Ahmet Ö.
Moderasyon
- Konu Yazar
Siemens, endüstriyel üretim süreçlerine yapay zekayı entegre etmek üzere üç önemli adım attı. Bu girişimler; Nvidia ile stratejik ortaklığın genişletilmesi, Digital Twin Composer yazılımının lansmanı ve ürün yaşam döngüsü yönetimi için geliştirilen dokuz yeni AI destekli copilotun devreye alınmasını içeriyor.
Bu projeler mühendislik verimliliğini artırmayı, fabrika operasyonlarını optimize etmeyi ve üreticilerin sanal ortamda değişiklikleri simüle edip doğrulamalarına olanak tanıyacak. Siemens ile Nvidia'nın ortak hedefi, yapay zeka destekli fiziksel teknolojilerle endüstriyel üretim alanında tamamen adaptif, AI merkezli üretim tesisleri kurmak.
### Nvidia ile İş Birliği
- Nvidia, AI altyapısı, simülasyon kütüphaneleri, modeller ve çerçeveler sağlayacak.
- Siemens, yüzlerce endüstriyel AI uzmanı ile gerekli donanım ve yazılım kaynaklarını sunacak.
- Mühendislik verimliliğini artırmak için yerleşim rehberliği, hata ayıklama desteği ve devre optimizasyonu gibi AI tabanlı yetenekler kullanılacak.
- Foxconn, HD Hyundai, Kion Group ve PepsiCo gibi müşteriler bu kapasiteyi değerlendirmeye başladı.
- Proje, Almanya’daki Siemens Elektronik Fabrikası’nda başlayacak.
### Digital Twin Composer
- Siemens’in dijital ikiz konsepti ile endüstriyel metaverse ortamları ölçeklenebilir şekilde oluşturulacak.
- Yazılım, 2D ve 3D dijital ikiz verilerini, gerçek zamanlı fiziksel bilgilerle birleştirerek gerçekçi görseller sunar.
- Nvidia Omniverse kütüphaneleri kullanılarak gerçek dünyanın bağlamında görselleştirme, etkileşim ve tasarım yapılabilir.
- PepsiCo, ABD’deki bazı üretim ve depo tesislerinde bu teknolojiyi kullanarak operasyonlarını optimize etti.
- Fizik-temelli simülasyonlarla potansiyel sorunların %90’a kadarını önceden tespit edebiliyorlar.
- Uygulamada %20 kapasite artışı ve %10-15 sermaye harcaması azalışı sağlandı.
### AI Destekli Copilotlar
- Teamcenter, Polarion ve Opcenter yazılımları için dokuz yeni AI güdümlü copilot kullanıma sunuldu.
- Bu araçlar ürün veri yönetimini kolaylaştırıp hata oranını azaltıyor.
- Piyasa sürüm süresini kısaltıyor ve düzenleyici onay süreçlerini otomatikleştirerek riski azaltıyor.
Siemens’in bu üç büyük yapay zeka girişimi, endüstriyel üretimde dijital dönüşümü hızlandırırken verimlilik, doğruluk ve esneklik sağlıyor.