Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Honeywell, Dangote Rafineri'nin Yakıt Üretimini ve İşgücü Kapasitesini Artıracak

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • 1775775759590-honeywell-news-april-9-2026-web.png

Afrika'nın en büyük rafinerisi olan Nijerya'daki Dangote Petrol Rafinerisi, üretim verimliliğini artırmak ve ekipman güvenilirliğini iyileştirmek için Honeywell'in dijital süreç ve otomasyon teknolojilerinden faydalanacak.

### Projenin Detayları
    Honeywell, Nigerya'nın Lekki bölgesinde bulunan ve dünyanın en büyük tek hatlı petrol rafinerisi olan Dangote Rafinerisi'ne gelişmiş dijital performans izleme, bağlı hizmetler ve operatör eğitimi sağlayacak. Honeywell Performance+ Hizmetleri, rafinerinin ana işlem birimlerinde uygulanarak farklı hammaddelerden yüksek oktanlı yakıt üretimini artırmayı amaçlıyor.

Honeywell'in Forge platformu üzerinden sunulan gelişmiş dijital araçlar ve Honeywell UOP mühendislerinin tecrübesi, Dangote'nun gerçek zamanlı operasyonel verilerle potansiyel sorunları hızlıca tespit edip performansı optimize etmesini sağlayacak.

### Honeywell'in Katkıları

• Daha çevik, güvenilir ve verimli rafineri operasyonları için ileri otomasyon ve dijital çözümler
    • Operasyon performansının artırılması ve varlıkların güvenilirliğinin yükseltilmesi
    • Dijital ikizler kullanılarak geliştirilen Operatör Eğitim Simülatörleri (OTS) sayesinde personelin gerçek dünya senaryolarında eğitim alması

### Dangote Rafinerisi Hakkında
    Dangote Petrol Rafinerisi, Euro-V standartlarında benzin, dizel ve jet yakıtı üretmekte; ayrıca plastik ve ambalaj sanayisi için önemli bir hammadde olan polipropilen de üretiyor. Tesis, Nijerya'nın yerel yakıt ihtiyacının tamamını karşılamak üzere tasarlanmış olup, fazla üretimi ise ihracat için ayrılmıştır. Rafineride 3.000'den fazla Nijeryalı işçi çalışmaktadır.

### Kapasite Artışı ve İşbirliği
    Yaklaşık 10 yıldır süren işbirliği neticesinde, Honeywell rafineri kapasitesini günlük 650.000 varilden 1,4 milyon varile çıkarmaya destek vererek mevcut varlıkları optimize edecek ve piyasa arzını hızlandıracaktır.

Honeywell, dünya çapında otomasyon ve proses teknolojileri alanındaki köklü deneyimiyle Dangote'nun operasyonel mükemmeliyet hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynuyor.

Geri