Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
Hexagon'un NCSIMUL yazılımındaki son yenilikler, entegre NC program doğrulama ve optimizasyonunu tek bir dijital ikiz ortamında bir üst seviyeye taşıyor. Bu güncelleme, üretim süreçlerinde verimliliği ve güvenilirliği artırmayı hedefliyor.
─────────────────────────
💡 G-Kodu Doğrulama ve CNC Simülasyonunda Yeni Bir Çağ
Hexagon'un Üretim Yazılımı Bölümü, NCSIMUL platformlarına entegre ettiği seçici simülasyon özelliğiyle G-kodu doğrulama ve CNC takım tezgahı simülasyonunu optimize ediyor. Bu sayede, üreticiler sayısal kontrol (NC) programlarını doğrulayabilir, işleme verimliliğini maksimize edebilir ve fiziksel deneme süreçlerini minimuma indirebilirler.
🛡️ Yüksek Değerli İşlemede Üretim Riskini Azaltma
Üretim ve programlama süreçleri hızlandıkça, yazılım tabanlı doğrulama, operatörlerin verimi artırırken operasyonel riskleri azaltmasına olanak tanır. Özellikle çok saatlik makine döngüleri, çok eksenli operasyonlar ve hassas mühendislik gerektiren karmaşık işleme aşamalarını içeren yüksek değerli üretim ortamlarında bu süreç doğrulama kritik öneme sahiptir.
⚡ Uzun Döngülü Program Navigasyonunu Hızlandırma
Entegre yazılım, programcıların kapsamlı NC dosyalarında gezinme şeklini hızlandırmak için tasarlanmış, patent bekleyen bir yetenek olan Seçici Simülasyonu sunuyor. Bu mimari, başlangıçtaki NC kod çözme aşamasında ara Kalan Stok Önizlemelerini hesaplamak için grafik işlem birimi (GPU) hızlandırmasını kullanır ve doğrusal bir simülasyon dizisi çalıştırmadan önce parçanın geometrik gelişimini görselleştirir.
Bir Amerikan spor ayakkabı şirketinin uzun döngülü kalıp uygulamasında yaptığı teknik saha değerlendirmesinde, 47 saatlik makine döngüsüne sahip bir NC programı, operatörün hedeflenen orta program operasyonunu analiz edebilmesi için 48 dakikalık geleneksel sıralı simülasyon gerektiriyordu. Seçici Simülasyon özelliği kullanılarak, sistem ara Kalan Stok Önizlemelerini iki dakikadan daha kısa sürede oluşturdu.
📊 Operasyonel İş Akışı ve Nihai Doğrulama
Programcılar, bu ara önizlemeleri kullanarak ayrı üretim aşamalarındaki geometrik gelişimi inceleyebilir, yineleme döngüsünün erken aşamalarında görsel kusurları izole edebilir ve doğrudan kritik takım yolu operasyonlarına gidebilirler. Kalan Stok Önizlemeleri, erken aşama incelemesini ve hızlı yinelemeyi desteklemek üzere tasarlanmıştır. Tam makine takım tezgahı kinematiği, kapsamlı çarpışma tespiti ve malzeme kaldırma doğrulamayı içeren kapsamlı NC kodu simülasyonu, programların üretim katına gönderilmeden önceki nihai operasyonel onay için temel gereksinim olmaya devam etmektedir.
🔬 Karşılaştırmalı Teknoloji Analizi
Bilgisayar destekli üretim (CAM) doğrulama yazılımı, geleneksel olarak sayısal kontrol (NC) çift yönlü metin dosyalarını, yani G-kodunu, doğrusal, sıralı bir işlemci aracılığıyla çözer. Geleneksel yazılım ortamlarında, sistemin programın başından istenen kontrol noktasına kadar her metin satırını hesaplaması gerekir. Bu, bir dosyanın sonuna yakın bir işlemi görüntülemek için gereken sürenin, takım yolunun toplam uzunluğuyla doğru orantılı olduğu anlamına gelir ve uzun döngülü çok eksenli işleme için önemli işlem darboğazları yaratır.
Bu hesaplama gecikmelerini gidermek için, standart endüstri platformları, adım atlama algoritmaları veya kesme geçmişi kaydetme mekanizmalarıyla birleştirilmiş merkezi işlem birimi (CPU) talimat hızlarına güvenir. Bu yöntemler kullanıcıların ileri atlamasına izin verse de, sıralı adım işlemeye bağlı kalırlar veya ayrı dosya kontrol noktalarını kaydetmek için büyük bilgisayar belleği depolaması gerektirirler. Doğrusal zaman kısıtlamalarından ayrılmış özel bir GPU hızlandırmalı kod çözme mimarisine geçiş, teknik bir değişimdir; metin ayrıştırmaya paralel olarak grafik işlemcide kesitsel kalan stok geometri modellerini hesaplar.
📈 Kriterler ve Teknik Özellikler
Endüstriyel G-kodu doğrulama ve simülasyon yazılımını değerlendirme, kod çözme mimarisi, uzun döngülü programlar için inceleme erişim süresi, çarpışma tespit doğruluğu ve ana bilgisayar donanımı kullanımı gibi temel performans kriterlerine dayanır.
İşleme mimarisi açısından, geleneksel endüstri standartları, tüm takım yolu dizisinin doğrusal hesaplamasını gerektiren sıralı CPU işlemeye dayanır. 47 saatlik bir işleme bloğu gibi uzun döngülü programlar için, geleneksel sıralı yazılım, orta program operasyonlarına ulaşmak için 48 dakikaya kadar sürekli hesaplama gerektirir. Buna karşılık, NCSIMUL uygulaması, bu durum oluşturma aralığını aynı dosya uzunlukları için iki dakikanın altına sıkıştırmak için doğrusal olmayan, GPU hızlandırmalı kod çözmeyi kullanır.
Doğrulama kapsamı açısından, standart CAM gömülü araçlar genellikle temel takım yolu geometrisini kontrol eder ancak tam kinematik makine hücresi simülasyonundan yoksundur; oysa özel üst düzey doğrulama platformları, makine bileşenleri, iş tutma fikstürleri, takımlar ve stok arasında tam dijital ikiz çarpışma tespiti sunar. Güncellenmiş NCSIMUL çerçevesi, çift aşamalı bir iş akışı oluşturur: erken yineleme için hızlı, doğrusal olmayan geometrik önizlemeler sunarken, nihai atölye onayı için tam kinematik bileşen doğrulaması ve kapsamlı çarpışma tespitini sürdürür.