- Konu Yazar
Otomasyon: Akıllı Ama Kullanışlı Olmalı!
Yaklaşık 30 yıldır üretim ekipmanları tasarlıyorum ve bu süreçte otomasyonun ne kadar geliştiğini gözlemledim. Daha iyi sensörler, kontrol sistemleri, robotlar ve yazılımlar sayesinde eskiden çok zor olan şeyleri artık kolayca yapabiliyoruz.
Ancak tüm bu teknolojiye rağmen, aklıma hep şu temel sorular geliyor:
- Operatör, sistemle mücadele etmeden kullanabiliyor mu?
- Bakım ekipleri silindirlere, sensörlere veya bağlantı elemanlarına ulaşabiliyor mu?
- Makine monte edildikten sonra bileşenler değiştirilebiliyor mu?
- Ürün değiştiğinde ekipman uyum sağlayabiliyor mu?
- Ve belki de en önemlisi: Doğru sorunu mu otomatikleştiriyoruz?
Bu sorular, benim "Toolie zihniyeti" dediğim şeyin bir parçası. Otomasyonun hala sağduyuya ihtiyacı olduğuna inanıyorum.
Problemi Anlayın, Teknolojiye Takılmayın!
Otomasyonda sıkça yapılan bir hata, bir şeyin neden hareket etmesi gerektiğini sormadan, nasıl hareket ettirileceğini düşünmeye başlamaktır. Örneğin, bir parçanın alınması, döndürülmesi, yeniden konumlandırılması ve sonraki işleme yüklenmesi gerekebilir.
Tüm bunları otomatikleştirebiliriz. Ancak ben, bu hareketleri tasarlamaya başlamadan önce, ürünün neden döndürülmesi gerektiğini sorgularım. Bu gerçekten sürecin bir parçası mı? Yoksa ürün istasyona yanlış yönde mi geliyor? Belki ambalaj değiştirilebilir veya önceki işlem parçayı daha iyi bir konumda bırakabilir.
Otomasyon için geçerli bir neden olabilir, ancak otomatik bir çözüm geliştirmeden önce sorunun başka bir yerde daha kolay çözülüp çözülemeyeceğini bilmek önemlidir. "Toolie zihniyeti" tam da budur: Sadece önünüzdeki sorunu çözmeyin, bir adım geri çekilip bunun gerçekten bir sorun olup olmadığını sorgulayın.
Operatör Hala Sistemin Bir Parçasıdır!
Otomasyon her zaman operatörü tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez. Birçok üretim ekipmanında insan ve makine birlikte çalışır. Bu, operatörün genel tasarımın bir parçası olarak ele alınması gerektiği anlamına gelir.
Operatörün elleri nerede? Nerede duruyor? Ekipmana nasıl yaklaşıyor? Her döngüde bir şeyi döndürmek veya yeniden konumlandırmak zorunda mı kalıyor? Tek bir kötü hareket, bir döngüde önemsiz görünebilir, ancak operatör bunu tüm vardiya boyunca tekrar tekrar yaptığında durum değişir.
Bir makine otomatik dizisini mükemmel bir şekilde gerçekleştirebilir, ancak yanında çalışan kişi için kötü bir süreç yaratabilir. Otomasyon, sistemin sadece bir parçasıdır.
Birileri Eninde Sonunda Onu Tamir Edecek!
En kolay hatalardan biri, kurulum günü için tasarım yapmaktır. Her şey yeni, her şey çalışıyor, herkes mutlu. Peki ya birkaç yıl sonra? Bir sensör hasar gördü, bir bağlantı sızdırıyor, bir silindirin çıkarılması gerekiyor. Şimdi ne olacak? Bunu düşündük mü? Birisi ona ulaşabilir mi?
Tasarım, bu noktada etkileyiciden sinir bozucuya çok hızlı bir şekilde dönüşebilir. Bir bileşen CAD montajında mükemmel bir şekilde oturabilir, ancak birisi ona anahtar takmak zorunda kaldığında korkunç bir yerde olabilir.
Tasarım incelemeleri sırasında durup kendimi tasarımcı yerine bakım personeli gibi hayal etmeyi severim. En çok neyin dikkat gerektirmesi muhtemel? Görebiliyor muyum? Ulaşabilir miyim? Bir alet takabilir miyim? Bağlantı elemanlarını çıkarırsam, bileşeni çıkarmak için gerçekten yer var mı?
Bir şeyi sökebilmek ile onu çıkarabilmek her zaman aynı şey değildir.
Mekanik ve Kontroller Birbirini Görmezden Gelemez!
Otomasyon, farklı disiplinlerin kesişim noktasında yaşar. Mekanik olarak bir sensör uyabilir. Elektriksel olarak mükemmel çalışabilir. Ama ayarlanabilir mi? Birisi göstergesini görebilir mi? Kablo yönlendirmesi korunuyor mu? Değiştirilebilir mi?
Aynı şey pnömatik bileşenler için de geçerlidir. Silindirler doğru çapa ve stroka sahip olabilir. Harika. Portlar nerede? Bağlantı elemanları nereye gider? Bakım ekipleri onlara anahtar takabilir mi? Borular düzgün bir şekilde yönlendirilebilir mi? Hava basıncı kesildiğinde ne olur? Bu soruların hiçbiri kesinlikle mekanik veya kesinlikle kontrol değildir. Sisteme aittirler.
Bu yüzden en iyi ekipmanların, sürecin başlarında birbirleriyle konuşan insanlardan geldiğini düşünüyorum.
Standart Bileşenler Hayatı Kolaylaştırır!
Mümkün olduğunda standart bileşenleri kullanmayı severim. Bu, her şeyin bir katalogdan gelmesi gerektiği anlamına gelmez. Özel ekipmanlar özel parçalar gerektirir. Ancak sadece yapabildiğim için özel bir bileşen yaratmak istemem.
Eğer standart bir silindir, yatak, kelepçe, sensör, anahtar veya başka bir satın alınmış bileşen işi doğru bir şekilde yapıyorsa, onu kullanmanın gerçek bir değeri vardır. Değiştirme kolaylaşır. Dokümantasyon mevcuttur. Bir sonraki tasarımcı onu tanımlayabilir.
Bakım ekipleri yıllar sonra başka bir tane bulma şansına sahip olur. Her özel parça, ekipmanın ömrü boyunca desteklenmesi gereken başka bir şeydir. Bazen bu gereklidir. Bazen değildir. Karmaşıklığın tasarıma girmesini hak etmesini isterim.
Gerçek Ekipman Ayar Gerektirir!
CAD her şeyi kesin sever. Üretim tesisleri kesin değildir. Parçalar değişir. Kaynaklar hareket eder. Mevcut ekipmanlar değiştirilir. Ürünler değişir. Süreçler değişir. Operatörler değişir. Eğer otomatik bir sistem sadece gerçek dünyadaki her şeyin CAD modeliyle mükemmel bir şekilde eşleştiğinde çalışıyorsa, gerginleşirim. Bu, her yerde ayar istediğim anlamına gelmez. Çok fazla ayar da aynı derecede kötü olabilir.
İstediğim şey, varyasyonun muhtemel olduğu yerlerde kontrollü ayardır. İnşaatçıya veya bakım personeline, başka bir sorun yaratmalarına yetecek kadar özgürlük vermeden gerçekle başa çıkmaları için ihtiyaç duydukları şeyi verin. Bazen tek bir yuva, şim konumu veya ayarlanabilir durdurucu, saatlerce süren saha çalışmasından tasarruf sağlayabilir.
Makine Anlaşılır Olmalı!
Ekipmanın baktığınızda anlamlı olması gerektiğini de düşünüyorum. Bir kelepçe kilitliyse, kilitli olduğu oldukça açık olmalıdır. Bir şeyin hareket etmesi gerekiyorsa, hareketin mantıklı olması gerekir. Bir ayar varsa, birisi o ayarın neyi değiştirdiğini anlayabilmelidir.
Otomasyon çok hızlı bir şekilde karmaşık hale gelebilir. Bu karmaşıklığın kaçınılmaz olduğu zamanlar vardır. Ancak makinenin mekanik kısmının sadece zekice olmak adına gizem katmasını istemem. Sadece orijinal tasarımcı oradayken açıklama yaptığında anlamlı olan bir mekanizma kesinlikle en sevdiğim tasarım türü değildir. Ekipman muhtemelen proje ekibinden daha uzun ömürlü olacaktır. Bunu akılda tutarak tasarlayın.
Bir Şey Değiştiğinde Ne Olur?
İlk ürün her zaman son ürün değildir. Üreticiler modelleri değiştirir. Parçalar revize edilir. Hacimler değişir. Süreçler değişir. Tek bir mükemmel sabit koşul etrafında tasarlanmış bir makine, daha sonra yeniden kullanılması zor hale gelebilir. Her gelecekteki ürünü tahmin etmeye çalıştığımızı önermiyorum. Bu da gereksiz karmaşıklık yaratabilir. Ancak makul esnekliğin orijinal işlevi bozmadan tasarlanabileceği açık bir yer olduğunda, bunu düşünmeye değer.
Kontrollü bir ayar veya değiştirilebilir temas noktası gibi özellikler, gelecekteki değişikliklere uyum sağlamayı kolaylaştırabilir.