- Konu Yazar
Sac işleme endüstrisinde verimlilik ve otomasyon arayışı hız kesmeden devam ediyor. Bu alanda önemli bir adım atan Lantek ve TECOI, modüler kesim mimarilerini adaptif robotik sistemlerle birleştirerek, endüstriyel otomasyon iş akışlarında sürekli boşaltma ve ayıklama imkanı sunan yenilikçi bir çözüm geliştirdi.
─────────────────────────
🤝 İş Birliğinin Temeli ve Zorluklar ⚙️
Lantek, sac metal sektörüne yönelik yazılım çözümleriyle tanınırken, TECOI ağır hizmet tipi sac kesim makineleri üretiyor. Bu stratejik ortaklığın temel amacı, manuel veya sıralı parça ayıklama ve boşaltma işlemlerinden kaynaklanan üretim duruş sürelerini ortadan kaldırmak. Sürekli akışlı bir üretim sistemi oluşturmak için TECOI'nin donanım mühendisliği ile Lantek'in geometrik algoritmaları bir araya getirildi. Bu sayede, büyük ölçekli kesim ve taşıma süreçlerinin senkronizasyonu mümkün hale geldi.
🚀 Uygulama Alanları ve Operasyonel Faydalar 📈
Bu entegre sistem, yüksek hacimli sac metal imalatı ve buna bağlı endüstriyel lojistik süreçlerini hedefliyor. Teknik kullanım senaryoları arasında, çok parçalı çelik levhaların sürekli kesimi, çıkarılması ve ayrıştırılması bulunuyor. Sistem, parça çıkarma işlemleri için kesim operasyonlarını durdurma ihtiyacını ortadan kaldırarak süreç istikrarını sağlıyor, makine kullanım oranlarını artırıyor ve kesim tablasından nihai palete kadar her bir bileşenin tam izlenebilirliğini koruyor.
🔬 Teknik Çözüm ve Sorumluluklar 💡
Entegre sistem, TECOI'nin çok kafalı kesim süreçleri için tasarlanmış CF modüler kesim mimarisini kullanıyor. TECOI, kesilen malzemeyi ara bir istifleme alanına aktarmak için kaldırma mıknatıslarıyla donatılmış servo-otomatik bir vinç içeren fiziksel taşıma donanımından sorumlu. Burada, adaptif kavrama teknolojisini kullanan robotik üniteler parçaları alıyor. Lantek ise bilgisayar destekli tasarım ve üretim talimatları aracılığıyla kontrol mantığını sağlıyor. Yazılım, parçaları belirli geometri ve açısal yönlendirmeye göre düzenleyerek, robotlara aynı parçaları bir araya istiflemeleri talimatını veriyor ve böylece palet stabilitesini optimize ediyor.
🛠️ Dağıtım ve Uygulama Süreci 🏭
Daha geniş Sortec çerçevesinin bir parçası olarak dağıtılan bu sistem, üretim hatlarını ilk işlemeden son paletlemeye kadar otomatikleştirmek üzere tasarlandı. Mimari, mevcut zemin düzenleriyle entegre olan işbirlikçi robot tabanlı bir çerçeve kullanıyor. Modüler tasarım, mühendislerin ek robotik üniteleri senkronize bir şekilde dağıtmasına olanak tanıyarak, yüksek verimli tesisler için boşaltma kapasitesini artırıyor ve tam sistem revizyonlarına gerek kalmadan ölçeklenebilirlik sağlıyor.
🎯 Sonuçlar ve Beklenen Etki 📊
Bu entegrasyonun birincil ölçülebilir mekanizması, kesim ve paletleme işlemlerinin paralel yürütülmesidir. Parça taşıma, senkronize robotlar tarafından yönetilen ara bir bölgeye aktarıldığı için kesim kafaları sürekli çalışır durumda kalır. Bu paralel işleme mimarisi, makine boşta kalma süresini azaltır ve genel üretim verimini artırır; hem düşük talepli tesisler hem de büyük ölçekli üretim operasyonlarına hassasiyetten ödün vermeden uyum sağlar.