Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Kuantum Çip Üretiminde Yeni Bir Dönem: 300mm PVD Sistemi Devrede!

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • art_577_89e12890d6a3953098a29f3fa5e644aa.jpg

Fraunhofer IPMS, Kuantum Teknolojisinde Çığır Açıyor!​

Fraunhofer IPMS, endüstriyel yarı iletken üretimiyle temel malzeme araştırmalarını birleştiren devrim niteliğinde bir adım attı. Polyteknik'in Flextura PVD sistemini entegre ederek, kuantum işlemciler için süperiletken malzemelerin geliştirilmesi ve kalifikasyonu hedefleniyor.

Endüstriyel Zorluklara Çözüm: Ölçeklenebilir Kuantum Üretimi​

Ölçeklenebilir kuantum bilişim, yüksek malzeme kalitesini standart yarı iletken üretim süreçleriyle birleştiren teknolojiler gerektiriyor. Fraunhofer IPMS, bu ihtiyacı karşılamak için altyapısını genişleterek, endüstriyel ortakların yenilikçi cihaz konseptlerini gelecekteki seri üretime yakın koşullarda değerlendirebilecekleri nitelikli bir Ar-Ge ortamı sunuyor.

Teknik Mimari ve Sorumluluklar​

• Polyteknik tarafından sağlanan Flextura PVD sistemi, metaller, nitrürler ve oksitlerden oluşan karmaşık malzeme yığınlarının geliştirilmesi için birden fazla biriktirme teknolojisini entegre ediyor.
    • Sistem, özellikle niyobyum nitrür ve zirkonyum nitrür gibi süperiletken malzemeleri doğrudan standart 300 mm wafer'lar üzerine biriktirmek üzere tasarlandı.
    • Fraunhofer IPMS Enstitü Direktörü Prof. Dr. Wenke Weinreich, bu yeni PVD platformunun, CMOS uyumlu koşullar altında süperiletken malzemeleri geliştirme ve kalifiye etme yeteneklerini artırdığını belirtiyor.

Uygulama ve Operasyonel Entegrasyon​

Fiziksel buhar biriktirme platformu, Fraunhofer IPMS'deki 300 mm temiz oda ortamına tamamen entegre edildi. Bu kurulum, enstitünün mevcut süreç portföyünü tamamlıyor ve APECS, SUPREME ve SPINS gibi büyük Avrupa pilot hat girişimlerini destekleyerek bölgesel yarı iletken ve kuantum teknolojisi ekosistemini güçlendiriyor.

Uygulama Alanları ve Kullanım Durumları​

Bu platformda geliştirilen malzeme kombinasyonları, yeni nesil kuantum işlemciler için gerekli süperiletken devrelerin ve kritik cihazların temelini oluşturuyor. Genişletilmiş altyapı, endüstriyel ortaklara süreç doğrulama, malzeme kalifikasyonu ve sürekli teknoloji iyileştirme için nitelikli bir 300 mm Ar-Ge ortamına doğrudan erişim sağlıyor.

Beklenen Etki ve Sonuçlar​

İlk süreç geliştirmeleri, 300 mm wafer'lar üzerine doğrudan biriktirilen niyobyum nitrür ve zirkonyum nitrür için süperiletken özellikler gösterdi. Bu teknolojik entegrasyon, gelişmiş yarı iletken altyapısı için bir Avrupa Kuantum Araştırma Dökümhanesi kurma yolunda önemli bir operasyonel kilometre taşı oluşturuyor.

Geri