Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

IT ve OT Uyumundaki Riskler ve Üretimde Dijital Dönüşümün Önemi

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1771873312121_0_8w9j8pl3.png

## IT ve OT Uyumundaki Riskler ve Üretimde Dijital Dönüşümün Önemi

Üreticiler günümüzde üretim süreçlerindeki karmaşıklıklarla başa çıkarken, bilgi teknolojileri (IT) ile operasyonel teknolojilerin (OT) entegrasyonu önemli bir öncelik haline geliyor. Bu iki alan arasındaki uyumsuzluk, üretim verimliliği, güvenlik ve ölçeklenebilirlik açısından kritik riskler doğuruyor.

Geleneksel olarak IT, kurumsal sistemler ve siber güvenlik üzerine odaklanırken; OT, tesis ekipmanları ve üretim sürekliliğini yönetiyordu. Ancak modern üretimde bu iki alanın birleşmesi kaçınılmazdır ve dijital dönüşüm ile birlikte siber güvenlik tehditleri artmaktadır.

### IT/OT Uyumsuzluğunun Yol Açtığı Sorunlar

• Siber güvenlik uyumu gereksinimleri: Sigorta ve düzenleyici kurumlar, daha güçlü güvenlik önlemleri talep etmektedir.
    • Eski altyapı: Kullanım dışı kalmış sistemler ve donanımlar üretim verimliliğini düşürmekte ve güvenlik açıkları yaratmaktadır.
    • Ağ sorunları ve kesintiler: Yetersiz ağ segmentasyonu ve belirsiz sorumluluk dağılımı beklenmedik arızalara yol açmaktadır.
    • İş birliği eksikliği: IT ve OT ekipleri arasında koordinasyon olmaması karar alma süreçlerini yavaşlatmakta ve modernizasyon projelerini zorlaştırmaktadır.

### IT/OT Değerlendirmelerinin Önemi

Üreticiler genellikle IT/OT entegrasyonuna değerlendirmelerle başlamazlar ama bu adım modernizasyon yol haritasının oluşturulmasında kritik rol oynar. Değerlendirmeler şunları sağlar:

• Varlık görünürlüğü: Mevcut tüm ekipmanların kapsamlı envanteri ve güvenlik açıklarının belirlenmesi.
    • Boşluk analizi: Tesislerin güvenlik ve altyapı hazırbulunuşluk durumlarının anlaşılması.
    • Aksiyon odaklı öneriler: Önceliklendirilen iyileştirme tavsiyeleri.

Çoklu tesislere sahip organizasyonlar için değerlendirmeler standartlaştırılmış uygulamalar oluşturur, bu da uyumu kolaylaştırır ve ölçeklenebilirliği artırır.

### Akıllı Üretim için Temel Oluşturmak

IT ve OT entegrasyonu sadece teknik bir işlem değil, stratejik bir fırsattır. Birleşik yaklaşımla üreticiler:

• Güvenli, yönlendirilebilir ve uzaktan erişim destekli ağlar kurabilir.
    • Eski sistemlerden geçişlerde riskleri azaltabilir.
    • Öngörücü analiz, dijital ikizler ve yapay zekâ tabanlı optimizasyon gibi ileri teknolojilere hazırlık yapabilir.

Üreticiler için önerilen adımlar:

1. Erken aşamada IT ve OT ekiplerini bir araya getirip roller, sorumluluklar ve ortak hedefler tanımlanmalı.
    2. Siber güvenlik önceliklendirilerek ağ segmentasyonu, yama yönetimi ve güvenli uzaktan erişim başlatılmalı.
    3. Değerlendirmeler stratejik olarak kullanılarak bütçe ve yatırıma yön verilmeli.
    4. Entegrasyon süreçleri tek seferlik değil, sürekli yenilik ve dayanıklılık için planlanmalı.

Bu yaklaşım, üretimden kurumsal sistemlere kesintisiz veri akışı sağlayarak gerçek zamanlı karar alma ve sürekli iyileşmeyi mümkün kılar.

Geri