Ahmet Ö.
Kurumsal
- Konu Yazar
## Otomasyon Yazılımı Dijital Ambalaj Üretimini Destekliyor
Dijitalleşmenin artması, yeni düzenleyici gereklilikler ve üretim şeffaflığı talepleri ambalaj üreticilerinin stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Bu süreçte makine, veri ve kontrol sistemlerini birbirine bağlayan yazılım platformları kritik rol üstleniyor.
### Yazılım Entegrasyonu ve Üretim Dijitalleşmesi
COPA-DATA, interpack 2026 fuarında süreç otomasyonu ve endüstriyel dijitalleşme için geliştirdiği zenon yazılım platformunu tanıtacak. Bu platform; makine üreticileri, sistem entegratörleri ve üretim IT ekipleri için tasarlanmış olup, üretim varlıklarını dijital üretim ortamlarıyla bağlamak için idealdir.
Zenon, kodlama gerektirmeyen ya da düşük kodlu geliştirme anlayışıyla çalışır ve Modular Type Package (MTP), OMAC PackML ve Weihenstephan Standartları gibi endüstri standartlarını destekler. Standart iletişim arayüzleri sayesinde makineler ve ekipmanlar, akıllı üretim mimarilerine entegre edilerek üretim verileri hatlar ve farklı tesisler arasında toplanabilir, görselleştirilebilir ve analiz edilebilir.
### Dijital İkizler ve Modüler Üretim Yaklaşımları
Platform, dijital ikizler, koordine üretim hatları, öngörücü bakım stratejileri ve gerçek zamanlı performans analizleri gibi mühendislik yaklaşımlarını destekler. Bu sayede verimlilik kayıplarının erken tespiti ve veri analizine dayalı süreç optimizasyonu mümkün olur.
Zenon aynı zamanda Plug & Produce prensiplerine uygun modüler üretim konseptlerini destekleyerek, üretim modüllerinin daha az mühendislik çabasıyla entegre edilip yeniden yapılandırılmasına olanak tanır. Bu esneklik, ürün değişiklikleri ve düzenleyici değişikliklerin yoğun olduğu sektörlerde önemli avantaj sağlar.
### interpack 2026'da Tanıtımlar
COPA-DATA, zenon'un en güncel versiyonunu, 7-13 Mayıs 2026 tarihleri arasında Almanya'nın Düsseldorf kentinde gerçekleşecek interpack fuarında (Salon 8B, Stand D31) ziyaretçilere sunacak.
Sunumlarda, platformun endüstriyel süreçlerin görselleştirilmesi ve kontrolü için tasarlanmış İnsan-Makine Arayüzü (HMI) özellikleri de yer alacak. Özellikle yaşam bilimleri ve gıda & içecek sektörlerinde doğrulama, izlenebilirlik ve süreç dokümantasyonu gibi sektöre özgü gereklilikler desteklenecek.
Ek olarak, yazılımın düzenleyici uyumluluk, sürdürülebilirlik izleme ve eski endüstriyel sistemlerin entegrasyonu ya da modernizasyonu konusundaki destekleri de gösterilecek. Bu, proses endüstrilerinde devam eden dijital dönüşüm ihtiyaçlarını yansıtacak.