Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Neden En Otomatik Fabrikalar Bile İnsan Dokunuşuna İhtiyaç Duyuyor?

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1772737305606_0_i9mimcg7.png

## Neden En Otomatik Fabrikalar Bile İnsan Dokunuşuna İhtiyaç Duyuyor?

Tam otomatik üretim yeni bir kavram değil; mitolojiden endüstri devrimine kadar insanlık, makinelerin iş gücündeki rolünü sorgulamış ve şekillendirmiştir. Günümüzde yapay zeka (AI) ve otomasyon hızla gelişirken, insan faktörünün makinelerle olan dengesi daha da önemli hale gelmiştir.

İnsansız üretim sistemlerinin modern karşılığı olan “karanlık fabrikalar” veya “ışık kapalı” üretim tesisleri, endüstriyel robotik, IIoT, AI ve makine öğrenimi teknolojileriyle insan müdahalesi olmadan üretim yapabilir. Ancak tam otomasyonun sınırlamaları da vardır. Özellikle ABD’de ürün çeşitliliği, kısa üretim süreçleri ve regülasyonlar, insan denetimini vazgeçilmez kılar.

### Otomatik ve Tam Otomatik Üretimin Sınırları

• Otomasyon tekrarlayan, stabil ve öngörülebilir görevlerde yüksek verim sağlar.
    • Ancak dinamik ve değişken işlemler, insan zekası ve sezgisi olmadan zor yönetilir.
    • Gıda güvenliği testleri veya acil geri çağırmalar gibi karmaşık durumlar, insan müdahalesi gerektirir.

### İnsan ve Makine Dengesi Önemli

Tam otomasyonun cazibesine rağmen, değişken koşullar karşısında esneklik ve hızlı adaptasyon için insanın karar verme yeteneğine ihtiyaç vardır. Bu nedenle, hibrit üretim modelleri; makine hassasiyeti ile insan yargısını birleştirerek üretimde en iyi sonucu verir.

### Etkili Otomasyon İçin Öneriler

• Otonominin değer kattığı ama uyarlanabilirliğin korunduğu süreçleri belirleyin.
    • Kritik kararlar için insan sorumluluğunu koruyun.
    • İş gücünü dijital yeteneklerle eğitin ve makinelerle iş birliği yapmalarını sağlayın.
    • Esnek tasarımlar ve insan müdahalesi için süreçler oluşturun.

### Karanlık Fabrikalar ve İnsan Faktörü

Otomatik sistemler görevlerini etkili biçimde yerine getirirken, insanın değerli katkısı değişen koşullara uyum sağlamada ortaya çıkar. Otomasyonu üretimin belirli alanlarına odaklamak ve çalışanları bu teknolojileri kullanacak şekilde yetiştirmek, verimlilik ve güvenilirlik dengesi için kritik önemdedir.

Geri