Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

⚡️ Siemens, Galp'in Portekiz'deki 100 MW'lık Yenilenebilir Hidrojen Projesini Dijitalleştiriyor! 🚀

Süeda Asil

Kurumsal
  • AQUA Automation
  • art_703_e6f7401cdde1debcf1056f28e79da639.jpg

Portekiz'deki Büyük Projede Dijital Dönüşüm​

Siemens, Galp Energia'nın Portekiz'in Sines kentindeki 100 MW'lık GalpH2Park tesisini dijitalleştirerek, yenilenebilir hidrojen üretiminde çığır açıyor. Bu proje, dinamik elektrik tarifeleri, kesintili yenilenebilir enerji kaynakları ve çok değişkenli yığın bozulması gibi zorluklarla başa çıkmak için Siemens'in hidrojen endüstrisine yönelik yazılım portföyünü kullanıyor.

Dijital İkiz Teknolojisiyle Optimizasyon​

Projenin kalbinde, sürekli tesis optimizasyonu için yapılandırılmış bir işletim yazılımı kokpiti olan Siemens Hidrojen Performans Süiti (HPS) yer alıyor. Bu platform, termodinamik ve elektrokimyasal modelleri fiziksel tesis ölçümleriyle birleştiren tahmine dayalı bir dijital süreç ikizi çalıştırıyor. Bu sayede, gaz-sıvı kütle transferi, hücre voltajı davranışı, termal dağılım ve membran hidrasyon dinamikleri gibi kritik parametreler gerçek zamanlı olarak simüle ediliyor.

Yazılım, ölçülen sensör verilerini fizik denklemleriyle sürekli olarak karşılaştırarak operasyonel sapmaları belirliyor, hücre aşırı potansiyelini önlüyor ve yığın bozulmasını hızlandırmadan optimum hidrojen üretim set noktalarını hesaplıyor.

Enerji Piyasası ve Üretim Planlaması​

Endüstriyel hidrojen üretiminde elektrik maliyetleri, işletme giderlerinin %70-80'ini oluşturuyor. HPS, canlı tesis telemetrisini elektrik şebekesi operatör sinyalleri ve spot piyasalar gibi harici piyasa girdileriyle entegre ediyor. Bu çift yönlü bağlantı sayesinde operatörler, tahmini güç fiyatlarına, yenilenebilir üretim kapasitesine ve tesis rampalama kısıtlamalarına göre dinamik üretim planlamasını otomatikleştirebiliyor. Bu entegrasyon, operasyonel modellemeye göre sistem görev döngüleri boyunca %15'e varan elektrik enerjisi tasarrufu sağlayabilir.

Endüstriyel Dekarbonizasyon ve Sines Rafinerisi Entegrasyonu​

GalpH2Park tesisinin ilk aşaması, Galp'in yenilenebilir enerji üretim portföyünden ve uzun vadeli kurumsal enerji satın alma anlaşmalarından elde edilen özel yenilenebilir enerjiyi kullanıyor. 100 MW'lık elektrolizör, yılda 15.000 tona kadar yenilenebilir hidrojen üretmek üzere tasarlandı ve bu da Kapsam 1 emisyonlarında yıllık yaklaşık 110.000 ton CO2 eşdeğeri sera gazı azaltımı hedefliyor.

Siemens Otomasyon Proses Endüstrileri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Axel Lorenz, yazılım odaklı optimizasyon ve dijital inovasyonun, endüstriyel ölçekli yenilenebilir hidrojen tesislerinin ticari uygulanabilirliğe ulaşması ve endüstriyel dekarbonizasyonu hızlandırması için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Bu proje, tesis genelindeki otomasyon mimarileriyle (SCADA, DCS, güvenlik enstrümanlı sistemler, güç dağıtım ağları ve değişken frekanslı sürücü kontrolleri) entegre olarak elektrik dengesini koruyor.

Teknik Detaylar ve Rekabet Analizi​

Sines'teki GalpH2Park tesisi, mevcut Sines petrol rafinerisinin yanında faaliyet göstererek, tesisin geleneksel olarak üretilen fosil bazlı gri hidrojeninin yaklaşık %20'sini yenilenebilir çıktı ile değiştiriyor. Bu, AB Yenilenebilir Enerji Direktifi (RED II / RED III) gerekliliklerini karşılamayı hedefliyor.

Fiziksel elektroliz altyapısı, Plug Power tarafından tasarlanan ve teslim edilen on adet 10 MW GenEco modüler konteynerli elektrolizör içeren proton değişim membranı (PEM) teknolojisine dayanıyor. PEM sistemleri, hızlı tepki süreleri ve geniş dinamik çalışma aralıkları sunarken, membran kurumasını, lokal aşırı ısınmayı ve katalizör bozulmasını önlemek için gerçek zamanlı izleme gerektiriyor.

Siemens'in Hidrojen Performans Süiti, AspenTech'in Aspen HYSYS Hidrojen Modellemesi ve Emerson'ın Ovation Green ve Plantweb Dijital İkiz çerçeveleri gibi rakipleriyle doğrudan rekabet ediyor. Siemens, SIMATIC PCS neo ve PCS 7 aracılığıyla gerçek zamanlı Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS) entegrasyonunu enerji piyasası tahmin API'leri ve tahmine dayalı elektrokimyasal ikiz simülasyonlarıyla birleştirerek fark yaratıyor. Bu, megawatt seviyesindeki set noktalarını gerçek zamanlı piyasa koşullarına göre dinamik olarak değiştirebilen uçtan uca bir operasyonel optimizasyon döngüsü sağlıyor.

Geri