Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
## Universal Robots AI Trainer Platformu ile Veri Odaklı Robotik
Universal Robots, GTC 2026'da tanıttığı AI Trainer platformu ile yapay zeka destekli robotik alanında önemli bir adım attı. Bu platform, robotların önceden programlanmış komutlar yerine gerçek verilerle görev öğrenmesini sağlıyor.
Platform, Scale AI iş birliğiyle geliştirildi ve endüstriyel robotlardan yüksek kaliteli veri setlerinin doğrudan toplanmasını mümkün kılıyor. Bu sayede yapay zeka araştırması ile sahadaki gerçek uygulamalar arasındaki boşluk kapatılıyor.
### AI Trainer Platformunun Çalışma Prensibi
Merkezinde lider-takipçi konsepti yer alıyor. İnsan operatör, "lider" robotu bir görevi yaparken yönlendiriyor, eşzamanlı "takipçi" robot ise bu hareketleri gerçek zamanlı kopyalıyor. Bu süreçte sistem, hareket, kuvvet geri bildirimi ve görsel veriler gibi multimodal veriyi kaydediyor.
### AI Trainer Özellikleri
- İnsan rehberliğinde gerçek dünya verisi yakalama
- Hareket, kuvvet ve görsel geri bildirim verileri kaydı
- Vision-Language-Action (VLA) gibi ileri AI modelleri eğitim desteği
- Dinamik ortamlara uyum sağlayabilen esnek otomasyon
- Doğrudan tork kontrolü ve kuvvet geri bildirimi ile yüksek kaliteli fiziksel etkileşim verisi
- Endüstriyel sınıf robotlar üzerinde eğitim verisi toplanması
- Veri döngüsü entegrasyonu ile sürekli öğrenme imkanı
- NVIDIA ile simülasyon ve sentetik veri üretimi desteği
### Yüksek Kaliteli Veriyle Fiziksel Etkileşim
Robotik AI geliştirmede zorluklardan biri kaliteli eğitim verisi eksikliği. AI Trainer, kuvvet geri bildirimi ve doğrudan tork kontrolü sayesinde dokunma, basınç ve hassas manipülasyon gerektiren görevlerin öğrenilmesine olanak sağlıyor. Bu, robotların gerçek dünya uygulamalarında daha güvenilir çalışmasını destekliyor.
### Sürekli Öğrenen Robotik Sistemler
Platform, Universal Robots’un AI Accelerator’ı ve Scale AI altyapısı ile entegre çalışarak operasyon sırasında toplanan verilerin modele yansıtılmasını ve performansın zamanla geliştirilmesini sağlıyor. Bu veri odaklı geri besleme döngüsü, robotik sistemlerin optimize edilmesine ve daha hızlı AI iterasyonlarına imkan tanıyor.
### Simülasyon ve Yapay Veri Üretimi
Universal Robots, NVIDIA ile ortak çalışarak Omniverse ve Isaac Sim gibi araçlarla fizik tabanlı simülasyon ortamlarında robot eğitimi sağlıyor. Bu simülasyonlar karmaşık senaryoların güvenli test edilmesine ve büyük ölçekte yapay veri üretimine olanak veriyor.
### Geleceğin Çok Amaçlı Robotları
Etkinlikte, Generalist AI tarafından geliştirilen robotik temel modeli de tanıtıldı. İki robotun bağımsız olarak akıllı telefon paketleme görevini gerçekleştirdiği gösterim, koordineli hareket ve hassas manipülasyon yeteneklerini ortaya koydu.
Universal Robots’un AI Trainer platformu ve simülasyon teknolojileriyle desteklenen bu yaklaşım, yapay zekadan güç alan, deneyimle öğrenen genel amaçlı robotik sistemlere geçişi hızlandırmayı hedefliyor.