Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Kettering Üniversitesi Uygulamalı Otomasyon Eğitimiyle Geleceğin Mühendislerini Hazırlıyor

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1776880991762-s1-feature-photo-april-16-2026-web.png

Kettering Üniversitesi, eğitim ve sanayi iş birliğiyle öğrencilerini anlamlı ve yüksek etkili kariyerlere hazırlayan bir program geliştirdi.

Günümüz hızla değişen üretim ve mühendislik ortamında, teknoloji bilgisine sahip olmanın yanı sıra bu bilgiyi uygulayabilen mezunlara artan bir ihtiyaç var. Michigan Flint'teki STEM odaklı özel bir eğitim kurumu olan Kettering Üniversitesi, deneyimsel öğrenme modelini kullanarak öğrencilerine modern otomasyon sistemlerini gerçek zamanlı olarak deneyimlemeleri için olanak sağlıyor.

### Neden Uygulamalı Öğrenme?

Sanayi kuruluşları giderek daha sofistike otomasyon teknolojileri kullanıyor ve işverenler öğrencilerden mantık programlama, robotik, sistem entegrasyonu ve hata ayıklama gibi pratik deneyim bekliyor. Kettering Üniversitesi bu ihtiyacı erken fark etmiş ve eğitim programını öğrencilerin ders ile sektör deneyimi arasında sürekli ilerleyebileceği bir yapı ile kurdu.

Kettering öğretim görevlisi Andy Watchhorn, “Amacımız öğrencilerimizi işe hazır hale getirmek ve en son teknoloji ekipmanlara erişim sağlamalarına imkan tanımaktır.” diyerek uygulamalı eğitimin teori ile gerçek problem çözmeyi bir araya getirmedeki önemini vurguluyor.

### Sınıf İçinde Gerçek Dünya Otomasyon Hücresi

Üniversite, Patti Engineering ve teknoloji ortaklarıyla birlikte, modern üretim ortamlarının karmaşıklığını yansıtan iki istasyonlu bir robotik hücre tasarladı. Bu hücre:

• Modüler ve yükseltilebilir yapısıyla endüstride kullanılan ekipmanlarla benzerlik taşıyor.
    • Etkileşimli olarak, öğrencilerin kodları değiştirip, hataları düzeltebildiği deneysel bir ortam sunuyor.
    • Robotik, PLC, HMI, görsel sistemler ve konveyör mekanikleri gibi farklı disiplinleri tek bir süreç içinde birleştiriyor.

Robotik hücrede endüstriyel ve iş birliği robotları, malzeme taşıma ve otomatik denetim görevlerini yerine getiriyor. Öğrenciler, görsel sistemler, hareket kontrolü, programlama mantığı ve sistem entegrasyonu gibi alanlarda doğrudan pratik yapabiliyor.

### Öğrenme Aracı Olarak Robotik Hücre

Bu hücrenin en önemli özelliği, öğrencilerin programları değiştirmesine, hataları gerçek zamanlı olarak çözmesine ve kod ile makine davranışı arasındaki sebep-sonuç ilişkisini deneyimlemesine olanak tanımasıdır. Patti Engineering Michigan Operasyon Direktörü Terrance Brinkley, hücrenin öğrencilerin deney yapabileceği bir laboratuvar olarak tasarlandığını ifade ediyor.

Bu özgürlük, eleştirel düşünce, dayanıklılık ve özgüven gibi derslerle öğretilmesi zor olan becerileri kazandırıyor.

### Kariyer İçin Temel Tecrübe

Öğrenciler için bu tür deneyimler önemli dönüm noktaları oluyor. Elektrik Mühendisliği öğrencisi Scotty Grunwald, robotik hücre deneyimini tam kapsamlı bir otomasyon sistemi problemi olarak tanımlıyor ve zorlukların projeyi değerli kıldığını belirtiyor. Uygulamalı öğrenme, teknik hazırlığın yanında staj ve iş başvurularında önemli avantajlar sağlıyor. İşverenler, otomasyon sistemlerini anlamış, bağımsız sorun çözebilen, teknik kararları güvenle tartışabilen adayları tercih ediyor.

### Uygulamalı Otomasyon Eğitimine Başlamak İçin Öneriler

• Ölçeklenebilir küçük adımlarla başlamak, örneğin basit otomasyon kitleri veya giriş seviyesi PLC eğitim setleriyle.
    • Yerel sanayi ile iş birliği yapmak; firmalar genellikle eğitim ve ekipman desteği vermeye isteklidir.
    • Açık uçlu laboratuvar görevleri sunmak, öğrencilerin farklı çözümler denemesini sağlamak.
    • Mesleki bağlantıları güçlendirmek için mezunlar veya profesyonelleri öğrencilerle buluşturmak.
    • Program büyüdükçe kapasiteyi artırmak, modüler sistemler tercih etmek.

Kettering Üniversitesi'nin otomasyon eğitimi modeli, eğitim ve sanayinin birlikte hareket ederek öğrencileri gerçek dünya becerileriyle donatmanın önemini gösteriyor. Gelişmiş mühendislik bilgiyle birlikte merak, adapte olabilme ve uygulamalı deneyim gerektiriyor. Eğitimci veya öğrenci olun, uygulamalı öğrenme daha derin bir anlayış ve kariyere hazırlık sunuyor.

Geri