Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🏭 Üretim Sektöründe Yapay Zeka: Neden Bulut Değil, Yerel Çözümler Tercih Ediliyor? 🚀

Hasan S. Cemkan

Kurumsal
Industry Valley
  • HSCQ
  • art_333_4beb6efc60ae6399b33cf307878b02f7.jpg

Tim Juan ile Endüstriyel Yapay Zeka Üzerine Sohbet​

NEXCOM'un IoT otomasyonu başkan yardımcısı Tim Juan, endüstriyel yapay zeka (AI) altyapısının neden bulut yerine yerel (on-prem) çözümlerle tercih edildiğini açıklıyor. Juan'a göre, üretim ve kritik altyapı operatörleri, AI dağıtımlarında yerel altyapıyı önceliklendirmeye devam ediyor. Bu durum, genel piyasada yaygın olan "önce bulut" yaklaşımından farklılık gösteriyor.

🤔 Neden Yerel Yapay Zeka? Güvenlik mi, Veri Miktarı mı?​

Juan, üreticilerin endüstriyel AI kararlarının işin yapıldığı yerde alınması gerektiğinin farkında olduğunu belirtiyor. Fabrika ortamında AI, gecikmelere tahammül edemeyen ekipmanları, robotları veya üretim süreçlerini destekliyor. Güvenlik, veri sahipliği ve bant genişliği gibi faktörler yerel AI'yı bulut sistemlerine göre daha cazip kılıyor. Ancak en önemli neden, operatörlerin kesintinin bile güvenlik veya üretim çıktısını etkileyebileceği ortamlarda güvenilir performans istemesi.

Bu nedenle, uç AI'nın operasyonel iş yükleri için tercih edilen mimari olmaya devam ettiğini, bulutun ise daha geniş analizler ve uzun vadeli optimizasyon için önemli bir rol oynadığını ekliyor.

📊 Kontrolün Önemi: NEXCOM Anket Verileri​

NEXCOM'un anket verileri, kuruluşların yaklaşık %95'inin genel bulut dağıtımları yerine yerel veya uç tabanlı AI çıkarımını tercih ettiğini gösteriyor. Bu durum, üreticiler için kontrolün kilit bir endişe olduğunu ortaya koyuyor.

Endüstriyel operatörler için "kontrol", kritik sistemlerin tahmin edildiği gibi yanıt vereceğinden emin olmak anlamına geliyor. Ayrıca operasyonel verilere görünürlüğü sürdürmek, bu verilerin nerede işleneceğine karar vermek ve AI'nın yeni belirsizlikler yaratmak yerine mevcut üretim gereksinimlerini desteklemesini sağlamak da kontrolün bir parçası.

AI'yı uçta çalıştırmak, üreticilere kararların nasıl alındığına dair doğrudan gözetim sağlıyor ve ağ bağlantısı değişse bile bu sistemlerin çalışmaya devam etmesine olanak tanıyor. Endüstriyel ortamlarda, bu tutarlılık düzeyi genellikle zekanın kendisi kadar değerli.

☁️ Bulut ve Uç AI Arasındaki Fark Kapanacak mı?​

Juan, bu farkın zamanla daralacağını ancak endüstriyel AI'nın tamamen "önce bulut" olacağını düşünmüyor. Üreticiler AI dağıtımlarında daha rahat hale geldikçe, her iki ortamın güçlü yönlerini birleştiren mimariler inşa edeceklerini öngörüyor.

art_333_b83d650acaf7f8ed7cd665cc1a72e909.jpg

Gerçek zamanlı çıkarım, robotik ve makine kontrolü uç bilişimden faydalanmaya devam ederken, bulut model geliştirme, filo yönetimi ve birden fazla sitedeki verileri analiz etmek için daha uygun kalacak. Juan, zamanla daha dengeli bir yaklaşım göreceğimizi ve kuruluşların her iş yükünü en çok değer sağladığı yere yerleştireceğini belirtiyor.

💰 Endüstriyel AI Harcamalarında Öncelikler​

Üreticiler genellikle günlük operasyonları iyileştirebilecekleri alanlara AI yatırımı yapıyorlar. Bu alanlar arasında makine görüşü, robotik, kestirimci bakım ve üretim optimizasyonu gibi kalite, çalışma süresi ve verimlilikte iyileşmelerin ölçülebileceği alanlar bulunuyor.

Birçok kurumsal AI dağıtımına kıyasla, endüstriyel şirketler temel altyapıyı güçlendirmeye (uç bilişim, veri toplama ve sistem entegrasyonu dahil) daha fazla harcama yapma eğilimindeler. Bu durum, güvenilir AI'nın güvenilir bir operasyonel temele bağlı olduğu yönündeki yaygın bir bakış açısıyla örtüşüyor.

Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticiler arasında bu öncelik açıkça görülüyor. Büyük, kurumsal çapta AI dönüşüm projeleriyle başlamak yerine, çoğu, ölçülebilir operasyonel değer sağlayabilecek pratik giriş noktaları arıyor.

Bu yaklaşımla, endüstri liderleri AI harcamalarını mevcut CNC makinelerini ve üretim verilerini bağlayabilen platformlara yönlendiriyor. Amaç, önce güvenilir bir veri temeli oluşturmak, ardından günlük kararları ve sürekli iyileştirmeyi destekleyebilecek AI uygulamalarını devreye sokmak. Bu, üreticilerin odaklanmış bir dağıtımla başlamasına, iş değerini göstermesine ve mevcut operasyonel sistemlerini değiştirmeden zamanla genişlemesine olanak tanıyor.

🎯 Hangi AI İş Yükleri Uçta, Hangileri Bulutta Kalmalı?​

Ayırım genellikle zamanlama ve operasyonel etkiye göre yapılıyor. Makine kontrolü, robotik, kalite denetimi veya güvenlikle ilgili kararları içeren iş yükleri, anında yanıt ve kesintisiz çalışma gerektirdiğinden genellikle uç için daha uygun.

Bulut ise AI modellerini eğitme, birden fazla tesisteki üretim trendlerini analiz etme veya büyük miktarda geçmiş veriyi yönetme gibi görevler için değerli. Üreticiler, AI'nın uçta mı yoksa bulutta mı olması gerektiğini sormak yerine, her iş yükünü gecikme gereksinimleri, güvenilirlik ihtiyaçları ve gecikmiş karar vermenin sonuçlarına göre değerlendiriyorlar.

Üretim izleme, bunun pratik bir örneği. AI, ekipman durumunu, makine kullanımını ve süreç koşullarını doğrudan fabrika katında sürekli olarak değerlendiriyor. Bu bilgiyi yerel olarak işlemek, operatörlerin anormallikleri belirlemesine ve ağ bağlantısı sınırlı olsa bile anında yanıt vermesine olanak tanıyor.

Üretimi doğrudan etkileyen iş yükleri için, güvenilirlik ve yanıt süresi genellikle her veri parçasını merkezileştirmekten daha önemli. Bulut, tesisler arası verileri birleştirmede, modelleri yeniden eğitmede, yazılım güncellemelerini yönetmede ve daha geniş operasyonel trendleri belirlemede hala değerli bir role sahip. Üreticiler, bir ortamı diğerine tercih etmek yerine, her iş yükünü en büyük operasyonel değeri sağladığı ortama giderek daha fazla eşleştiriyorlar.

Geri