- Konu Yazar
Fabrika Kabul Testleri Yetmez! 🚧
Otomatik bir üretim hattı, fabrika kabul testlerini başarıyla geçse, tesise kurulsa ve her bir ekipman kontrolünden tam not alsa bile, üretime hazır olmayabilir. Bu durumun nedeni genellikle eksik donanım veya yazılım değil, kurulu sistemdeki kanıtlanmamış davranışlardır.
Üretime Hazırlık Nedir? 🤔
Fabrika kabul testleri, otomasyonun tedarikçi tesisindeki belirli koşullar altında işlevlerini yerine getirip getirmediğini sorgular. Ancak üretime hazırlık, kontrolörler, robotlar, güvenlik sistemleri, yardımcı hizmetler, üretim yazılımları, malzeme akışı ve insanların bir araya gelerek tam üretim kapasitesini gerçekleştirebilme yeteneğini kapsayan daha geniş bir sorudur.
Standartlar Ne Diyor? 📚
Uluslararası Otomasyon Derneği'nin ISA-105 ve ISA-95 çerçeveleri, fabrika kabul testleri, saha kabul testleri, saha entegrasyon testleri ve devreye almayı farklı ancak ilişkili faaliyetler olarak ele alır. Bu standartlar, bir makine veya yazılım paketinin doğrulanmasının, kurulu üretim sisteminin çalışmaya hazır olduğunun kanıtı olmadığını vurgular.
Çözüm: Daha Uzun Kontrol Listeleri Değil! ✅
Otomasyon ekipleri için çözüm, daha uzun kontrol listeleri değil, üretim yetenekleri, bağımlılıklar ve kanıtlanmış deliller üzerine kurulu bir hazırlık metodudur.
Üretim Yetenekleri Odaklı Hazırlık Tanımı 🎯
Geleneksel hazırlık listeleri genellikle proje teslimatlarına odaklanır: ekipman kurulu, güç mevcut, ağ bağlı, kod yüklü vb. Bunlar ilerlemenin göstergeleri olsa da, üretim sonuçlarının elde edilebileceğini kanıtlamaz.
Daha güçlü bir yaklaşım, tesisin gerçekleştirmesi gereken yetenekleri tanımlamakla başlar. Örneğin:
- Üretim siparişini başlatma ve yürütme
- Hattı boş durumdan başlatma
- Gerekli çıktıyı sürdürme
- Kontrollü duruş yapma
- Sistem kesintisinden sonra operasyonu geri yükleme
Her yetenek için bir hazırlık kaydı oluşturulmalıdır. Bu kayıt, tartışmayı "Kontrol işi tamamlandı mı?" sorusundan "Tesis, bu üretim yeteneğini kurulu koşullar altında gerçekleştirebildiğini kanıtladı mı?" sorusuna taşır.
Komuttan Onaylanmış Sonuca Bağımlılık Zinciri 🔗
Üretim yetenekleri, karar ve onay zincirlerine bağlıdır. Bir talep, kurumsal bir platformdan başlayıp, hat denetim kontrolünden geçerek PLC'lere ve hareket sistemlerine ulaşabilir. Hazırlık ekibi, her kritik yetenek için çalışma zamanı zincirini haritalandırmalıdır. Bu harita, başlatıcı komutu, ön koşulları, karar noktalarını, onayları ve nihai durumu belirlemelidir.
Örneğin, bir üretim siparişinin serbest bırakılması, üretim yürütme sisteminde geçerli olsa bile, bir kontrolörün eski bir ürün koduna sahip olması veya bir paketleme hücresinin kullanılamaması nedeniyle başarısız olabilir. Bu durumlar, izole ekipman testlerinde ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle, saha entegrasyonu, tüm komut yolunu test etmelidir.
Sistemler Arası Durum ve Veri Mutabakatı 🔄
Birçok zorlu başlangıç, iletişimin tamamen kesilmesinden değil, iletişim geri yüklendikten sonraki anlaşmazlıklardan kaynaklanır. Hazırlık testleri, durum sahipliğini ve mutabakatı incelemelidir. Her önemli sistemler arası işlem için, ekip şunları belirlemelidir:
- Mevcut durum için yetkili kaynak hangi sistemdir?
- Yinelenen veya gecikmiş komutlar nasıl tanınır?
- Fiziksel hareket başladıktan sonra kesintiye uğrayan bir işleme ne olur?
- Ürün kimliği, sayımlar ve kalite durumu nasıl mutabakata varılır?
- Yeni bir komut kabul edilmeden önce ne doğru olmalıdır?
Senaryo Tabanlı Saha Entegrasyon Testleri 🎬
Bileşen testleri cihazlar ve işlevler etrafında inşa edilirken, başlangıç hazırlık testleri işletim senaryoları etrafında inşa edilmelidir. Bir senaryo, başlangıç tesis durumunu, bir üretim hedefini, kasıtlı olarak tanıtılan bir koşulu ve beklenen sistem çapında bir yanıtı tanımlar. Ayrıca, başarılı tamamlamayı gösterecek kanıtları da tanımlamalıdır.
Faydalı senaryo setleri şunları içerebilir:
- Tüm gerekli hizmetler geri yüklendikten sonra tamamen durmuş bir durumdan başlatma
- Bir kritik olmayan alt sistemin kullanılamadığı üretim
- Kontrol ve üretim yazılımı arasındaki iletişimin kaybı ve geri yüklenmesi
- Aktif bir ürün veya malzeme işlemi sırasında kesinti
- Koordineli bir tesis duruşundan sonra yeniden başlatma
Amaç, sınırsız bir arıza kataloğu oluşturmak değil, organizasyonel veya teknik sınırları aşan ve tüm otomasyon mimarisinin tutarlı bir şekilde yanıt verip vermediğini ortaya koyan senaryoları seçmektir.
Sürdürülebilir Kapasiteyi Bir Sistem Özelliği Olarak Kanıtlamak 📈
En yüksek hız, sürdürülebilir üretimle aynı değildir. Bir makine nominal döngüsünü başarabilirken, genel sistem küçük zamanlama uyumsuzlukları, tekrarlanan bekleme durumları veya kesintilerden sonra yetersiz kurtarma nedeniyle çıktı kaybedebilir.
Bir başlangıç hazırlık testi, entegre sistem için bir performans zarfı oluşturmalıdır. Test, temsili bir üretim karışımı kullanmalı ve yalnızca kısa süreli yeteneği değil, tekrarlayan kısıtlamaları ortaya çıkarmak için yeterince uzun süre çalışmalıdır.
Faydalı ölçütler şunları içerir:
- Yukarı veya aşağı akış koşullarını bekleyerek geçirilen süre
- Üretim bölgesine göre birikim büyümesi ve tükenmesi
- Kısa kesintilerin sıklığı ve süresi
- Bir kesintiden sonra kararlı çıktıya dönmek için gereken süre
- Otomasyon ve üretim yazılımı arasındaki işlem gecikmesi
- Sistemler arası ret ve yeniden işleme senkronizasyonu