Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🤖 Üretim Sektöründe Yapay Zeka Kaynaklı Siber Riskler Tırmanışta: Darktrace Raporu Alarm Veriyor! 🚨

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • art_129_228c6e9fb5b760359e181421aaca73bb.jpg

Üretim sektörü, yapay zeka (YZ) ajanlarından kaynaklanan veri ifşası ve siber saldırılarla boğuşurken, güvenlik profesyonelleri arasında endişeler artıyor. Özellikle kötü amaçlı yazılımların (malware) sürekli adaptasyonu, bu kaygıları daha da derinleştiriyor.

─────────────────────────

📊 YZ Kullanımı ve Veri İfşası Endişesi 💡​

Darktrace'in son yayımladığı Yapay Zeka Siber Güvenlik Anketi'ne göre, üretim sektöründeki güvenlik profesyonellerinin yaklaşık %78'i, çalışanların YZ ajanlarını kullanmasının veri ifşası ve düzenleyici riskleri artırabileceği konusunda endişeli.

Darktrace Ürün Direktörü Oakley Cox-Robison, "Anket, üretim güvenliği yöneticilerinin veri ifşasının operasyonları üzerindeki etkisinin, diğer sektörlere kıyasla daha keskin bir şekilde farkında olduğunu gösteriyor. YZ ise bu durumu sadece hızlandırıyor," diyor.

Cox-Robison, YZ'nin veri sızıntısı risklerini artırdığını ve bu sızıntıların kazara veya kasıtlı olabileceğini vurguluyor.

⚙️ Politika Eksikliği ve Hazırlık Boşluğu 📉​

Anketin dikkat çeken bir diğer bulgusu ise, şirketlerin yalnızca %37'sinin YZ dağıtım politikalarına sahip olması. Bu durum, YZ'nin yarattığı risklerin farkındalığı ile teknolojiyi güvenli bir şekilde benimseme arasındaki büyük uçurumu gözler önüne seriyor.

Cox-Robison, şirketlerin YZ benimseme sürecinde fon, kaynak ve politika eksikliği gibi zorluklarla karşılaştığını belirtiyor.

Darktrace raporunun altını çizdiği temel nokta: YZ destekli saldırılar üretim sektörünü şimdiden etkiliyor. Katılımcıların %76'sı, kuruluşlarının zaten YZ odaklı siber tehditlerle karşılaştığını ifade ediyor.

Ayrıca, %90'ı YZ'nin kimlik avı (phishing) ve sosyal mühendislik saldırılarının başarısını artırdığına inanırken, %49'u gerçek zamanlı olarak evrimleşebilen kötü amaçlı yazılımlardan endişe duyuyor. Bu oran, sektörler arası ortalamanın üzerinde.

Hazırlık boşluğu ise giderek büyüyor; Darktrace anketine göre katılımcıların %51'i YZ odaklı tehditlere karşı hazırlıksız olduklarını belirtiyor.

🗣️ İletişim ve Politika Değişimi Şart 📜​

Cox-Robison'a göre, şirketlerin saldırılara karşı hazırlık ve hafifletme yöntemlerinde yetersiz kalmasının bir nedeni, iletişim eksikliği ve politika değişikliklerinin yetersizliği. YZ destekli yazılımları kullanmaya teşvik eden üst düzey yöneticilerin, bu araçların veri ihlalleriyle ilgili risklerini her zaman tam olarak anlamadığını ifade ediyor.

art_129_74467bf14f7f3e023b10b1ed961fba8e.jpg

Güvenlik profesyonelleri risklerin farkında olsa da, üst yönetim her zaman bu kadar bilgili olmayabiliyor, bu da uygulama sorunlarına yol açıyor.

Cox-Robison, "Bu kadar hızlı ilerleyen yeni bir alan ki, güvenlik liderleri bunun sonuçlarını anlamakta kendilerini çok yalnız hissediyorlar. Önemli olduğunu biliyorlar, ancak bilinmeyenin ötesine geçemiyorlar," diye ekliyor.

🔍 Veri ve Görünürlük Endişeleri 🛡️​

YZ ajanlarını eğitmek için veri gerektiğinden, iş verilerine ve süreçlerine erişim izni vermek hassas veri ifşası riskini artırıyor. Darktrace raporu, bu ifşanın katılımcıların %60'ı için bir endişe kaynağı olduğunu, %59'unun ise kazara politika ve düzenleyici ihlallerden endişe duyduğunu ortaya koyuyor.

Cox-Robison, ajanları uygularken verinin YZ modellerinin ne kadar iyi eğitildiğini belirlediğini söylüyor. Kötü YZ modelleri, operasyonel verimlilik ve kalite kontrolünde kötü sonuçlar verir ki bu da üreticilerin başa çıkması gereken bir risk.

Özellikle üretken YZ (generative AI) gibi teknolojiler, veri sızıntısı potansiyelini artırıyor. Bu durum, üretim güvenliği liderlerinin YZ benimseme risklerini diğer sektörlere göre daha iyi anlamalarının nedenlerinden biri olabilir.

🚀 Çözümler: Görünürlük, Bağlam ve Koruyucu Bariyerler 🚧​

YZ uygulama sorununu ele almak, YZ ile aynı hız ve ölçekte çalışabilen farklı bir güvenlik yaklaşımı gerektiriyor. Cox-Robison, üretim kuruluşları için üç önceliği sıralıyor: görünürlük, bağlam ve koruyucu bariyerler (guardrails).

Riskler genellikle üretim kuruluşları içindeki YZ ajanlarının görünürlük eksikliğinden kaynaklanıyor. Ajanların nerede barındırıldığı ve kullanıldığı, kimlerin kullandığı (insandan ajana ve ajandan ajana kimlikler) ve üretken YZ ajanlarında kullanılan komutların izlenmesi, görünürlük kapsamına giriyor.

Görünürlük, risklerin nicel olarak belirlenmesini sağlayarak gerçek zamanlı tespit ve politikaların uygulanmasına olanak tanıyor.

Bağlam açısından, tehditleri tespit etmek, kuruluş içindeki kalıpları anlamayı ve sapmaları anında belirlemeyi gerektiriyor. Bu da, sistemlerin içine yerleştirilmesi gereken, ajanlarla yapılabilecek eylemler etrafında sınırlar belirleyen koruyucu bariyerlerle destekleniyor.

Birçok üretici hala saldırı hızına ayak uyduramayan eski güvenlik araçlarına bağımlı. İşletmelerde YZ'yi benimsemekle bile riskler artabilir.

Cox-Robison, "Bu, yeni nesil YZ destekli güvenlik araçları gerektirecek," diyor. "Bu, sorunun başlangıç noktasının çok farklı olduğu anlamına gelmiyor, ancak onu nasıl çözeceğimize dair zihniyetimizde bir değişimi gerektiriyor."

art_129_74d92209183ae2b8057fd448bf644f32.jpg

Geri