Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Siemens ve P&G'den Yapay Zeka Destekli Görsel Denetimde Küresel Atılım!

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • art_573_ef26ab44ec1c43a856a044593aa101c4.jpg

Endüstriyel teknoloji devi Siemens ve tüketim malları devi Procter & Gamble (P&G), ortaklaşa geliştirdikleri yapay zeka destekli kalite denetim sisteminin küresel yayılımını hızlandırıyor. "Görsel Denetim Kokpiti" (VIC) adı verilen bu uç tabanlı platform, üretim sırasında tüketici ürünlerini gerçek zamanlı olarak, tam hat hızında denetleyerek kalite tutarlılığını artırıyor ve ürün hattına bağlı olarak hurda oranlarını %10 ila %20 oranında azaltıyor.

🔍 İş Birliğinin Arka Planı​

Yüksek hızlı tüketim malları üretiminde, ambalaj ve ürünler genellikle hassas, dokulu ve esnek malzemeler içerir. Bu malzemeler yüksek hat hızlarında kayabilir, gerilebilir veya kırışabilir. Geleneksel kural tabanlı görüntü sistemleri, bu ince fiziksel dalgalanmaları, üst üste binen bileşenleri veya düşük kontrastlı kusurları tespit etmekte zorlanır. Ambalaj tasarımları, malzemeler veya hat parametreleri değiştiğinde kapsamlı yeniden yapılandırma ve duruş süreleri gerektirebilir.

Bu denetim darboğazlarını gidermek ve yüksek hızlı hatlarda kusursuz üretimi sürdürmek amacıyla Siemens ve P&G arasında bir iş birliği kuruldu. Bu iş birliği, P&G'nin tescilli derin öğrenme modellerini ve tüketim malları üretim alanındaki bilgi birikimini, Siemens'in uç bilişim donanımı, yazılım ölçeklendirme çerçeveleri ve endüstriyel yapay zeka portföyü ile birleştiriyor. Siemens Digital Industries Otomasyon COO'su ve CTO'su Rainer Brehm, sistemin ölçeklenebilir mimarilerde dakikada binlerce ürün için tam denetim doğruluğu sağladığını ve geleneksel görüntü sistemlerinin ele alamadığı endüstriyel denetim zorluklarını çözdüğünü belirtiyor.

🛠️ Teknik Çözüm ve Sorumluluklar​

Teknolojik çerçeve, yerelleştirilmiş yapay zeka çıkarımını, üretim makinelerine doğrudan bitişik uç bilişim mimarileriyle birleştiriyor. Ölçeklenebilir yazılım yaşam döngüsü yönetimi ve deterministik hat kontrolü sağlamak için sorumluluklar şirketler arasında dağıtılıyor:

• Procter & Gamble: Yüksek hızlı tüketici ürünlerine, malzeme davranışlarına ve ambalaj varyasyonlarına göre uyarlanmış derin öğrenme modellerini geliştirir ve sürdürür.
    • Siemens: NVIDIA GPU'lar tarafından desteklenen endüstriyel PC'ler, Siemens Industrial Edge platformu, yazılım ölçeklendirme altyapısı ve uzun vadeli teknik operasyonlar dahil olmak üzere endüstriyel bilişim donanımını sağlar.

Sistem düzeyinde, Görsel Denetim Kokpiti, canlı kamera beslemelerini doğrudan hat hızında analiz eder. Bir Endüstriyel Edge uygulaması olarak sunulan çıkarım işleme, üretim ekipmanına yakın bir yerde, sahada gerçekleşir. Bu, gerçek zamanlı PLC entegrasyonunu ve otomatik yanıtları (operatör uyarıları yükseltme veya kusurlu birimleri hattı durdurmadan çıkarmak için pnömatik reddetme mekanizmalarını tetikleme gibi) mümkün kılar. Platform ayrıca, tesis personelinin özel veri bilimi ekipleri olmadan denetim modellerini yerel olarak yapılandırmasına ve güncellemesine olanak tanıyan Görsel Denetim Mühendislik Aracı'nı da içerir. Kalite verileri, süreç kaymasını belirlemek ve uzun vadeli sürekli iyileştirme programlarına rehberlik etmek için sürekli olarak toplanır.

🌍 Uygulama Stratejisi​

Uygulama stratejisi, Görsel Denetim Kokpiti'nin P&G'nin küresel üretim ayak izine yayılmasına odaklanıyor. VIC, Siemens Endüstriyel Yapay Zeka Süiti içinde standartlaştırılmış, modüler bir uygulama olarak tasarlandığı için, yeni hat kurulumları özel optik görüntü çözümlerine göre beş ila on kat daha hızlı devreye alınabiliyor.

Devam eden küresel yayılım, P&G'ye yüksek hızlı hatlarda kapsamlı kusur tespiti sağlarken, erken anomali tespiti yoluyla hammadde israfını azaltıyor. Siemens Industrial Edge platformlarında yapay zeka çıkarımının dağıtılmasıyla, üretim ağı, yeni ürün tasarımlarına ve malzeme varyasyonlarına dinamik olarak uyum sağlayan birleşik, ölçeklenebilir bir denetim çerçevesi kazanıyor.

Geri