Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Turck'ten IP67 CAN Rulolu Kontrol Cihazına IO-Link Desteği
Turck, intralojistik ve malzeme taşıma sektörlerinde kullanılan IP67 sınıfı CAN rulolu motor kontrol cihazları TBEN-LL-4RMC serisini, entegre IO-Link master portları ve 24/48 V destekli yeni modellerle genişletti. Bu ürünler, kontrol kabinleri olmadan alanda doğrudan dört adede kadar CANopen tabanlı sürücü rulonun desantralize kontrolünü mümkün kılıyor.
### IP67 Sınıfında Desantralize Konveyör Kontrolü
TBEN-LL-4RMC modülleri; motor kontrolü, dijital G/Ç portları ve IO-Link işlevselliğini sağlam IP67 koruma sınıfına sahip dayanıklı bir kasada sunuyor. Bu sayede konveyör segmentlerinin yerel olarak otomasyonu sağlanarak, kablolama karmaşıklığı ve pano alanı ihtiyacı önemli ölçüde azaltılıyor.
Kontrol cihazı, Interroll, MTA ve MPC gibi CANopen tabanlı motorları destekliyor. Çok protokollü Ethernet desteği sayesinde mevcut endüstriyel ağlara donanım değişikliği olmadan doğrudan entegre edilebiliyor.
Turck'un ARGEE lojik geliştirme ortamı, desantralize kontrol stratejilerinin programlama gerektirmeden uygulanmasına olanak tanıyor. Önceden yapılandırılmış lojik bloklar sayesinde sıfır basınç biriktirme (ZPA) ve diğer konveyör kontrol kavramları hızlıca devreye alınabiliyor.
### IO-Link Entegrasyonu ile Akıllı Sahadan Cihaz Bağlantısı
Yeni modellerde entegre IO-Link master portları yer almakta, bu da sinyal kuleleri, basınç sensörleri ve tanımlama cihazları gibi akıllı sensörlerle doğrudan bağlantı kurulabilmesini sağlıyor.
Standart M12 L-kodlu güç konnektörleri, yerleşik saha kablolama konseptleriyle uyumluluğu garanti ederek sistem tasarımını kolaylaştırıyor ve modüler konveyör genişletmelerini destekliyor.
IO-Link entegrasyonu sayesinde, kontrol cihazı sahada bağlı cihazların parametre ayarları ve teşhis işlemlerini ek geçit köprülerine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebiliyor.
### 24 V ve 48 V Sürücü Desteği
24 V ve 48 V sürücü destek seçenekleri, intralojistik ve üretim lojistiğinde 48 V sistemlerin artan kullanımına yanıt veriyor.
48 V işletim, 24 V sistemlere kıyasla kablo kesitlerinin küçültülmesine ve uzunluklarının artırılmasına olanak tanıyor. Bu da güç dağıtım verimliliğini artırırken büyük konveyör sistemlerinde malzeme maliyetlerini azaltıyor.
Modülün güç mimarisi, bu geçişleri desteklerken mevcut 24 V altyapılarla geri uyumluluğu koruyor.
### TBEN-LL-4RMC Serisi Modelleri
- TBEN-LLH-4RMC
- TBEN-LL-4RMC
- TBEN-LLH-4RMC-2IOL
- TBEN-LL-4RMC-2IOL
"2IOL" versiyonları, geliştirilmiş saha cihazı bağlantısı için entegre IO-Link master fonksiyonelliğine sahip.
### Uygulama Alanları
- Dağıtım merkezlerinde modüler konveyör sistemleri
- Sıfır basınç biriktirme (ZPA) bölgeleri
- Üretim lojistiği hatları
- Desantralize zekaya ihtiyaç duyan malzeme akış sistemleri
CANopen motor kontrolü, IO-Link entegrasyonu ve sağlam saha tipi kasayla donatılan TBEN-LL-4RMC serisi, modern intralojistik yapılarla uyumlu ölçeklenebilir ve pano gerektirmeyen konveyör otomasyon çözümleri sunuyor.