Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Montaj İçin Artırılmış Gerçeklik Operatör Rehberlik Platformu

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • 1776708292972-109417-bosch.jpg

## Montaj Süreçlerini Dijitalleştiren Artırılmış Gerçeklik Operatör Rehberlik Platformu

Belçikalı yazılım sağlayıcısı ARKITE, manuel montaj, seçme ve kalite kontrol süreçlerini dijitalleştirmek üzere geliştirdiği Operatör Rehberlik Platformu ile öne çıkıyor. Bu sistem, fiziksel dokümanların yerini artırılmış gerçeklik (AR) talimatları ve sensörlerden alınan gerçek zamanlı geri bildirimle değiştiriyor. Bosch Rexroth’un modüler işyeri sistemlerinden standart bileşenler kullanılarak tasarlanan platform, elektronik, havacılık ve otomotiv sektörlerinde küresel çapta uygulanabilirlik sunuyor ve karmaşık manuel işlemlerde neredeyse sıfır hata hedefliyor.

### AR Projeksiyonu ve İş Akışı Entegrasyonu

Sistem, operatörleri montaj aşamalarında yönlendirmek için "pick-to-projection" teknolojisini kullanıyor. "Guide" modunda AR talimatları, çalışma yüzeyi ve ilgili malzeme kutularının üzerine doğrudan yansıtılarak, operatörlerin dış ekranlara ihtiyaç duymadan işlerine odaklanmasını sağlıyor. Akıllı sıkma sistemleri, pres istasyonları ve iş birliği yapan robotlar gibi çevre birimleri tek bir iş akışında senkronize edilerek, manuel hatalar belgeye göre %90’a kadar azaltılıyor.

### Gerçek Zamanlı Doğrulama ve Görüntü Tabanlı Kalite Kontrol

1776708293322-109417-bosch1.jpg

"Validate" modu ise 3B sensörler ve özel algoritmalarla görevlerin doğru yürütülüp yürütülmediğini anlık olarak denetliyor. Yüksek hassasiyet gereken mikro montajlarda ARKITE Vision adlı yüksek çözünürlüklü görsel sensörler kullanılıyor. Bu 3B algılama teknolojileri, dünya genelinde 1.000’den fazla uygulamada işçilik hatalarını ve hurda oranını %80 oranında azaltarak İlk Seferde Doğru Ürün (FPY) oranlarını iyileştiriyor.

### Modüler Yapı ve Sistem Uyumluluğu

Platform, Bosch Rexroth’un ergonomik ve temiz üretim standartlarına uygun modüler sistemi üzerine kurulu. Öne çıkan teknik özellikler:
    • Kod gerektirmeyen iş talimatı yükleme ile hızlı yeniden yapılandırma
    • MES ve ERP platformlarıyla entegrasyon imkanı
    • Yeni ve mevcut üretim hatlarına uyarlanabilir donanım ve yazılım

### Eğitim Verimliliği ve Küresel Dağıtım

Operatör Rehberlik Platformu, operatör eğitim sürelerini %50’ye kadar azaltıyor. AR arayüzünün sezgisel yapısı, sürekli iş başında eğitim imkanı sunuyor. Platform, Bosch Rexroth Sertifikalı Mükemmellik partner ağına entegre edilerek bölgesel fabrikalar için yerel teknik destek ve uygulama uzmanlığı sağlıyor.

Geri