Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

📊 Mitsubishi Electric Çekya'da Veri Odaklı Karar Alma Devrimi!

Elif Özaksu

Kurumsal
Industry Valley
  • Altanlar
  • art_350_e6a18bc3499dd3124fe7d6889f20e42d.jpg

🚀 Veriyle Konuşan Fabrika: Mitsubishi Electric'in Dönüşüm Hikayesi​

Modern üretimde rekabet avantajı, veriyi ne kadar etkili topladığınız, bağladığınız ve kullandığınızla belirleniyor. Mitsubishi Electric Automotive Czech (MEAC), Slaný'deki tesisinde veriyi stratejik bir varlığa dönüştürdü. 2001'den beri Avrupa'ya elektrikli otomotiv bileşenleri sağlayan bu fabrika, 500'den fazla çalışanıyla geleneksel üretimden, milyonlarca veri noktasının gerçek zamanlı operasyonel içgörülere dönüştüğü yüksek bağlantılı bir tesise evrildi.

💡 Mevcut Altyapıyı Akıllıca Kullanmak​

MEAC'ın dijital dönüşümündeki en çarpıcı nokta, mevcut altyapıya yaklaşımı. Birçok üretici eski makineleri değiştirmeyi tercih ederken, MEAC çalışan ekipmanlardan daha fazla değer elde etmeye odaklandı. Üretim Mühendisliği Müdürü Jan Kabát, "Çalışan şeyi koruyoruz. Q-Serisi kontrol ünitelerimiz 10 yıldan uzun süredir güvenilir bir şekilde çalışıyor. Modernizasyon, MES arayüzleri aracılığıyla makineleri bağlayarak ve operasyonel içgörüler üreterek bir veri katmanı üzerinden sağlanıyor," diyor. Bu sayede MEAC, Mitsubishi Electric'in e-F@ctory mimarisi aracılığıyla 100'den fazla makineyi bağladı ve önemli CapEx maliyetleri olmadan tesis performansına görünürlük sağlayan bir dijital katman oluşturdu.

📈 Kaliteyi Veriyle Artırmak​

MEAC için bağlantılı olmanın gerçek değeri, üretim performansını sürekli iyileştirme yeteneğinde yatıyor. Dijital araçlar ve analitikler, süreçlere detaylı görünürlük sağlayarak ekiplerin sorunları hızla tespit etmesine ve üretim kalitesini etkilemeden önce düzeltici önlemler almasına olanak tanıyor. Genel Müdür Dalimil Bartoň, "Veriyi hem süreç hem de ürün kalitesinde sürekli iyileşmeyi sağlamak için kullanıyoruz. Detaylı üretim verilerini analiz ederek kusur kalıplarını belirleyebilir, süreçleri optimize edebilir ve hurda oranını azaltabiliriz," diye belirtiyor.

art_350_4121a3e082daadf1864351fecdd2ff1e.jpg

🤝 İnsan Odaklı Dijitalleşme​

Dijital dönüşüm genellikle tesis ekipmanlarıyla ilişkilendirilse de, MEAC veri odaklı teknikleri çalışanların çalışma koşullarını iyileştirmek için de kullandı. Şirket, RFID teknolojisi ve iş istasyonu verilerini kullanarak işin nasıl yapıldığını anlıyor ve fiziksel zorlanmayı azaltma fırsatlarını belirliyor. Üretim Kıdemli Müdürü Petr Soukup, "Operatörleri tanımlamak ve nerede çalıştıklarını anlamak için RFID teknolojisini kullanıyoruz. Bu bilgiyi kas yükü ve iş istasyonu seviyesindeki verilerle birleştiriyoruz. Bu, iş rotasyonlarını planlamamıza ve ergonomik zorlanmayı azaltmak için işi daha etkili bir şekilde organize etmemize yardımcı oluyor," açıklamasını yapıyor.

🏢 Üretimin Bir Parçası Olarak Bina Yönetimi​

MEAC, çevresel koşulların üretim performansı üzerindeki etkisini de anlıyor. Tesis, Mitsubishi Electric iQ R PLC'ler ve ICONICS GENESIS64 yazılımına dayalı kapsamlı bir Yazılım Tanımlı Bina (Software-defined Building) olarak işlev görüyor. Tesis Yöneticisi Milan Koňarik, "Sistem, kritik tesis altyapısının tek bir görünümünü sağlıyor. HVAC, veri merkezi, ön soğutma sistemleri, UPS ve diğer teknik yardımcı programları izliyoruz. 3.000'den fazla ölçüm noktası, daha hızlı karar verme için tek bir veri görünümüne besleniyor," diyor. Bu sistem, enerji maliyetlerini ve operasyonel riski azaltırken karbon nötrlük hedeflerini de destekliyor.

🎯 Pratik Dijital Dönüşüm Modeli​

Otomotiv üreticileri verimlilik, kalite ve sürdürülebilirlik baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam ederken, MEAC, yerleşik üretim süreçlerini aksatmadan etkili dijital dönüşümün nasıl başarılabileceğini gösteriyor. Temel veri noktalarına daha iyi görünürlük, azaltılmış arıza süresi, gelişmiş ürün kalitesi, daha düşük enerji tüketimi ve daha sürdürülebilir bir çalışma ortamı ile MEAC, verilerini gerçekten "konuşturmayı" başardı.

art_350_e2f8c83bd7ee3b4a0d701aa70c5e6ef7.jpg

Geri