkta hassas delme görevlerinde, lazer takipçi uç efektör konumunu ölçer, hedef CAD koordinatlarıyla karşılaştırır ve OPC UA arayüzü aracılığıyla ofset vektörlerini ileterek kontrolörün çalışma sırasında takım sapmasını dinamik olarak düzeltmesini sağlar. Bu sayede, üretimde eşsiz bir hassasiyet ve verimlilik elde ediliyor.

Geri