Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Parti İşleme Başarısında Esnek ISA-88 Tabanlı Yazılımın Rolü
Günümüz parti işlemleri, esnek ISA-88 standartına dayanan yazılımlarla tarif oluşturmayı kolaylaştırır, birden çok birim arasında görevleri koordine eder ve çok aşamalı üretim süreçlerinin verimli yürütülmesini sağlar.
Parti üretim modeli, kimya, ilaç, gıda ve içecek, kozmetik ve özel malzeme üretimi gibi birçok sektörde temel işleyiş biçimi olmaya devam ediyor. Bu alanlarda operatörler, daha geniş uyum ve DCS (Dağıtılmış Kontrol Sistemi) ile tam entegrasyon sunan kontrol yazılımları talep etmektedir.
Yeni nesil yazılımlar sayesinde, karmaşık programlama olmadan tarif geliştirme kurulumu ve basitleştirilmesi hedefi artık daha ulaşılabilir duruma gelmiştir.
### Parti İşleme ve Temel İşleyiş
Parti işleminde ürünler, tekrarlanabilir ve tarif bazlı işlemler dizisiyle üretilir. Malzemeler belirli ölçülerde eklenir, sıcaklık, karıştırma hızı, basınç ve zamanlama gibi parametreler kontrol edilir ve ürün sabit bir sıra ile aşamalardan geçerek tamamlanır.
Her partiden sonra ekipman temizlenebilir, ayarlanabilir veya yeniden yapılandırılabilir; böylece formül değişiklikleri, tutarlılık veya hassas üretim gerektiren ürünler için idealdir. Sürekli prosesler bile arıtma, karıştırma veya son işlemler için parti operasyonları kullanabilir.
### Birimler Arası Koordinasyon ve Yazılımın Rolü
Parti işlemin zorluklarından biri, birimler arası iletişim ve koordinasyondur. Durum tabanlı kontrol bunu ancak detaylı programlama ile sağlayabilir.
Parti süreçleri genellikle birimlerden oluşur; malzeme ilk birimde işlenip diğerlerine aktarılır. Birimler ısıtma, soğutma, malzeme ekleme, karıştırma veya ayırma gibi işlemlerle ürünü üretir.
Parti işleme yazılımı, birim görevlerini toplar ve kullanıcı müdahalesi olmadan önceden planlanmış partileri otomatik çalıştırır. Veri akışı, program yürütme ve hata yönetimini koordine ederek tekrar eden karmaşık işlemlerin güvenilir ve verimli olmasını sağlar.
### Valmet FlexBatch 8 Yazılımı
Valmet, esnek parti kontrol yazılımını ANSI/ISA-88 standartlarına uygun şekilde geliştirmeyi hedefleyerek, karmaşık programlama ihtiyacını azaltmıştır. Bu yazılım parametrelerde, prosedürlerde ve üretim planlarında kolay değişiklik imkanı sunar.
Valmet FlexBatch 8, gelişmiş parti otomasyonu ve tarif yönetimi sağlayarak operatörlere programlama gerektirmeyen kullanıcı dostu bir platform sunar. Valmet DNAe ile tam entegre çalışan yazılım, web tabanlı kullanıcı arayüzü ile batch operasyonların kontrolünü kolaylaştırır.
Tiina Stenvik’in belirttiği üzere, bu yeni sürüm kimya sektöründe hızlı, güvenli ve izlenebilir üretim için önemli bir gelişmedir.
### Valmet FlexBatch Özellikleri
- ISA-88 uyumlu gelişmiş batch otomasyonu
- Prosedür grafiklerini sürükle ve bırak arayüzü ile oluşturma
- Tarif parametrelerinde ve operasyon sıralarında kolay değişiklik
- Canlı prosedür grafiklerini izleyerek batch işlemlerini görselleştirme
- Manuel adım onayı ve gelişmiş kullanıcı izinleri
- Tarif bileşenlerinin hızlı yeniden kullanımı
- Kampanya araçları ile üretim verimliliğini artırma
- Elektronik kayıt tutma ve FDA 21 CFR Part 11 ile ISPE GAMP-5 uyumluluğu
- Valmet DNAe ve Valmet D3 ile tam entegrasyon
### Sonuç
Valmet FlexBatch, veri akışı, kaynak yönetimi ve işlem sıralamasını otomatik koordine ederek karmaşık çok aşamalı üretimleri güvenilir ve tutarlı hale getirir. Bu esnek ve kullanıcı dostu yaklaşım, tarif geliştiricilerin programlama yükünü azaltırken, üretkenlik ve ürün kalitesinde sürekli iyileşmeyi destekler.
---
Valmet, proses endüstrilerine yönelik yenilikçi otomasyon çözümleri sunan, 225 yılı aşkın tecrübeye sahip küresel bir teknoloji lideridir. 2024 yılında yaklaşık 5,4 milyar euro net satış gerçekleştiren şirket, dünya genelinde yaklaşık 19.000 profesyonel ile müşterilerinin yanındadır.