- Konu Yazar
MVTec Software, endüstriyel otomasyon dünyasına yepyeni bir soluk getirecek olan vizyon yazılım çerçevesi MERLIC'in 26.10 sürümünü duyurdu. 15 Ekim 2026'da piyasaya sürülmesi planlanan bu güncelleme, üretim hatlarında, otomatik denetim hücrelerinde ve sistem entegrasyon projelerinde güvenliği varsayılan hale getirirken, araç modülerliğini de zirveye taşıyor.
🔒 Güvenli İletişim ve Siber Güvenlikte Yeni Standartlar
MERLIC 26.10, endüstriyel siber güvenlik tehditlerine karşı güçlü bir kalkan sunuyor. Uzaktan arayüzler artık varsayılan olarak devre dışı bırakılıyor ve harici iletişimler için Yönetici onayı ile TLS (Transport Layer Security) şifreleme protokolleri zorunlu kılınıyor. Bu sayede, üretim ortamlarındaki güvenlik açıkları en aza indiriliyor.
- WebSockets Entegrasyonu: Uzak arayüzler, birden fazla sistem sürecinin ve ayrı örneklerin aynı TCP portu üzerinden çoklanmasına olanak tanıyan WebSockets'e geçiş yapıyor. Bu, güvenlik duvarı açıklıklarını azaltırken hedef tanımlamayı standartlaştırıyor.
- Unix-Domain Soketleri (UDS): Yerel iç iletişimler, ağ yığını gecikmesini ve port tükenmesini önleyen Unix-domain soketleri üzerinden gerçekleşiyor. Erişim kontrolü, yerel işletim sistemi dosya izinleriyle sağlanıyor.
🔍 Bileşen Doğrulama ve Güvenlik Açığı Yönetimi
Kurumsal güvenlik iş akışlarına entegrasyon, standartlaştırılmış SPDX formatındaki makine tarafından okunabilir Yazılım Malzeme Listeleri (SBOM) ile destekleniyor. Bu listeler, bağımlılık ağaçlarını, kaynakları, revizyonları ve lisans parametrelerini ortaya koyuyor. Güvenlik ekipleri, bu verileri Ortak Güvenlik Açıkları ve Maruziyetler (CVE) kayıtlarına karşı analiz ederek yama durumunu doğrulayabilir ve endüstriyel uyumluluk denetimlerini otomatikleştirebilir.
⚙️ Çoklu Görev Yönetimi ve Kullanıcı Arayüzü İyileştirmeleri
Paralel görüntü denetimleri yapan üretim donanımları, Frontend ve RTE Kurulum araçlarındaki yeniden tasarlanmış yapılandırma arayüzü sayesinde daha iyi görünürlük kazanıyor. Yöneticiler, ana bilgisayar platformlarındaki hedeflenen yazılım örneklerini belirleyebilir, aktif kullanılabilirlik göstergelerini görüntüleyebilir ve bağlantıdan önce gerçek zamanlı güvenlik parametrelerini değerlendirebilir.
- Geliştirilmiş Geliştirme İş Akışları: Uygulama oluşturucu içindeki geliştirme iş akışları, gruplandırılmış araç kümeleri için izole sekme oluşturma özelliğini içeriyor. Bu, parametreleri ve çıktıları grup mimarisini bozmadan ön uç görselleştirme widget'larına bağlamayı sağlıyor.
- Sanal Tarifler: Reçete yönetimi, görüntü yapılandırmalarının sanal tarifler olarak doğrudan içe aktarılmasına olanak tanıyarak dağıtım maliyetlerini düşürüyor.
- Parametre İnceleme Katmanları: İlgilenilen bölgeler (ROI) için parametre inceleme katmanları, boyutları, Kartezyen koordinatları, açıları ve radyal ölçümleri doğrudan seçimde sunuyor.
💡 Endüstriyel IoT ve Güvenli Geliştirme Yaşam Döngüsü
MERLIC 26.10, Cognex In-Sight Explorer ve Zebra Aurora Design Assistant gibi rakipleriyle doğrudan rekabet ediyor. Geleneksel platformlar genellikle tescilli uygulama protokollerine veya harici ağ segmentasyonuna dayanan endüstriyel saha veri yolu köprülerine (PROFINET veya EtherNet/IP gibi) güvenirken, MERLIC'in TLS ile güvenli WebSockets'e geçişi, görüntü yürütmeyi modern Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) mikro hizmet modellerine daha yakın hale getiriyor. Ayrıca, SPDX uyumlu SBOM dosyaları sağlamak, güvenli geliştirme yaşam döngüsü izlemesi için IEC 62443-4-1 gereksinimleriyle ölçülebilir bir uyum sağlıyor. Bu, eski makine görüşü platformlarının üçüncü taraf kitaplıklar ve çalışma zamanı bağımlılıkları konusunda şeffaflıktan yoksun olduğu yeni ortaya çıkan bir standarttır.