- Konu Yazar
Üretim dünyasında verimlilik ve maliyet kontrolü her zamankinden daha kritik. Artan işletme giderleri, sıkı üretim hedefleri ve mühendislik kaynaklarındaki kısıtlamalar, üreticileri sürekli yeni çözümler aramaya itiyor. İşte tam da bu noktada, Mitsubishi Electric Europe, atölye katındaki görünürlüğü artırmak ve üretim verilerini anlamlandırmak için yepyeni bir tarayıcı tabanlı uygulama olan DataNavigateApp'i tanıttı.
─────────────────────────
🚀 Veri Karmaşasından Anlamlı Bilgiye Geçiş
Fabrikalar genellikle devasa miktarda makine verisi toplasa da, bu bilgiyi pratik operasyonel içgörülere dönüştürmekte zorlanıyor. DataNavigateApp, makine performansı, duruş süreleri ve enerji tüketimi gibi kritik alanlarda üreticilere daha iyi bir anlayış sunarak bu zorluğu aşmayı hedefliyor.
⚙️ Basit Kurulum, Her Yerden İzleme
Bu yenilikçi uygulama, Mitsubishi Electric'in MELSEC iQ-R serisi C Akıllı Fonksiyon Modülü için özel olarak tasarlandı. Bir SD kart aracılığıyla kolayca kurulabilen bu tarayıcı tabanlı çözüm, üretim seviyesinde görselleştirme sağlayarak, daha geniş fabrika görselleştirme, IoT ve dijital dönüşüm girişimlerine doğru atılan ilk adımı temsil ediyor.
[]Basit Kurulum: Hiçbir programlama bilgisi gerektirmeden, sezgisel bir web tarayıcısı üzerinden yapılandırılabilir.
[]Her Yerden İzleme: Makine durumu ve üretim trendleri, özel HMI donanımına ihtiyaç duymadan PC veya tabletlerden uzaktan görüntülenebilir.
- Kolay Veri Toplama: Hem Mitsubishi Electric hem de üçüncü taraf PLC ortamlarından standart endüstriyel iletişim protokolleri aracılığıyla veri toplamayı destekler.
📊 Mevcut Sistemlerle Uyumlu, Esnek Çözüm
DataNavigateApp, mevcut PLC programlarında kapsamlı entegrasyon veya değişiklik yapmadan, Mitsubishi Electric ve diğer üreticilerin PLC'lerinden kolayca veri toplayabilir. Bu sayede, farklı tedarikçilerin ekipmanlarının bulunduğu veya eski sistemlerin kullanıldığı üretim ortamlarında bile sorunsuz bir şekilde devreye alınabilir.
Uygulama, kademeli benimsemeyi destekleyecek şekilde tasarlandı. Üreticiler, başlangıçta tek bir makineyi veya üretim hattını izleyerek başlayabilir, ardından aynı yaklaşımı daha geniş operasyonlara ölçeklendirebilirler.
💡 Daha Az Maliyet, Daha Fazla Verimlilik
Mitsubishi Electric Stratejik Ürün Müdürü Daniel Sperlich, uygulamanın üretim analitiğine erişim bariyerini düşürdüğünü belirtiyor. "Üreticiler, büyük ölçekli yazılım projelerine veya uzman programlama bilgisine ihtiyaç duymadan, makine performansının görünürlüğünü artırabilir, çıktı istikrarını iyileştirme, duruş sürelerini azaltma, enerji davranışını daha iyi anlama ve işletme maliyetlerini düşürme fırsatlarını belirleyebilirler."
Platform, çıktı istikrarsızlığı, plansız duruş süreleri, artan enerji tüketimi ve performans düşüşü gibi yaygın üretim sorunlarına çözüm sunuyor. Ekipman çalışma durumunu ve operasyonel trendleri görselleştirerek, çalışma süresini etkileyen faktörleri belirleyerek, boşa harcanan güç tüketimini vurgulayarak ve kestirimci bakımı destekleyerek, ekiplerin iyileştirmeleri daha etkili bir şekilde önceliklendirmesini ve ortaya çıkan sorunlara daha hızlı yanıt vermesini sağlıyor.
📈 Sezgisel Panolarla Anında Karar Alma
Bilgiler, sezgisel grafik panolar aracılığıyla görselleştirilir. Bu sayede kullanıcılar, operasyonel verileri farklı zaman dilimleri, makineler veya üretim koşulları arasında yan yana karşılaştırabilirler. Bu özellik, ekiplerin trendleri belirlemesine, iyileştirme fırsatlarını önceliklendirmesine ve operasyonel sorunlara daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olur. Sonuç olarak, daha hızlı kararlar, daha net öncelikler ve makine performansında ölçülebilir iyileşmeler elde edilir.