Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Rockwell Automation'dan Üretim Orkestrasyonunda Yeni Dönem: FactoryTalk Orchestration Yazılımı!

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • art_215_d1982fc41691862620403b693bb02803.jpg

Endüstriyel otomasyon devi Rockwell Automation, üretim süreçlerini baştan sona dönüştürecek yeni yazılımı FactoryTalk Orchestration'ı Automate 2026 fuarında tanıttı. Bu yenilikçi platform, malzeme akışını ve üretim süreçlerini koordine ederek verimliliği, yanıt hızını ve otonom fabrika operasyonlarını zirveye taşıyor.

─────────────────────────

🤖 Otonom Robotlar ve Üretim Sistemleri Arasında Köprü​

FactoryTalk Orchestration, otonom mobil robotlar (AMR'ler) gibi otomatik makineler ile tesis yönetim sistemlerini tek bir çatı altında birleştiriyor. Bu sayede, endüstriyel üretim lojistiği çok daha akıcı ve entegre hale geliyor. Yazılım, gerçek zamanlı üretim sinyallerini yönetmek için standart bir bağlantı mimarisi sunuyor.

Rockwell Automation, Chicago'daki Automate fuarında (22-25 Haziran 2026) bu sistemi canlı olarak sergiledi. S2267 numaralı standda yapılan operasyonel demolar, yazılımın dijital ikiz modelleme ve otonom mobil robotlarla entegrasyonunu göstererek, uçtan uca tesis koordinasyonunun gerçek üretim koşullarında nasıl çalıştığını gözler önüne serdi.

⚙️ Parçalı Otomasyondan Bağlantılı Üretime Geçiş​

Rockwell Automation Üretim Lojistiği İş Müdürü Ara Surenian'a göre, endüstriyel tesisler artık izole çalışan otomasyon sistemleri yerine, birbiriyle uyumlu çalışan sistemlere ihtiyaç duyuyor. Bu teknoloji, parçalı otomasyondan bağlantılı ve otonom operasyonlara geçişi mümkün kılıyor. Makineleri, malzeme taşıma donanımlarını ve ana üretim hatlarını birbirine bağlayarak, sistem darboğazları ortadan kaldırıyor, tedarik zinciri kesintilerine daha hızlı yanıt verilmesini sağlıyor ve tesis yönetimini basitleştiriyor.

📊 Operasyonel Verimlilik ve Alan Kullanımında İyileşme​

Yazılımın Twinsburg, Ohio'daki bir tesisinde yapılan uygulamalar, otonom operasyonlarda ölçülebilir performans iyileştirmeleri sağladığını gösterdi. Malzeme akışının yazılım aracılığıyla koordine edilmesi, bırakma alanı (drop-off zone) kullanımını yüzde 70 oranında artırdı. Ayrıca, tesisin toplam malzeme taşıma alanı gereksinimleri yüzde 50 oranında azaldı. Şirket, bu başarılı uygulama çerçevesini dünya genelindeki diğer üretim tesislerine de genişletmeyi planlıyor.

🔬 Rekabetçi Piyasada Teknik Üstünlük​

FactoryTalk Orchestration, Siemens Opcenter ve SAP Digital Manufacturing gibi çözümlerin bulunduğu, üretim yürütme sistemleri (MES) ve intralojistik platformlar pazarında rekabet ediyor. Bu kategorideki temel teknik ölçütler, farklı tedarikçilerin donanımları arasında yatay birlikte çalışabilirlik ve gerçek zamanlı sinyal yönlendirme gecikmesidir. Geleneksel sistemler genellikle otonom mobil robotlar ve sabit konveyör sistemleriyle arayüz oluşturmak için ayrı ara yazılımlara ihtiyaç duyarken, modern çerçeveler dijital tedarik zinciri boyunca veri çeviri hatalarını azaltmak için yerel, birleşik kontrol katmanlarını hedefliyor.

Rockwell Automation'ın bu yeni yazılımı, endüstriyel otomasyonun geleceğine yön veren önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Üretim süreçlerini daha akıllı, daha verimli ve daha otonom hale getirerek, işletmelere rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor.

Geri