- Konu Yazar
Büyük alanlı hassas üretim ve mikro-ekran montajında dikiş hatalarını ortadan kaldırmak için tasarlanmış, senkronize hareket kontrolü ve galvo tarama mimarileriyle tanışmaya hazır mısınız? Aerotech, bu alanda çığır açan yeniliklerini sunuyor!
─────────────────────────
🔬 Mikro-Üretimde Yeni Bir Dönem
Aerotech, mikro-üretim sektörleri için geliştirilmiş gelişmiş lazer tarama algoritmalarını ve çok eksenli hareket kontrol platformlarını sergiliyor. Bu senkronize konumlandırma sistemleri, mikro-sensörlerin ve organik ışık yayan diyot (OLED) ekranların üretimi de dahil olmak üzere yüksek hassasiyetli uygulamaları desteklemek için galvo tarayıcıları servo kademelerle entegre ediyor.
⚙️ Servo Eksenler ve Optik Tarayıcıların Senkronizasyonu
Geleneksel lazer mikro-işlemede temel bir sınırlama, tarayıcının görüş alanının fiziksel sınırıdır. Bu optik sınırdan daha büyük yüzeyleri işlemek için sistemler genellikle adım-ve-tarama (step-and-scan) metodolojisini kullanır. Ancak bu yöntem, birleştirme kenarlarında örtüşen dikiş hatalarına ve termal gerilim yanlış hizalamalarına yol açabilir.
Sonsuz Görüş Alanı (Infinite Field of View - IFOV) mekanizması, doğrusal veya döner mekanik servo eksenleri optik lazer tarayıcılarla sürekli senkronize ederek bu sorunu çözüyor. Bir galvo tarayıcının yüksek dinamik konumlandırmasını, mekanik bir servo tablasının geniş hareket aralığıyla koordine ederek, sistem yeniden konumlandırmak için durmadan geniş alanları işleyebilir. Bu sayede dikiş hataları ortadan kalkar ve genel verim artar.
💡 Mikro-Ekran Üretiminde Dikiş Hatalarını Ortadan Kaldırmak
Senkronize hareket kontrol ekosistemlerinin sağladığı sürekli işleme yeteneği, özellikle mikro-aktüatörler, mikro-sensörler ve OLED ekranların üretimi için kritik öneme sahiptir. Görüş alanının genişlemesinin yanı sıra, esnek 5 eksenli lazer mikro-işleme için kontrol yaklaşımları AGV5D galvo tarayıcı kullanılarak uygulanmaktadır. Bu donanım kombinasyonu, yüksek yoğunluklu elektronik montajlar için kritik olan nanometre aralığında hassas konumlandırmaya olanak tanır.
Aerotech Avrupa Direktörü Simon Smith, IFOV kontrolörleriyle donatılmış çoklu tarayıcı sistemlerinin, geleneksel dikiş kısıtlamaları olmaksızın birden fazla eksen arasında karmaşık, geniş alanlı ve yüksek dinamik lazer işlemeyi kolaylaştırdığını belirtiyor.
🛠️ Sürücü Entegrasyonu ve Süreç Doğrulama Yetenekleri
Sürekli, yüksek dinamik çok eksenli sistemleri çalıştırmak, sağlam yazılım ve donanım entegrasyonu gerektirir. Automation1 hareket kontrol platformu, bu senkronize hareketler için temel altyapıyı sağlar. Platformdaki son güncellemeler, XA4 darbe genişlik modülasyonu (PWM) sürücülerinin doğrudan entegrasyonuna olanak tanıyor. Bu kompakt tek ve çok eksenli servo motor sürücüleri, yoğun kontrol kabini kurulumları için tasarlanmış olup, donanım karmaşıklığını azaltırken platformun programlama yeteneklerini genişletiyor.
Bu gelişmiş lazer mikro-işleme sistemlerinin dağıtımını desteklemek amacıyla, Almanya'nın Fürth kentinde özel bir lazer laboratuvarı 2026 başında faaliyete geçti. Bu tesis, lazer tabanlı üretim süreçlerini test etmek ve doğrulamak, ayrıca hassas sürücü bileşenlerinin montajını gerçekleştirmek için merkezi bir Avrupa merkezi olarak hizmet veriyor.
📊 Rekabetçi Karşılaştırma ve Teknik Detaylar
Hassas hareket kontrolü ve gelişmiş lazer mikro-işleme pazarında, galvo tarayıcılar ile mekanik kademelerin senkronizasyonu, sürekli yol işleme için birincil bir ölçüttür. Infinite Field of View teknolojisi, ACS Motion Control ve Scanlab tarafından ortaklaşa geliştirilen XL SCAN sistemi gibi senkronize mimarilerle doğrudan rekabet etmektedir. Her iki teknoloji de geleneksel adım-ve-tarama ekipmanlarının doğasında bulunan verim darboğazlarını ve dikiş yanlışlıklarını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Bu sürekli tarama platformlarını değerlendirirken, mühendisler dinamik takip hatası, takip gecikmesi ve mutlak uzamsal doğruluk gibi kriterleri karşılaştırır. Geleneksel adım-ve-tarama sistemleri, lazer ateşlenmeden önce mekanik kademenin tamamen durmasını gerektirir, bu da mekanik rezonansa neden olur ve üretim hacmini sınırlar. Buna karşılık, senkronize sistemler, optik galvo aynaları kademenin konumunu gerçek zamanlı olarak dinamik olarak telafi ederken sabit mekanik kademe hızını korur. Bu işlemleri yöneten üst düzey hareket kontrol platformları, doğrusal enkoder çözünürlüğüne ve kapalı döngü servo güncelleme hızlarına bağlı olarak, mikrosaniye altı aralıkta takip gecikmeleri ve bir mikrometreden daha az mutlak uzamsal takip doğruluğu elde eder.
Aerotech'in Infinite Field of View teknolojisi, lazer mikro-işlemede verimliliği ve hassasiyeti artırarak endüstriyel üretimde yeni ufuklar açıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, özellikle mikro-ekran ve sensör üretiminde karşılaşılan zorlukları aşarak, daha hızlı ve hatasız üretim süreçleri vaat ediyor.