Ahmet Ö.
Kurumsal
- Konu Yazar
## Rockwell Automation’dan Yapay Zekâ Destekli Otonom Üretim Çözümleri
Üretim ve endüstriyel otomasyon sektörlerinde gerçek zamanlı verilerle ve yapay zekâ destekli sistemlerle otonom operasyonlara geçiş artıyor. Rockwell Automation, Hannover Messe 2026’da endüstriyel yapay zekâ ve dijital mühendislik çözümlerini tanıtarak klasik otomasyondan kendi kendini optimize eden otonom üretim sistemlerine geçişi konu aldı.
Şirket, yapay zekâyı operasyonel iş akışlarına doğrudan entegre eden teknolojiler sunarak daha hızlı karar alma, verimlilik artışı ve karmaşık üretim ortamlarında gelişmiş sistem dayanıklılığı sağlıyor.
### Otomasyondan Otonom Operasyonlara Geçiş
Geleneksel otomasyon sistemleri önceden belirlenmiş mantık ve sabit iş akışlarına dayanırken, Rockwell’in yaklaşımı gerçek zamanlı verilerle süreçleri dinamik olarak uyarlayabilen endüstriyel yapay zekâ entegrasyonunu içeriyor. Bu sayede üreticiler, özellikle değişken talep, ürün özelleştirme veya üretim parametrelerindeki dalgalanmalarda reaktif kontrolden öngörücü ve uyarlanabilir operasyonlara geçebiliyor.
### Dijital İkizler ile Simülasyon ve Süreç Optimizasyonu
Rockwell, Emulate3D™ dijital ikiz teknolojisiyle üretim sistemlerinin uygulamadan önce modellenmesi, test edilmesi ve optimize edilmesini sağlıyor. Gerçek dünya koşullarının simülasyonu, devreye alma risklerini azaltırken sistem performansını artırıyor. Yapay zekâ ile birlikte bu modeller; tasarım, devreye alma, işletme ve bakım aşamalarında sürekli optimizasyon imkanı sunuyor.
### Bağlantılı Üretim için Entegre Platformlar
Plex Smart Manufacturing Platformu ile Rockwell, bulut tabanlı sistemlerin üretim ortamları genelinde veri bütünlüğünü nasıl sağladığını gösteriyor. Platform, gerçek zamanlı izleme, analiz ve süreç optimizasyonu yaparak üreticilerin veri odaklı stratejileri geniş ölçekte uygulamasına olanak tanıyor. IT ve OT sistemlerinin bu entegrasyonu, karmaşık endüstriyel operasyonlarda yapay zekânın etkin kullanımını sağlarken görünürlük ve kontrolü artırıyor.
### Endüstriyel Sistemler için Siber Güvenlik
Sistemlerin giderek daha bağlantılı hâle gelmesiyle birlikte siber güvenlik kritik öneme sahip. Rockwell, işletim sistemlerini siber saldırılara karşı koruyan SecureOT™ çözümünü tanıttı. Bu çözüm, sistem kullanılabilirliğini ve mevzuata uygunluğu sağlarken, kritik üretim ortamlarında güvenli ve kesintisiz işleyişin önemini vurguluyor.
### Hannover Messe’de Demonstrasyonlar ve İşbirlikleri
27 Nolu Hol, A22 Standı’nda Rockwell, yapay zekâ destekli makineler ve kendini uyarlayan sistemlerin üretkenlik ve kaliteyi artıran uygulamalarını gösterdi. Amazon Web Services, Microsoft ve OPC Foundation gibi partnerlerle birlikte çalışarak, birlikte çalışabilirlik ve ekosistem entegrasyonunun önemine dikkat çekti.
Bu sunumlar sayesinde üreticiler, güvenlik ve performanstan ödün vermeden, ölçeklenebilir otonom sistemleri modern üretim ortamlarında nasıl uygulayabileceklerini deneyimledi.