Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Üretim Sektöründe 2026 Yılı İçin %2,9 Büyüme Beklentisi, Asya Öncülük Ediyor

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1772823829101_0_5aux195y.png

## Üretim Sektöründe 2026 Yılı İçin %2,9 Büyüme Beklentisi, Asya Öncülük Ediyor

2026 yılı için üretim sektörü büyüme tahminleri olumlu seyrediyor ancak belirsizlikler yılın hem olumlu hem de olumsuz değişimlere sahne olabileceğini gösteriyor.

Londra merkezli Interact Analysis'in raporuna göre, 2026 yılı üretim sektörü için "tedirgin" bir yıl olacak. Küresel gelişmeler ve tarifelerin durumu büyüme yönünde etkili olurken, 2025'te Amerika ve Asya bölgelerinde büyüme görülürken 2026'da stok seviyelerinin normale dönmesi ve küresel yatırım koşullarının iyileşmesi bekleniyor. Bu durum, durgunluktan sıyrılan bölgelere ılımlı toparlanmalar getirebilir.

### 2026 Büyüme Tahminleri

• 2026 yılı için üretim sektörü büyüme oranı %2,9 olarak tahmin ediliyor, bu oran 2025'te %2,0 idi.
    • 2025-2030 arası ortalama yıllık büyüme oranı %3,1 olarak öngörülüyor.
    • Toplam üretim hacminin 2030 yılında 48,1 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.

### Ekonomik Görünüm ve Sektörel Etkiler

2026 için üretim tahminleri önceki beklentilerden biraz daha olumlu ve bu iyileşme, özellikle teknoloji, ticaret ve yatırımların etkisiyle sağlanıyor. Ancak küresel politik gerginlikler, çatışmalar ve yeni tarifeler sektörde risk oluşturmayı sürdürüyor.

Yatırım açısından bakıldığında, üreticiler tarifelerin etkilerini azaltmak için talepte esneklik yaratmaya çalışıyor, bu da maliyet baskılarını öne çekiyor ve yatırımların zamanlamasını değiştiriyor. Teknoloji kullanımı ise diğer zayıf sektörlerdeki yapısal sorunlara karşı bir denge sağlıyor. Yapay zeka (AI) temelli otomasyon, HVAC sistemleri, yarı iletken ekipmanları ve veri merkezleri gibi alanlarda büyüme sürerken, uzun vadede karlılık ve ölçeklenebilirlik hakkında belirsizlikler bulunuyor.

Ticaret tarifeleri konusunda ise mevcut tarifelerin ne olduğu ve kısa vadeli etkileri konusunda daha net bir tablo ortaya çıktı, fakat yeni misilleme önlemleri riski devam ediyor. Güçlü ABD ekonomisi, tarifelerin ekonomik etkisini azaltabilir ve diğer bölgelerde yeni tarifelerin uygulanma ihtimalini artırabilir.

### Bölgesel Büyüme Görünümü

Interact Analysis raporuna göre, 2026'dan 2030'a kadar tüm bölgelerde büyüme öngörülüyor. Küçük bölgelerin güçlü büyüme için daha fazla potansiyeli var. Asya bölgesi 2026'da %3,2 büyüme ile 30,1 trilyon dolar üretim hacmine ulaşacak ve 2025-2030 dönemi için ortalama yıllık büyüme %3,3 olacak.

Hindistan ve Güney Kore özellikle güçlü büyüme gösteriyor; 2026 büyüme tahminleri sırasıyla %5 ve %3,5 olarak öngörülüyor. Amerika bölgesi için 2026 büyümesi %2,2'ye gerileyecek ve toplam üretim 9,6 trilyon dolara ulaşacak. Avrupa'nın 2026 büyüme oranı %2,5, üretimi ise 8,4 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. 2026-2030 dönemi Avrupa için yıllık büyüme %2,2 olarak bekleniyor.

### Analist Görüşü

Interact Analysis Kıdemli Veri Analisti Jack Loughney, 2026 yılı için "tedirginlik" duygusunun hakim olduğunu belirtiyor. Jeopolitik sorunlar, tarifeler ve şirketlerin uzun vadeli karlılığı sorgulanan yatırımlar arasında yılın olumlu ya da olumsuz yönde hızlı şekil değiştirebileceği vurgulanıyor. Durgunluk etkilerinin devam etmesi halinde olumlu görünümün hızla azalabileceği uyarısı yapılıyor.

ABD'nin 2025 yılında tarifelere rağmen büyümeyi sürdürdüğü ancak bunun stokları eritme etkisi olabileceği, 2026'da daha yavaş büyüme olabileceği ifade ediliyor.

### Rapor Hakkında

Manufacturing Industry Output Tracker, 45 ülkede 102'den fazla endüstri ve alt endüstri için 17 yıl boyunca üretim değerlerini ayrıntılı şekilde takip ediyor. Dönemsel olarak güncellenen bu veri seti, sektörde kapsamlı bir analiz ve beş yıllık öngörü sunuyor.

### Interact Analysis Hakkında

Interact Analysis, 200 yılı aşkın bilgi birikimiyle küresel tedarik zinciri otomasyonu konusunda piyasa analizleri sunan bir araştırma kurumudur. Fabrika otomasyonu, envanter yönetimi ve dağıtım kanalları dahil tüm otomasyon süreçlerini kapsayan araştırmalarıyla sektör liderlerine güvenilir veri sağlamaktadır.

Geri