Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Modüler Robotik Platform ile Yapay Zekâ Destekli Fabrika Otomasyonu
Niryo, endüstriyel üretim ortamlarında yapay zekâ destekli fiziksel entegrasyonu ve otomasyon hücrelerinin hızlı kurulumunu destekleyen, modüler bir robotik altyapı olan Nate platformunu tanıttı.
### Esnek Otomasyon İçin Modüler Robotik Mimari
Niryo Nate, değişen üretim ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen, robotik kollar, aktüatörler, kavrayıcılar, yazılım ve gömülü zeka modüllerinden oluşan yapılandırılabilir bir sistem olarak geliştirildi. Bu modüler yapı, entegre edilmesi zor olan geleneksel otomasyon sistemlerine kıyasla daha kolay kurulum ve kademeli yükseltme imkanı sunuyor.
Platform, endüstriyel otomasyon ve dijital tedarik zinciri süreçlerinde yapay zekâ destekli kontrol fonksiyonları ve adaptif robotik uygulamalarının entegrasyonunu destekliyor.
### Tekrarlayan Üretim İşleri İçin Konfigüre Edilebilir Otomasyon Hücreleri
Nate platformunun ilk uygulaması olarak Niryo, özellikle hat sonu paketleme ve takım tezgahı yükleme gibi tekrarlayan işlemler için tasarlanmış Akıllı Makine hücrelerinin yeni neslini sundu. Bu hücrelerde robotik manipülatörler, kavrayıcı sistemler, korumalı iş istasyonları ve uygulama yazılımları beraber kullanılıyor.
Ek gömülü zeka modülleri çeşitli parça geometrileriyle çalışma, otomatik muayene, ayıklama ve üretim koşullarına göre hareket ayarlaması gibi işlevlerle üretim esnekliğine olanak sağlıyor.
Sistemler, tamamen özel projelere kıyasla mühendislik ve entegrasyon zamanını azaltacak standart konfigürasyonlar şeklinde sunuluyor.
### Açık Platform Yaklaşımı ve AI-Entegrasyonu
Nate, robotik sistem ve yapay zekâ uygulaması geliştiricilerine donanım ve yazılım bileşenleri üzerinden entegrasyon imkanı veren açık bir platform olarak konumlandırıldı. Aktüatörlere, yazılım arayüzlerine ve kontrol mimarisine erişimle, çevresel algılama ve robotik etkileşim yeteneklerini geliştiren gelişmiş yapay zekâ modellerinin kullanımı destekleniyor.
Niryo, ileri makine görüşü ve yapay zekâ modellerini Nate tabanlı robotlara entegre etmek için danışmanlık ortakları ile iş birliği yürütüyor.
### Donanım Yol Haritası ve Gelecek Robot Teknolojileri
Modüler yapıyla hızlandırılmış donanım geliştirme döngüleri destekleniyor; Niryo yeni robotik sistem prototiplerinin yaklaşık üç ayda tasarlanabileceğini belirtiyor.
Global Industrie 2026 fuarında, Nate platformu üzerinde geliştirilen NR serisinin ilk altı eksenli robotu ve 20 kg taşıma kapasiteli prototip aktüatörler tanıtıldı. Bu yeni nesil robotlar paletleme ve ağır parça taşıma gibi uygulamalara yönelik.
### Avrupa Robotik Gelişimi ve Maliyet Avantajları
Niryo, platformu Avrupa'nın robotik teknolojisi geliştirme kabiliyetlerini kendi tasarım gücüyle güçlendirme amaçlı bir girişim olarak konumlandırıyor. Bu çaba, Avrupa endüstriyel otomasyon sektöründe bölgesel yetkinlikleri artırmayı ve akıllı otomasyon teknolojilerinin benimsenmesini desteklemeyi hedefliyor.