Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
Teradyne ve Flex, küresel üretim ortamlarında karmaşık ve yüksek varyasyonlu ürün gruplarına uyum sağlayan ölçeklenebilir otomasyon sistemleri geliştirmek için iş birliğini genişletti. Bu ortaklık, cobotlar, otonom mobil robotlar (AMR) ve tedarik zinciri entegrasyonlarını birleştirerek adaptif otomasyonun doğrulanmasını ve yaygınlaştırılmasını hedefliyor.
### Çift Rol Modeli ile Üretim ve Dağıtımın Birleşimi
Flex, otomasyon değer zincirinde hem kullanıcı hem de tedarikçi olarak konumlanıyor. Teradyne Robotics teknolojilerini kendi üretim tesislerinde kullanmasının yanı sıra bu sistemlerin kilit bileşenlerini de üretiyor. Bu kapsamda Universal Robots (UR) cobotları ve Mobile Industrial Robots (MiR) marka otonom mobil robotlar elektronik üretimi, endüstriyel ekipman yapımı ve veri merkezi montajı gibi esnek ve tekrarlanabilir iş akışlarının gerektiği alanlarda kullanılıyor.
Bu yaklaşım bir geri besleme döngüsü oluşturuyor: Sistemler operasyonel ortamda test edilip performans verileri tasarım, entegrasyon ve dağıtım stratejilerine aktarılıyor. Böylece doğrulama süreçleri kısalıyor ve otomasyon iş akışları farklı tesislerde hızlıca çoğaltılabiliyor.
### Yarı İletken Odaklı Tedarik Zinciri İlişkisini Genişletme
Teradyne ve Flex, 20 yılı aşkın süredir yarı iletken test ekipmanları üzerinde birlikte çalışıyor. Flex, bu platformların üretimini, sistem entegrasyonunu ve küresel tedarik zinciri yönetimini sağlıyor. İş birliğini robotik alanına taşımak, değişken üretim ağlarına uyum sağlayabilen otomasyon sistemleri ihtiyacının artmasıyla uyumludur.
Üretim ortamları daha yüksek ürün çeşitliliği ve daha kısa ürün yaşam döngülerine kayarken, robotik platformlar ile dijital tedarik zinciri entegrasyonunun önemi artıyor.
### Fiziksel Yapay Zeka ile Adaptif Otomasyon
Ortaklık, cobotlar ve otonom mobil robotlarda fiziksel yapay zekayı kullanıyor. Bu sistemler algılama, kontrol ve karar verme yeteneklerini birleştirerek parçaların değişen akışları veya fabrika düzenindeki değişiklikler gibi dinamik üretim koşullarına uyum sağlıyor.
Uygulama örnekleri şunları içeriyor:
- Gerçek zamanlı fabrika koşullarına göre rotasını ayarlayan AMR tabanlı dinamik malzeme taşıma
- Tam sistem yeniden programlamaya gerek kalmadan görev parametrelerinin değiştirilebildiği cobot destekli montaj
- Değişen talebe göre sabit ve mobil robotlar arasında koordineli iş akışları
Bu özellikler, yüksek varyasyonlu üretim ortamlarında tutarlılığı artırırken üretim verimliliğini de destekliyor.
### Küresel Üretim Ağlarında Otomasyonun Ölçeklenmesi
Üretim ve dağıtım yeteneklerinin entegrasyonu, otomasyon çözümlerinin gerçek çalışma koşullarında test edilerek doğrulanmasını sağlıyor. Bu sayede entegrasyon riskleri azalıyor ve farklı coğrafyalardaki tesislerde daha hızlı yayılım mümkün oluyor.
Flex’in küresel üretim ve tedarik zinciri altyapısıyla robotik platformların birleşimi, sistemler arası uyumluluk, hızlı uygulama ve uzun vadeli destek gibi otomasyon benimseme önündeki engellerin aşılmasına katkı sağlıyor.
Sonuç olarak bu model, karmaşıklık, ürün hacmi değişkenliği ve tedarik zinciri koordinasyonunun yoğun olduğu sektörlerde robotik otomasyonun üretim gereksinimleriyle uyumlu şekilde ölçeklenmesine olanak tanıyor.