- Konu Yazar
🤖 Otonom Sistemlerde Görüntü İşleme Devrimi
Otonom sistemler, mobil robotlar ve endüstriyel otomasyon platformları, dinamik ortamları gerçek zamanlı yorumlamak için yüksek bant genişliğine ve düşük gecikmeye sahip görsel algılama hatlarına ihtiyaç duyar. Birden fazla kameradan gelen sıkıştırılmamış yüksek çözünürlüklü veri akışlarını eş zamanlı işlemek, özellikle veri yolu verimi, senkronizasyon ve kenar bilişimde termal dağıtım açısından gömülü bilgi işlem mimarileri üzerinde büyük talepler oluşturur.
💡 SINTRONES'tan Yenilikçi Çözüm
Bu mühendislik zorluklarını aşmak için SINTRONES Technology Corp., NVIDIA Jetson AGX Orin destekli IBOX-650P ve Jetson Orin NX destekli IBOX-601 serilerinin artık Stereolabs GMSL-2 kameralarla çoklu kamera entegrasyonunu desteklediğini duyurdu. Bu donanım entegrasyonu, sistem entegratörlerine endüstriyel otomasyon, robotik, otonom araçlar ve akıllı gözetim gibi alanlarda çoklu kamera görüntü işleme yapay zeka dağıtımları için ölçeklenebilir seçenekler sunuyor.
⚡ GMSL-2 Mimarisi ile Yüksek Performans
IBOX-650P ve IBOX-601 platformları, yüksek bant genişliğine sahip, sıkıştırılmamış video akışlarını yönetmek için Analog Devices GMSL-2 deseralizasyon teknolojisini entegre ediyor. GMSL-2 mimarisi, koaksiyel kablo üzerinden 15 metreye kadar kablo uzunluklarına izin verirken, çoklu perspektifli makine görüş sistemleri için kritik olan düşük gecikmeli, senkronize veri iletimini sürdürüyor.
Desteklenen yapılandırmalar, dört adede kadar GMSL-2 kamera bağlantısını barındırabilir. Doğrulanmış uyumlu kamera modelleri arasında Stereolabs ZED X Stereo ve ZED X One 4K, S ve GS varyantları bulunuyor. Bu uyumluluk, geliştiricilerin tek bir kenar bilişim platformunda 3D stereo derinlik algısını yüksek çözünürlüklü 2D monoküler görüntüleme ile birleştirmesine olanak tanıyor.
👁️🗨️ Senkronize 3D Derinlik ve 2D Monoküler İşleme
Entegrasyon, ZED X Stereo kamerayı ZED X One monoküler ünitelerle eşleştirerek çift modlu görüntü işlemeye olanak tanır. ZED X Stereo, hareket halindeyken bozulmasız 3D derinlik verileri yakalayarak hassas nesne takibi ve uzamsal haritalama için çift lens ve global deklanşör sensörüne sahiptir. Aynı anda, ZED X One S ve GS modelleri hareket bulanıklığını ortadan kaldırmak için global deklanşör sensörleri kullanırken, ZED X One 4K, 4K rolling deklanşör sensörü kullanarak düşük ışık koşullarında yüksek çözünürlüklü görüntüleme sağlar.
Bu kombinasyon, temel NVIDIA Jetson mimarisinde çalışan kenar yapay zeka çıkarım modelleri için sürekli, düşük gecikmeli veri yakalamayı mümkün kılar. Sistem entegratörleri, performans darboğazları yaşamadan nesne tespiti, derinlik tahmini ve anlamsal segmentasyon için paralel sinir ağlarını işlemek üzere Jetson AGX Orin ve Orin NX modüllerinin heterojen hesaplama yeteneklerinden yararlanabilir.
🏭 Endüstriyel Dağıtım Senaryoları
IBOX-650P ve IBOX-601 serileri, fansız termal tasarım ve sağlam mekanik dayanıklılık gerektiren zorlu endüstriyel ve mobil ortamlarda dağıtım için tasarlanmıştır. Tipik uygulama alanları arasında karmaşık depo zeminlerinde gezinen otonom mobil robotlar, 360 derecelik çevre gözetimi gerektiren akıllı ulaşım sistemleri ve gelişmiş üretim hatlarındaki otomatik optik denetim sistemleri yer almaktadır.
Geleneksel USB veya Ethernet tabanlı çoklu kamera kurulumları genellikle bant genişliği doygunluğu, paket işleme için yüksek CPU yükü ve mekanik stres altında güvenilmez kablo bağlantılarından muzdariptir. GMSL-2 teknolojisi, tek bir koaksiyel kablo üzerinden gömülü güç ve kontrol kanallarına sahip özel yüksek hızlı seri noktadan noktaya bağlantılar sağlayarak bu sınırlamaları çözer.
Geleneksel Gigabit Ethernet görüş sistemlerine kıyasla, GMSL-2 mimarileri daha düşük protokol yükü ve birden fazla sensörde deterministik kare senkronizasyonu sunar. Bu hassas donanım seviyesi senkronizasyonu, hızlı hareket eden otonom sistemlerde kareler arasındaki mikrosaniye düzeyindeki zamanlama farklılıklarının önemli uzamsal haritalama hatalarına yol açabileceği stereo-slam ve çoklu kamera sensör füzyon algoritmaları için hayati öneme sahiptir.